1. HABERLER

  2. KİŞİSEL GELİŞİM

  3. Tatil Sonrası İş Motivasyonu Nasıl Yükselir?

Tatil Sonrası İş Motivasyonu Nasıl Yükselir?

Yaz döneminin sona ermesinin ardından işe ‘mecburi’ dönüşler, verimliliği ve motivasyonu düşürüyor

A+A-

Erken uyanmanın zorunluluk olmadığı, günlük streslerden uzak geçen tatil günlerinin ardından ofise dönenler şehrin kaosu, trafik stresi ve en önemlisi iş sorumlulukları nedeniyle tatil sonrası depresyonu yaşıyor.

Çeşitli uyum bozukluklarıyla kendini gösteren depresyon hali çalışanların verimliliğin düşmesine neden olurken, istifaların en çok da bu dönemde yaşandığı belirtiliyor. İşe yeniden adapte olmaya çalışanlar kadar, yöneticiler de bu aylarda yaşanan verimsizliğin önüne geçmek istiyor. Bilimsel çalışmaların tatilden dönen kişilerin yüzde 50’sinin kendisini iyi hissetmediğini gösterdiğini vurgulayan Uzman Klinik Psikoloğu Zeren Okçuoğlu Kadıoğlu, tatil sonrası motivasyon düşüklüğünün atlatılması için çalışanlar kadar şirketlere de önemli görevler düştüğünü ifade ediyor.

TATİLDEN SONRA VERİMLİLİK DÜŞÜYOR

Kadıoğlu bu dönemde özellikle kaygılı ve depresyona eğilimli kişilerin tatil sonrası depresyonu yaşadığını, çalışanlar için tatil sonrasında dönülen rutin hayatın yer çekimi kuvveti gibi hissedildiğini dile getiriyor. Bu dönemde alınan işten ayrılma kararlarının da bu sendroma bağlı olduğunu vurgulayan Kadıoğlu, uykusuzluk, baş ağrısı, sindirim sistemi bozuklukları, soğuk algınlığı gibi şikâyetlerin depresyon belirtisi olacağını ifade ediyor. Kadıoğlu, tatilin süresinin uzamasının da depresyonun etkisinin artmasına neden olacağını belirtiyor. Tatil sonrası alınan işten ayrılma kararının çoğu kez bu sendroma bağlı olduğunu açıklayan Kadıoğlu, bu tür kararların ani verilmiş ve üzerinde düşünülmemiş kararlar olacağını kaydediyor. Kadıoğlu, “Kişi bu dönemde kendine zaman tanımalı” diye ekliyor.

OFİS ORTAMI BASKI YAPIYOR

Çalışan verimliliğinin yükseltilmesi için, kişilerin kendisini rahat hissetmesi öncelikli şartlardan. Metropol International İnsan Kaynakları Genel Müdür Yardımcısı Sevil Akkan, bu dönemde verimlilikleri düşen çalışanların kendini baskı altında hissedeceğini belirtiyor. Akkan, bu dönemde çalışanların ekip arkadaşları ve departmanlarıyla sorunlar yaşayabileceğine dikkat çekiyor.

Tecrübeli çalışanların eski alışkanlıklarıyla bu sürecin geçeceğini bildiğini kaydeden Akkan, daha az tecrübeli çalışanlara ise destek verilmesi gerektiğini ifade ediyor. Daha az tecrübeli ve genç çalışanların tatil konusundaki istekleri de tecrübeli kuşaklara göre çok daha fazla. Hyphen işe alım firmasının bu konuda yaptığı araştırma da gençlerin daha çok tatil istediğini destekliyor.

Araştırmaya göre, çalışanların yüzde 31’i daha fazla tatil için maaştan feragat ediyor. Buna göre çalışanlar yüksek yaşam maliyetlerinin etkisini hissetmeye devam ederken bir yandan da işverenlerinden daha iyi bir işyaşam dengesi oluşturmasını bekliyor. Özellikle 16-24 yaş arası genç çalışanların beşte ikisi daha fazla tatil olanağı verilirse daha az maaş almayı kabul etmeye istekli olduğunu söylüyor. Araştırma, yeni işe girenlerin ilk yıllarında bile maaş ödemelerinden daha çok ekstra tatil istediğini ortaya çıkarıyor.

GERÇEĞİ KABUL ETMEK GEREK

Tatillerin sonrasında yaşanan verimsizlik ve motivasyon eksikliği günümüz rekabet koşullarında hem kişilerin hem de şirketlerin çözmesi gereken problemler arasında yer alıyor. Mehmet Erkan, genellikle tatilde kendileri ve işleri hakkında yeni kararlar veren çalışanların dönüşte karşılarına çıkan iş yoğunluğu nedeniyle planları sürekli ertelemek zorunda kalmanın verimsizliği ve gerginliği beraberinde getirdiğini belirtiyor.

Erkan, “Tatil dönüşü kararların uygulaması için soğukkanlı olmalı ve aceleci davranılmamalı. Biriken işler konusunda da paniklemeden önce işleri önceliklendirilmeli” derken, Sevil Akkan da “Biraz spor, durumu baştan kabullenme, çevrenin pozitif tutumu bu sürecin sorunsuz aşılmasında etkili olacaktır” diyerek motivasyonun yükseltilmesinin mümkün olacağını vurguluyor

TATİL SONRASI MOTİVASYON NASIL YÜKSELİR?

* Rutin çalışma hayatınıza dönmeyi kendiniz için kolaylaştırın: Dönüşünüzün ilk gününe önemli toplantılarınızı koymayın.
* Bir sonraki tatilinizde (henüz tarihi belli olmasa da) ne yapmak istediğinizle ilgili hayaller kurun.
*‘Keşke’lere izin vermeyin …
* Her gün iyi yaptığınız, başarılı olduğunuz işlerinizi düşünün.
* Kaygılarınızın temelinde ne olduğunu fark etmeye çalışın. Bununla başa çıkmak için stratejiler oluşturun
* İlk iş günlerinizde rahat kıyafetler giyin.
* Çok uzun tatiller yerine, sık sık kısa tatilleri tercih edin.

GAZETE HABERTURK- HT TATİL

Bu haber toplam 10259 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.