Ömer Nasuh Bilmen’in Tefsirinde Psikolojik Çözümlemeler,
Hitit Üniversitesi İlahiyat Fakültesi, Din Psikolojisi Anabilim Dalından Dr. Muammer CENGİL’in TÜRK-İSLAM DÜSÜNCE TARİHİNDE ERZURUM Sempozyumundaki sunumu...
Sayın baskan, degerli hazirun, sözlerime baslamadan önce hepinize saygılarımı arzederim.
Biz bu tebligimizde Erzurumlu bir ilim adamı olan Ömer Nasuhi Bilmen’in Tefsirindeki Psikolojik tahlilleri Yusuf kıssası baglamında ele alarak incelemeye çalısacagız. Bu konuyu seçmemizin amacı bir yandan Erzurumlu bir alim olan Ömer Nasuhi Bilmen’in ilmi yönünü bir kere daha ortaya koyarak bu vesile ile onu anmak diger yandan da psikolojik tahliller içeren Yusuf kıssasını onun yorumuyla tekrar hatırlamaktır. Bunu yaparken de gerekli yerlerde konuyla ilgili malumatlar sunmaya çalısacagım. Tebligimizde esas aldıgımız basım Bilmen Basım ve Yayınevi tarafından yayınlanan baskıdır. Bilmen surenin tefsirine baslamadan önce yaptıgı kısa açıklamada bu kıssanın beseriyet alemindeki garip ahval-i ruhiyeyi bildirdigini ve Yusuf (a.s.)’ın çekmis oldugu sıkıntıları örnek göstererek Hz. Peygamber’in (s) de kavminden görmüs oldugu eza ve cefa karsısında sabır ve sebat göstermesini tavsiye ettigini ifade ediyor ve bu surette surenin Hz. Peygambere moral anlamında psikolojik tahliller içeren yönüne atıfta bulunuyor:
“Maahaza bu kıssanın nuzulû, beseriyet âlemindeki garip, garip ahlvâli ruhiyeyi bildiriyor, bir Peygamber namzedinin ne kadar mâsûmane , âlicenabâne hareketlerde bulunmus oldugunu bir imtisâl nümunesi olmak üzere beseriyetin nazarlarına vaz’ediyor, nezahatle, sabr ve sebât ile, af ve kerem ile muttasif zatların ne kadar güzel mertebelere nâil olacaklarına isaret buyuruyor, Resûli Ekrem Efendimize de tesliyetbahs olarak kavminin ezâ ve cafâsına karsı sabr ve sebatda, efkârane muamelelerde bulunmasını tavsiye etmis bulunuyor.”
Makalenin Devamı İçin Tıklayınız
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.