Psk. Dan. Mustafa Çelik

Psk. Dan. Mustafa Çelik

Psikolojik Danışmadaki etik kurallardan biride gizliliktir

Psikolojik Danışmadaki etik kurallardan biride gizliliktir

Psikolojik danışmadaki etik kurallardan biri de gizlilik ilkesidir. Hatta psikolojik danışmanın en önemli hususu gizliliği korumaktır.

Kendinizi kısa bir süreliğine danışan yerine koyun. Danışman ile konuştuklarınızın sağda solda konuşulduğu duyacak olursanız ne hissedersiniz? J Kendinizi kötü hissettiniz değil mi? İşte böyle bir durum söz konusu olduğunda danışanın herhangi bir danışmana bir daha başvurması söz konusu olamaz. Böyle bir danışman kendisini şöyle bir kenara koyun mesleğine ne kadar büyük bir zarar vereceğini düşünebiliyor musunuz? Zaten böyle bir danışmanın da meslek yaşantısının kısa olması kaçınılmazdır. 

Sevgili arkadaşlar! İnanın öyle zamanlar oluyor ki danışan yakın dostlarını, akrabalarını bir yana bırakın anne ve babasına açamadığı sırlarını veya düşüncelerini bizlere açıyor. Onların böyle güvenlerini kazanmışken, bilgilerden küçük bir kısmının bile herhangi bir ortamda onun kulağına gitmesi ne kadar zoruna gider ve bir o kadar utandırır… Sizce böyle bir duruma maruz kalmış bir danışanın biz psikolojik danışmanlara güveni ne olur? Bir daha psikolojik danışman mı veya bu dallarla ilgilenen herhangi bir meslek dalı mensubuyla görüşmek mi? ASLA der ve geçer…

Bu konunun önemi o kadar büyük ki Amerikan Kişilik Hizmetleri ve Rehberlik Derneği’nin (American Personnel and Guidance Association) belirlediği etik standartlardan psikolojik danışma ile ilgili olanları sizinle paylaşarak bu duruma ne derece önem verdiğini sizinle paylaşmak istiyorum :

Madde 2 : Danışman,danışma ilişkisini ve bu ilişki yoluyla danışan hakkında edindiği bilgiyi gizli tutmalıdır.

Madde 3 :  Danışman, görüşme notları,test sonuçları, vb. dokümanları sadece psikolojik danışma, araştırma ve danışman yetiştirme amacı ile kullanılabilecek mesleki veriler olarak görmeli, bunların kullanılmasında danışan ya da danışanların kimliklerinin gizli tutulması ilkesine titizlikle uyulmalıdır.

Madde 7 : Danışman, danışma ilişkisi esnasında görevli bulunduğu kurumun sorumluluk taşıdığı diğer kişileri için zararlı olabilecek bir durumdan haberdar olursa, danışanın kişiliğini açığa vurmaksızın durumu sorumlu otoriteye rapor etmelidir.

Madde 8 : Ya danışanın kendisi ya da başkaları için açık ve yakın bir tehlikenin söz konusu olduğu  hallerde, danışman durumu sorumlu otoriteye bildirmeli ve durumun gerektirdiği acil önlemleri almalıdır.

Gizlilik ilkesinin psikolojik danışma hizmetlerinde ne derece önemli olduğunun umarım bir kez daha altını çizebilmişimdir.

Saygılarımla…  

Bu yazı toplam 31920 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
10 Yorum
Psk. Dan. Mustafa Çelik Arşivi