Özel Eğitimde Rehberlik ve Psikolojik Danışma
Özel eğitim; bedensel,duygusal,iletişimsel,zihinsel ve sosyal gelişimindeki özellikleri nedeniyle normal eğitimden yararlanamayan bireylere özel yetişmiş elemanlar tarafından bir ekip çalışması ve özel müfredat,farklı metot veya özel eğitim materyalleri kullanılarak verilen eğitimdir. Psikolojik danışma ve rehberlik kavramları ayrı olgular olduğundan ayrı ayrı tanımlama yapmanın daha yararlı olacağını düşünüyorum. Rehberlik; bireyin kendini tanıması,anlaması,kendi ile ilgili gerçekçi kararlar verebilmesi,çevre ile uyum sağlayabilmesi dolayısıyla bireyin kendisini gerçekleştirebilmesi için sunulan profesyonel, sistematik yardım sürecidir. Psikolojik danışma ise rehberlik süreci haricinde belli bir konusu olmayan (bu bakımdan sistematik olmayan) ruh sağlığı açısından hedef kitlesi "normal" olan psikolojik yardım sürecidir.
Özel eğitim hizmetlerinde,özel gereksini duyan bireyin,bireyin yanında anne ve babasının psikolojik danışma ve rehberlik hizmetlerinden yaralanması kaçınılmazdır; çünkü özel gereksinimli bireyin eğitim gördüğü süreç hem kendisi hem de ailesi açısından öyle hiçte kolay olmayan bir süreçtir. Bu bağlamda,bu zor süreç içerisinde "PDR" alanının katkıları şu yönde olacaktır :
* Rehberlik hizmetleri özel gereksinimi olan bireyin olumlu yönde güdülenmesinde ve çevrenin düzenlenmesinde etkili olacaktır.
* Yapılan rehberlik çalışmaları yardım süreci içerisinde anne-babadan bazen daha etkilidir. Bu yüzden rehberlik çalışmalarının verimliliği,birey alacağı verimlilikle paralellik gösterecektir. * Birey için önemli olan faktörlerden birisinin de anne-baba olacağı düşünülürse onlara yeterli desteğin verilmesi şarttır. Yani şunu belirtmek istiyorum ki özel gereksinim duyan bireyin ailesinin aydınlatılması şarttır.
* PDR alanı özel gereksinimli bireyin aileleri için aile rehberliği ve aile danışmanlığı olmak üzere iki dalda hizmet vermektedir. Aile rehberliği açısından,ailelere psikolojik yardımda bulunup onları rahatlatmak ve özürlü çocukların kabülune yardımcı olmaktır. Anne ve babanın çocukları konusunda nasıl bir tutum geliştirmeleri gerektiği aşılanır. Aile danışmanlığı açısından,bireyin ailesi ile birlikte problemlerini çözme yeteneği kazandırır. Aile danışmanlığı esnasında ailelere "grup" çalışması yaparak bu alanda yalnız olmadıkları gösterilir.
Bütün bunlar gösteriyor ki özel eğitim hizmetlerinde PDR hizmetleri olmazsa olmazlardandır. Belirttiğim bu koşullar sağlandığında iyi bir verim alınması hiçte zor değildir. Unutmamalıyız ki onlarda bizim toplumumuzun bir parçası. Onlara gereken desteği vermeli,gereken ilgiyi göstermeliyiz. Unutmamalıyız ki PDR ilkelerinden biri de : "Rehberlik hizmetlerinde gönüllülük esastır." Onlar için gönüllü olmalı,çabalamalıyız.
Elbette söylenecek,yazılıp çizilecek daha çok şey var. Benim arzum bütün bu yazdıklarımın sadece yazıda kalmaması aynı zamanda da uygulanması,uygulanması için çevremce bir davet sayılması. Bu bireylerin eğitimlerine katıda bulunan profesyonel veya anne-baba beraber hareket edilmeli,bilgiler paylaşılmalıdır. Arkadaşlar,anne-babalar unutmayın ki onlara verebileceğiniz en değerli hediye sevgidir...
Saygılarımla...
YAZIYA YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.