1. HABERLER

  2. KİŞİSEL GELİŞİM

  3. Hergün Onlarca Kez Hipnoz Ediliyoruz

Hergün Onlarca Kez Hipnoz Ediliyoruz

Bilinçi hipnoz tekniğiyle hastalarını tedavi eden Dr. Halil İbrahim Erbıyık, herkesin günlük hayatında farkında olmadan onlarca kez hipnotize olduğunu belirterek şunları söyledi...

A+A-

TUBA OLĞAÇ / YENİŞAFAK



Bilinçi hipnoz tekniğiyle hastalarını tedavi eden Dr. Halil İbrahim Erbıyık, herkesin günlük hayatında farkında olmadan onlarca kez hipnotie olduğunu belirterek “Birileri bize ne yapacağımızı söylüyor, biz de yapıyoruz ama farkında bile değiliz” diyor.

Halil İbrahim Erbıyık, şair, yazar, udi, bestekar, yönetici ve hekim-hipnoterapist. “Tıbbiyeden her şey çıkar, arada sırada da doktor çıkar” sözünü doğrulayan bir örnek. Doktor Moral'in kliniğinden içeri attığımda, hipnoz koltuğunda oturan hastasına, derin nefes alnasını ve daha önce hiç gitmediği bir yeri hayal etmesini telkin ediyordu: “Dün ile ilgili herşeyi unut. Uzaktan Türk bandıralı bir gemi geçiyor, derin nefes al. İçindeki gücü harekete geçir….” Terapi sona erince bu kez o koltuğa Halil Bey oturdu, soruları biz sorduk.

KADIN HASTALIKLARI UZMANI AMA…

Önce Hipnoz kelimesini daha önce sıkça duyan ama tam olarak nedir bilmeyenler için Halil Bey'in bize anlattığı kadarını paylaşalım. Hipnoz kelime anlamıyla uyku demek. Teknik olarak, aklın duygulara dış kapısını aralarken, beynimizin “zihin” adlı bölümü telkinlere açık hale gelmesi. Hipnozda hasta yüzde 90 oranında söylenen kelimeleri hatırlıyor. Büyü, sihir gibi bazı kavramlar ile karıştırılan ama alakası olmayan hipnozu 'Artmış farkındalık hali' olarak da tanımlayan Halil Erbıyık, Hipnoz'u hastalarını tedavi etmek için kullanıyor. Öncelikle belirtelim ki Halil Bey, Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı. Erbıyık, 1972'de rahmetli Hüsnü İsmet Öztürk'ten öğrendiği Hipnozu herkes öğrenebileceğini, ancak herkesin uygulayamayacağını vurgulayan Halil Bey, dünyada ve ülkemizde hipnozun psikiyatristler ve diğer dallarda çalışan doktorlar tarafından uygulandığını hatırlatıyor.

Halil Bey çok kısa süreli ve hastanınbilincinin yerinde olduğu hipnoz yöntemini benimsiyor. Bilinçli hipnozun ilk kez kendi üstadı tarafından oluşturulduğunu ve kullanıldığını anlatan Erbıyık, hocasından öğrendiklerini şimdi kendi branşında uyguluyor. Halil Erbıyık, hipnozun uygulandığı alanları şöyle sıralıyor: “Hipnoz kadın hastalıklarında çocuk hastalıklarında, örneğin altını ıslatmada ve eğitsel alanlarda kullanılıyor. Eğitsel hipnozu ise sınav öncesi bilgi birikiminin artırılmasına yönelik ve kişinin kapıldığı yanlış ve olumsuz duyguların silinmesi, heyecanın, korku ve paniğin önlenmesi amaçlı uyguluyoruz. Evlilikte utanma, eşinden kaçma gibi durumlarda hipnozdan yararlanıyoruz. Ağrısız doğum ve düşük fobisinin giderilmesinde de hipnozun önemli bir işlevi var.”

DOKTORLA HASTA ARASINDA...

Hipnoz için gelen hastaların 'Acaba sırlarımı açıklar mıyım, gayri ahlaki şeyler söyler miyim?” gibi endişeler taşıdığını belirten Erbıyık, “Hipnozun temel figürü bireyin bunu istemesi, inanmasıdır. Hipnoz bir şırıngadır. Şırıngaya ne doldurursanız, onu hastanıza enjekte ederek olumlu ya da olumsuz sonuçlar alırsınız. Hasta ile hipnoterapist arasında geçen tüm diyaloglar orada kalır.“ diyor. En yaygın kullanımın diş hekimliğinde olduğunu ifade eden Erbıyık, sözlerine şöyle devam ediyor: “Doğduğunuz andan itibaren size söylenen her sözcük doğrudan bilinçaltına gitmektedir. Yemeğini kendi yemek isteyen çocuğa 'dur dökersin' gibi cümleler gençlik döneminde özgüvenini kaybetme gibi sonuçlar doğuruyor”

HİPNOZ DENİZİNDE YÜZÜYORUZ

Hipnozun hasta uyandıktan sonraki etkilerinin mükemmel olduğunu ifade eden Halil Erbıyık, Hipnoz'a ilişkin şunları söylüyor: “İnsan beyinde 100 milyar nöron vardır, nöronlar bir şeyi algılamanıza ve hatırlamanıza neden olur. Adeta bir hipnoz denizinin içerisinde yüzüyoruz. Gündelik yaşantımızda hemen hemen her gün 20'ye yakın hipnoza giriyoruz. Birileri bize neleri yapacağımızı, neleri beceremeyeceğimizi söyleyip duruyor. Hipnoz, bilincin açık olduğu bir ortamda kesinlikle uyku hali olmadan, istek ile elde edilen bir telkin alabilme seviyesine ulaşmasıdır “

Bu haber toplam 12212 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum