1. YAZARLAR

  2. Psk. Ayşe GÜMÜŞÇÜ

  3. Yorgun Argın Eve Dönen Anne-Babalar
Psk. Ayşe GÜMÜŞÇÜ

Psk. Ayşe GÜMÜŞÇÜ

Yazarın Tüm Yazıları >

Yorgun Argın Eve Dönen Anne-Babalar

A+A-

Anne-baba çalışıyor ise çocuk...

Adam yorgun argın eve döndüğünde beş yaşındaki oğlunu kapının önünde beklerken bulmuş. Çocuk babasına:

– “Baba 1 saatte ne kadar para kazanıyorsun?” diye sormuş. Zaten yorgun gelen adam –“Bu senin işin değil” diye yanıtlamış.Bunun üzerine çocuk; –“Babacığım lütfen bilmek istiyorum”  diye cevap vermiş.

Adam –“İllaki bilmek istiyorsan 5 milyon” demiş.Bunun üzerine çocuk, -“Peki bana 2 milyon borç verir misin” diye sormuş.

Adam iyice sinirlenip

– “Benim, senin saçma oyuncaklarına ve benzeri şeylerine ayıracak param yok hadi derhal odana git ve kapını kapat” demiş.

Çocuk sessizce odasına çıkıp kapısını kapatmış adam sinirli sinirli bu çocuk nasıl böyle şeylere cesaret eder diye söylenmiş.Aradan bir saat daha geçtikten sonra adam biraz daha sakinleşmiş ve çocuğa parayı neden istediğini bile sormadığını düşünmüş.Yukarı çocuğun odasına çıkmış.Yatağında olan çocuğa –“Uyuyor musun?” diye sormuş. – “Al bakalım istediğin 2 milyonu...Sana az önce sert davrandığım için üzgünüm ama uzun ve yorucu bir gün geçirdim” demiş.

Çocuk sevinçle haykırmış –“Teşekkürler babacığım”.

Yastığın altından diğer buruşuk paraları çıkarmış, adamın suratına bakmış ve yavaşça paraları saymış bunu gören adam iyice sinirlenerek –“ Paran olduğu halde neden para istiyorsun, benim, senin saçma çocuk oyunlarına ayıracak vakti yok” demiş.

Çocuk  – “Ama yeterince yoktu” demiş ve paraları babasına uzatarak;

        “ İşte 5 milyon, bana 1 saatini ayırabilir misin babacığım?”

Evet!Hikaye böyle. Hikayedeki baba ama çalışan anneler de yoğun artık günümüzde. Dialoglar çalışan anne babalara tanıdık geldi mi?Yoğun bir günden sonra evin kapısından girdiğinizde evde sizi bekleyen çocuğunuz... İnsan oğlunun yaşam meyvesi çocuk.Siz iş dünyasında yaşadığınız yorgunluğun ve gerginliğin içinden evinize döndüğünüzde evinizdeki çocuğunuzla yeni bir iletişim  moduna girmeye ne kadar hazırsınız!Sizden ilgi ve sevgi bekleyen çocuğunuzla karşı karşıyasınız...İş “elbise”sini çıkarıp anne baba olmak gerekli.

            Elbette çocuk yetiştirmenin sorumluluğuna sahipsiniz.Çocuğunuzu dünyaya getirmekle böyle bir sorumluluğu seçtiniz.

            Elbette onu çok seviyorsunuz,buna kuşku yok.

            Elbette ki çocuğunuz sizin için çok değerli, bu tartışmasız böyle olsa da çalışan anne babalar olarak aksayan bir şeyler yaşayabiliyoruz.

            Çocuğunuz sizden tüm zamanınızı istemiyor, uzmanların “kaliteli zaman” dedikleri

bir dilimi ayırmalısınız onlara.Kaliteli zamanın süresi değil içeriği önemli.Çocuğunuzla dolu dolu ve doyurucu geçirilen zamancık bu.Yaşam düzeninize göre bir yerlere yerleştireceğiniz, sırf çocuğunuza vereceğiniz dakikalar. Evet dakikalar,çeyrek yada yarım saat...Çocuğunuzun gelişimi için bu paylaşımı planlamalı ve mutlaka günlük yapmalısınız.Bu zamanın içini ne ile dolduracağınız konusunda çocuğunuzu da seçme işine katın.Size  dünyalarca şey paylaşabileceğinizi söyleyecektir. Bazen günlük bir sohbet dahi çocuğunuzla duygusal alışverişinize iyi gelir.

            Ben zaten kaliteli zaman ayırıyorum çocuğuma diyorsanız, şu soruyu da sorun kendinize; “Bunu bir görev gibi mi yapıyorum yoksa kendimi vererek mi, ne kadar varım bu alış verişte...

            Burada püf nokta “dinlemek”,çocuklar can kulağı ile dinlenmek ister.Dinlemekteki beceriniz onlara değer verdiğinizi hissettirir.Dinlemenin önemli olduğunu tüm anne babalar  bilir. Ve sorun kendinize ne kadar “can kulağı” ile yapıyorsunuz bu işi.

            Çocuğunuza zaman ayırmak ısmarlama bir şey değildir.Gel çocuğum bakalım seninle zaman geçirelim demekle olmaz. Bu hayatınızın bir parçasıdır.Tv,bilgisayar yada eve getirilen bir işle geçirilen zamandan çocuğunuzla geçirdiğiniz zaman daha kıymetlidir ve geleceğe iyi bir yatırımdır. Tabiki kendinize ayırcağınız zaman da önemli, kendiniz için bir şeyler yaparken bunu doğru bir şekilde çocuğunuza ifade ettiğinizde hem bunu anlayacak hem de ona iyi bir model olacaksınız.

            Anne-baba olmak başlı başına sorumluluk iken, günümüz dünyasında bir de çalışan anne babalar olarak hepimize kolay gelsin...

Bu yazı toplam 6487 defa okunmuştur.
Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.