Ramazanda öfkenize yenik düşmeyin

Ramazanda öfkenize yenik düşmeyin
Alışkanlıklar ve fizyolojik ihtiyaçların uzun süre ertelenmesi kimi insanda öfkeyi arttırabilir

  
Alışkanlıklar ve fizyolojik ihtiyaçların uzun süre ertelenmesinin kimi insanda öfkeyi artırdığını söyleyen Psikiyatr Dr. Doğan Gültekin "Oruç gibi bir ibadet farkında olunarak ve gönüllü yapılır.

Temel hedefi bilinirse öfke eşiğini düşüren açlık ve diğer gereksinimlere karşı direnme, başa çıkma o denli kolaylaşır" dedi.

Psikiyatri Uzmanı Dr. Doğan Gültekin Ramazan ayı nedeniyle insanın belli bir süre fizyolojik ihtiyaçlarını ertelemesi durumunda, bazı kişilerde öfke ve kızgınlık duygusunun orantısız ve dengesiz gelişebileceğini vurguladı. Dr. Gültekin "Düzenli ve bilinçli yapılması halinde ruhsal bir dinginlik doğuran orucun doğası gereği insanın belli bir süre fizyolojik ihtiyaçlarını ertelemesi durumunda, bazı kişilerde öfke ve kızgınlık duygusunun orantısız ve dengesiz yaşanmasına sebep olabilir" uyarısını yaptı.

KORUYUCU ROLÜ DE VAR

Uzun süreli açlık durumunda insanların oto kontrollerini çabuk kaybetmeleri hatta beklenmedik şiddet tepkileri ortaya koyduklarını vurgulayan Dr. Gültekin "Temelde insanda var olması gereken, hatta zorunlu olan öfke duygusunun normal ölçülerde yaşanması genelde sağlıklı bir ruh halidir. Normal şekilde yaşanan öfke insanda hem bedensel hem de ruhsal olarak koruyucu bir rol oynar" dedi.

ALIŞKANLIKLAR ERTELENİNCE

Bir insanın sıfır öfkeye sahip olmasının düşünülmeyeceğini belirten Gültekin "Öfke her insanda var olan bir duygudur. Sadece dozları farklıdır. İnsandan sıfır öfke beklemek imkansızdır. Aynı zamanda gereksizdir. Ruh sağlığı açısından öfke zamansız, hedefsiz ve uygunsuz yaşandığı zaman ruhsal bir sorun olabilir. Yani patolojik olan öfkenin kendisi değil nasıl ve hangi şiddette yaşandığıdır. Bastırılmış öfklerin şiddetleri daha yoğun ve çoğu kez de zarar verici boyutlara varabilir. Genelde sakin olarak tanıdığımız kimi insanlarda oruç gibi uzun sayılabilecek açlık ve diğer fizyolojik ihtiyaçların, alışkanlıkların ertelenmesi durumunda uygunsuz ve aşırı şekilde yaşanan öfke durumları olabilir. Bu öfke ve öfkenin tetiklediği şiddet davranışlarının yaşanması ile sonuçlanabilir. Fizyolojik olarak açlık ve bedensel ihtiyaçların ertelenmesi öfke eşiğini düşürür" dedi.
 
Bugün

Bu haber toplam 2660 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.