1. HABERLER

  2. PSİKİYATRİ

  3. Bipoların Bozukluğun Sırrını Çözen Türk Doktor

Bipoların Bozukluğun Sırrını Çözen Türk Doktor

Yaşlanmaya neden olan hücreyi bulmasıyla tanınan Dr. Önder Albayram, bu kez de psikiyatride çığır açacak bir keşfe imza attı.

A+A-

GEÇEN yıl beyinde yaşlanmaya neden olan hücreyi bularak bilim çevrelerinin takdirini kazanan Dr. Önder Albayram (32), şimdi de psikiyatride çığır açacak bir keşif yaptı. Bonn Üniversitesi Moleküler Psikiyatri Enstitüsü’nde görevli Dr. Albayram, manik-depresyon ve bipolar bozukluk hastalığının Neurocan (NCAN) adlı gendeki bozukluk sonucu ortaya çıktığını buldu. Albayram bu önemli buluşu, kendi enstitüsünün yanı sıra Mannheim Üniversitesi Psikiyatri Merkezi’nden de bilim insanlarının da bulunduğu 10 kişilik araştırma grubuyla yaptığı çalışmada elde etti. Büyük yankı uyandıran, Amerikan Psikiyatri dergisinde ana başlık olarak yayımlanan çalışma, sağlıkla ilgili 5 bine yakın basın bülteninde de kullanıldı.

GİZEM ÇÖZÜLÜYOR

Araştırmada bir diğer önemli sonuca ise, hayvanlar üzerindeki deneylerde ulaşıldı. NCAN genini değiştiren ekip, insanlardaki gibi manik-depresif davranış belirtileri gözledi. Ayrıca, normalde manik-depresyon hastalarının terapisinde kullanılan Lityum bazlı tedavilerin de başarılı olduğu gözlendi. Bulguların önemine dikkat çeken Dr. Önder Albayram, çalışmayla ilgili şunları söyledi: “Ekibimizin başında bulunan dünyaca ünlü Alman bilim insanı Prof. Andres Zimmer, keşfin psikiyatrik hastalıklarla ilgili birçok gizemli ayrıntıyı gün ışığına çıkaracağı yorumunu yaptı. Bu keşif sayesinde, psikiyatrik hastalıkların moleküler ve genetik temellerinin anlaşılması, etkin tedavi yöntemlerinin geliştirilmesi açısından önemli bir adım atmış bulunmaktayız.”

Bu haber toplam 12446 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum