1. HABERLER

  2. PSİKOLOJİK DESTEK

  3. Travmalar Psikolojik Destek

Travmalar Psikolojik Destek

Psikolojik Travmalar için psikolojik destek merkezi... PADEM PSİKOLOJİ. Alo Randevu: 0212 416 35 29 - 0507 500 23 43 Cevizlibağ / İstanbul

A+A-

Travma  kişinin  fiziksel, duygusal, davranışsal bütünlüğüne tehdit oluşturan, baş edilmesi zor ve normal yaşam şartlarını güçleştiren yaşantılar ve durumlardır.

Travma  kişinin  fiziksel, duygusal, davranışsal bütünlüğüne tehdit oluşturan, baş edilmesi zor ve normal yaşam şartlarını güçleştiren yaşantılar ve durumlardır. İnsan eliyle ya da doğal yolla meydana gelebilirler. Travma, kişisel olarak ya da toplumsal olarak yaşantılanabildiği gibi, bir defaya mahsus  ya da süreğen  olabilir.  Aile içi veya dışı şiddet/istismar, tecavüz/cinsel istismar, işkence, tutsaklık, yangın, patlama gibi olaylar, ev ve trafik kazaları, ani hastalıklar ve ameliyatlar, plansız gebelik/düşük/kürtaj, gasp/soyulma, yaralanma, sakat kalma, ani ölümler, ayrılık ve boşanmalar, iş kaybı ya da uzun süren işsizlik, mal kaybı, başarısızlık, kıyaslanma, dışlanma, ihmal, terk, aşağılanma gibi durumlara maruz kalan kişileri etkileyen olaylar  kişisel travmalara  örnek olarak verilebilir. Terör, doğal afetler, bulaşıcı hastalıklar, ekonomik krizler, soy kırım, zorunlu göç  gibi durumlar ise toplumsal travmalardır.

Yaşanan bir olayın ''ruhsal travma'' olarak adlandırılabilmesi için;

- Kişinin ani ve beklenmedik bir şekilde gelişen, kendisinin ya da başkasının yaşamsal bütünlüğüne karşı tehdit oluşturan bir olaya maruz kalması veya tanık olması,

- Bu olay karşısında aşırı korku, çaresizlik ya da dehşete düşme tepkileri vermiş olması gerekir. 

Travmayı olağan dışı kılan en önemli özelliği, kişinin gündelik yaşamını devam ettiren işlevlerini ve uyumunu ciddi anlamda hasara uğratmış olmasıdır.  Psikolojik travma, olayı yaşayan kişinin algısı ve değerlendirmesi doğrultusunda tanımlanmıştır.  Her travmatik olay tüm bireylerde aynı etki ve tepkilere neden olmaz. Travmayla karşılaşan bireyin bu duruma nasıl tepkiler vereceğini ve travmanın etkilerinin  ileride  bir  ruhsal  bozukluğa dönüşüp dönüşmeyeceğini, travmanın şiddetinin yanı sıra  kişinin genetik yatkınlığı ve aile öyküsü, stresle başa çıkma yöntemleri, sosyal destek kaynakları, geçmiş travma ve stres yaşantıları gibi faktörler belirler.


Travmatik  bir  yaşantının ardından verdiğiniz tepkiler çok şiddetliyse, zamanla azalmıyorsa, yaşamınızı güçleştiriyorsa, baş etmekte zorlanıyorsanız ya da sadece sizi anlamaya çalışacak biriyle konuşma ihtiyacı hissediyorsanız  bir uzmandan yardım  almayı düşünebilirsiniz. 


Psikolojik Destek İçin Randevu Bilgileri


Randevu İletişim Bilgileri

APAMER - Aktüel Psikolojik Danışmanlık Merkezi 

Zuhuratbaba Mah. Akmescit sok. Çiğdem Apt. No:12 Daire:3

Yol Tarifi: Kurumumuz Zuhuratbaba Otıbüs durağına 100 m uzaklıktadır

Telefon No: 0212 466 10 50

www.apamer.com.tr 

Kroki



Daha Büyük Görüntüle

 


Bu haber toplam 5083 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.