1. YAZARLAR

  2. Psk. Özkan Göğercin

  3. 2010 YGS LYS TERCİHLERİNDE SON UYARILAR
Psk. Özkan Göğercin

Psk. Özkan Göğercin

Yazarın Tüm Yazıları >

2010 YGS LYS TERCİHLERİNDE SON UYARILAR

A+A-

Merhaba, sevgili üniversite adayları. Tercih döneminde artık son haftaya giriyoruz. Tarihler 6 Ağustos’u gösterdiği zaman, hepiniz tercihlerinizi teslim etmiş olacaksınız. 20 Ağustos’a yakın bir tarihte ise, hepiniz inşallah kazandığınıza dair, yerleştirme sonuçlarınızı öğreneceksiniz. Sizin istediğiniz bölümü kazanmanızı o kadar çok istiyorum ki. İnşallah, emeklerinizin karşılığını, fazlasıyla alacaksınız.

Tercih döneminde siz değerli adaylara, daha önceki yazılarımda nasıl bir yol izleyeceklerini belirttim. Özellikle, bu yıl, çoğu bölümde “tahmini” ama “uçuk” değerler bulunduğu için, 2009 gerçek verileri de ele alarak, bir tercih yapmanın doğru olduğunu söyledim. Sizlere bunun sebebini, bir kez daha, örneklemek istiyorum.

  Amasya Üniversitesi-Sınıf Öğretmenliği (ikinci öğretim)-158000 (2010 tahmini)

-39700 (2007 taban başarı sırası)

-54200 (2008 taban başarı sırası)

-64900 (2009 taban başarı sırası)

Yukarıda belirttiğim, Amasya Sınıf Öğretmenliği bölümünün başarı sırasında bir düşüş söz konusu. Ancak, 3 yılda, yaklaşık 30bin kadar bir düşüş gözlenirken, 2010 yılında neredeyse 100binlik bir düşüş beklemek sizce ne kadar doğru? Tercihlere gelen adaylar, başarı sıraları, 120-140binlerde ise, listelerine tüm düşük olan Sınıf öğretmenliği bölümünü sıralıyorlar. Kılavuza göre de, Amasya’ya yerleşiyorlar. Ancak, 2009 verileri, karşılarına çıktığı zaman, büyük hayal kırıklığı yaşıyorlar ve tercihlerini tekrar düzenliyorlar.

Siz de, tercihlerden sonra, geri dönüşü olmayan, bir hayal kırıklığı yaşamamak için, çok dikkatli bir tercih yapın.

Daha önceleri de söylediğimiz gibi;

    -Başarı sıraları aralığınızı olabildiğince geniş tutmaya özen gösterin.

    -55bin başarı sıranız varsa

    -En az 25binlerden başlayın—75 bin ve daha da altına inmeye çalışın.

   -İstek sıranıza göre bir tercih sıralamanız olsun. Çok uçuk olmayan, gönlünüzdeki üniversiteleri, ilk 5-6 tercihinize koyabilirsiniz.

   -Tercihleri yazarken, kodlarını doğru yazmaya özen gösterin. Yazacağınız bir yanlış kod, hayatınızı etkileyebilir.

  -Tercihlerinizi, kendinizin yerine, liselerdeki başvuru merkezlerinden göndermenizi öneririm. Yapacağınız olası bir hata da, tek sorumlu siz olacaksınız.

  -Tercihlerinizi, son güne bırakmadan, en geç 3-4 Ağustos gibi teslim edin, yoksa yoğunlukta, gecikmeler yaşayabilirsiniz.

Genel bir hatırlatma ve bilgilendirmenin dışında, sizlere diyeceğim tercihleriniz konusunda geleceğinize dair bir adım attığınızı unutmamanızdır. Sadece, bir yer okuyacağım mantığıyla sürekli hareket etmeyin. Yoksa, seneye hem puanınız, hem de hayalleriniz kırılmış bir şekilde kendinizi bulabilirsiniz.

Lütfen ama lütfen, isteğiniz ne ise, geleceğiniz ona göre şekillensin. Geleceğinizin kıymetini bilin. O hayatı yalnız siz yaşayacaksınız….

Tercih sürecinde tüm adaylara gönülden başarılar…

Bu yazı toplam 7041 defa okunmuştur.
Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum