Yeme bozuklukları cildin en büyük düşmanı
Alman Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Dr. Belma Bayraktar, yeme bozukluklarının cilde olumsuz etkileri ile ilgili şu bilgileri veriyor:
HABER1.COM - Zayıf kalarak daha güzel görünmek günümüzde pek çok kadının en büyük hayali durumunda.. Özellikle Avrupa’da çok yaygın olan bu düşünce nedeniyle son dönemlerde birçok kadın Anoreksiya Nervoza ve Bulimiya Nervoza olarak adlandırılan yeme bozukluğu sorunu yaşıyor.
Ancak, psikiyatrik bir sorun olan aşırı zayıf olma düşüncesinin fiziksel belirtileri olarak karşımıza çıkan bu iki yeme bozukluğu pek çok sağlık sorununa yol açarken, özellikle ciltte büyük tahribat meydana geliyor. Alman Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Dr. Belma Bayraktar, yeme bozukluklarının cilde olumsuz etkileri ile ilgili şu bilgileri veriyor:
Sorunun nedeni kaygılar...
Psikiyatrik bozuklukların fiziksel belirtileri olarak adlandırılan Anoreksiya Nervoza (AN) ve Bulimiya Nervoza (BN), çok fazla vücut yağı olduğuna dair kaygıların bir sonucu olarak gelişmektedir. Yeme bozukluğu olanlar vücut şekillerinden rahatsızlık duyarlar ve karşı konulmaz bir zayıf olma hissi taşırlar.
Yeme bozuklukları özellikle zayıflığın çekici bir ideal olarak göz önünde bulundurulduğu (örneğin mankenler ve sinema yıldızları) endüstri toplumlarında çok yaygın olarak görülmektedir. Günümüzde, yaklaşık 300 yıldır bu hastalığın varolduğuna dair kanıtlar bulunmaktadır. Kadınlar kendi ağırlıklarından oldukça fazla rahatsızlık duyarlar ve kendilerini olduğundan daha ağır görürler. Bu algılama yüzünden kadınlar, erkeklerden daha fazla ağırlıklarını azaltmaya gayret ederler. Yeme bozuklukları olan kadınlar ciltlerinin görüntüsünden de belirgin ölçüde rahatsızlık duyarlar.
Cilt olumsuz etkileniyor
Kuşkusuz ki yeme bozukluklarının insan sağlığına çok sayıda olumsuz etkisi bulunmaktadır. Anoreksiya Nervoza ve Bulimiya Nervoza adı verilen bu yeme bozuklukları vücutta belirgin tıbbi komplikasyonlara yol açmaktadırlar. Bunların başında beyin, kalp-damar sistemi, sindirim sistemi, sinir sistemi, kan
tablosu, endokrin sistem, metabolizma, kemikler ve dişler gelmektedir. Ciltte ise ayva tüylerinin artmasına, sürekli elini ağzına sokarak kusma girişiminden dolayı kişilerin ellerinin dış kısmında nasır oluşmasına yol açmaktadır. Ayrıca, yüksek asidik mide suyunun etkisiyle diş minesi erozyonları meydana gelmektedir. Bunların yanı sıra ciltte pek çok sorun ortaya çıkar. Cilt kuruması da bu sorunlardan biridir. Kuruluk renk artışıyla daha da sık görülür. Bu görünüme ‘kirli cilt’ de denilmektedir. Yağ bezi aktivitesindeki azalma, hipotiroidi, vitamin ve element yetersizliğine bağlı cilt yağlarındaki azalma, bu durumdan sorumludur. Sivilce ve soğuk eller ve ayaklar da sık rastlanan bulgulardandır.
ANOREKSİYA NERVOSA
Boyuna, cinsiyetine, yaşına uygun vücut ağırlığı olmasına karşın kilo almaktan, beden ölçülerinin bozulmasından endişe duyma, korkuya kapılma durumudur.Aileyle olan çatışmalar, çevreyle ilişkilerde aksama, zayıf görünme isteği, saplantılı ve takıntılı kişilik yapısı hastalığı ortaya çıkaran etkenlerdir.
BULİMİA NERVOSA
Bu bozukluk en çok gençlik döneminin sonlarında ve yetişkinlik döneminin başlangıcındaki kadınlarda görülür. Anoreksiya Nervosa’dan farklı olarak, atıştırıp boşaltan hasta genellikle yemek yiyişlerinin anormal olduğunu anlar ve atıştırınca depresif olurlar.Aşırı miktarda yemeği kısa zamanda yemekle ilgilidir. Oburca atıştırmak dolgunluk hissi gelene veya karın ağrısı duyulana kadar sürer. Hasta kilo almaktan korktuğu için kendi kendini kusturmaya ve aşırı dozda müshil almaya başlar.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.