1. YAZARLAR

  2. Psk. Özkan Göğercin

  3. 2010 EK YERLEŞTİRMEDE “TABAN PUAN” ŞARTI KALDIRILSIN
Psk. Özkan Göğercin

Psk. Özkan Göğercin

Yazarın Tüm Yazıları >

2010 EK YERLEŞTİRMEDE “TABAN PUAN” ŞARTI KALDIRILSIN

A+A-

Merhaba Sevgili Arkadaşlar. Zaman geçtikçe, ek yerleştirmeler için geri sayım devam ediyor. Ekim’in ilk haftası, artık üniversite için de son şansınızı deneyeceksiniz. Dilerim ki, tüm üniversite adaylarımız, ek yerleştirmelerden faydalanacak ve umuyorum ki istedikleri bölümleri de yazabilecekler. Bu yüzden, her yazımda olduğu gibi, bu yazımda da, ÖSYM’ye önerimi dile getirmek istedim.

“ SADECE, KENDİ PUANINA EŞİT VE ALTINDAKİ BÖLÜMLERİ TERCİH EDEBİLME” KURALI KALDIRILSIN.

Bu yıl, yerleştirmelerde hüsrana uğrayan binlerce öğrenci, ek yerleştirmelerde de istediği bölümü yazabilmeli.  İstediği bölüm, kendinden sadece “1 puan” fazla diye, o bölümü yazamazsa, binlerce gencin, geleceğini ellerinden almış olmaz mıyız?

“ÖSYM, böyle bir uygulamayı 2009 DGS EK YERLEŞTİRME tercihlerinde uyguladı. Neden, 2010 YGS-LYS EK YERLEŞTİRMEDE uygulaması mümkün olmasın ki? “ 

İŞTE ÖSYM' NİN GEÇEN YIL DGS'de "TABAN PUAN ŞARTINI" KALDIRDIĞINA DAİR AÇIKLAMASI.

T.C. Yükseköğretim Genel Kurulu’nun aldığı karar gereğince 2009-DGS Ek Yerleştirmede; merkezî yerleştirmede kontenjanı dolan ve en küçük puanı oluşan, ancak yerleştirilen adaylardan birkaçının veya tamamının kayıt yaptırmaması nedeniyle kontenjan açığı oluşan lisans programlarını, yalnız programın en küçük puanına eşit veya daha büyük puana sahip olan adayların tercih edebileceği koşulu kaldırılmıştır. Dikey Geçiş Sınavı sonuçlarına göre boş kalan kontenjanlara, taban puan aranmadan ek yerleştirme yapılacaktır.

Neden aynı uygulama 2010 YGS-LYS EK YERLEŞTİRME için mümkün olmasın ki ? 

O yüzden ÖSYM'den, bu konuda da, aynı anlayış ve duyarlılığı bekliyorum, bunu sizlerin hakkı gördüğüm için de talep ediyorum.
 

Geçen günlerde, yerleştirmeler sonucunda, ek yerleştirmeye açık bırakan bölümlerin listesini verdim. Bana gelen maillerden ve sitede görülen yorumlardan gördüm ki, bu konuda yanlış anlaşılmalar yaşanmış. O yüzden, size konuyla ilgili açıklık getirmek istedim.

2010 EK YERLEŞTİRMEYE AÇIK BIRAKAN KONTENJANLAR LİSTESİ, İLK YERLEŞTİRME SONUÇLARINDAN SONRA OLUŞAN LİSTEDİR.

“EK YERLEŞTİRME DÖNEMİNDE, KILAVUZDA YENİ AÇILACAK BÖLÜMLER İLE, KAZANILIP KAYIT YAPTIRILMAMASI SONUCU AÇIK BIRAKACAK BÖLÜMLERİN OLMASI MUHTEMELDİR.”

“BU YÜZDEN, İLK YERLEŞTİRME SONUCUNA GÖRE, AÇIK BIRAKAN BÖLÜMLERİN SAYISAL AĞIRLIKLI OLMASI, EK YERLEŞTİRMEDE, SÖZEL YA DA EŞİT AĞIRLIKLI BÖLÜM OLMAYACAĞI ANLAMINA GELMEMEKTEDİR.”

SONUÇ OLARAK; EK YERLEŞTİRMEDE HER 3 PUAN TÜRÜNDE DE “SAY-SÖZ-EA” BÖLÜM İLE KARŞILAŞMANIZ MUHTEMEL OLACAKTIR.”

Sonuç olarak, bu yıl yaşadığınız mağduriyet ortada. Sizler, başarılı da olsanız, ÖSYM’nin alan makası daraltması ve “iyimser” kılavuzu bu yaşananların öncelikli sebebidir. Ben, sizlerin mağduriyetini azaltmak için elimden geldiğince çaba göstermeye devam ediyorum ve edeceğim de. Sizlerden aldığım yorumları ve mailleri dikkate alıyorum  ve cevaplamaya çalışıyorum. Soru yoğunluğunda, hemen dönemediğim zamanlar oluyor. Bu konuda, beni maruz görmenizi umuyorum. Okuduğum yorum ve maillerde, ayrıca bana dair de sitemkar cümleler ile de karşılaşıyorum. Öncelikle şunu belirtmek istiyorum, ben de sizin gibi, tercih döneminden de geçtiğim için, bir öğrenciye yol göstermenin, yönlendirmenin ne kadar önemli olduğunu biliyorum. Burada, sizlere, her yazımda, en ince ayrıntısına kadar değinerek yardımcı olmaya çalıştım ve devam da edeceğim. Bizler de isteriz ki, istekleriniz  yetkililerce hemen ele alınsın ve uygulanmaya başlansın. Ancak, Türkiye’de bu kolay olmadığı için, buradan da defalarca bunu dile getirmeye de  devam edeceğim.Bu konuda, sizleri ne kadar çok düşündüğümü bilmenizi istiyorum, çünkü birisinin geleceğine müdahale etmek, onların umutlarına düşürülen bir gölgedir, bunu çok iyi anlayabiliyorum.

Sizlerinde, ÖSYM’ye bir öneriniz varsa, [email protected] adresine gönderebilirsiniz, ben de sizin isteklerinizi burada dile getiririm. Ne kadar çok çözüm üretilirse, o kadar istenilene doğru yaklaşılmış olacaktır.

Tekrar görüşmek dileğiyle, herşey gönlünüzce olsun...

Bu yazı toplam 14558 defa okunmuştur.
Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
11 Yorum