Her ağlamasını hastalıktan sanmayın
Uzmanların bir hastalık olmadığını söyledikleri kolik, yeni doğan her 10 bebekten 1'ini etkiliyor. Genellikle doğumdan birkaç hafta sonra ortaya çıkıyor ve bebek üç, dört aylıkken düzelme eğilimi gösteriyor. Sema Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Köksal Binnetoğlu, kolikli bebeklerin haftada birkaç gün, iki veya üç saat ağlayabildiklerini, kolik nöbetlerinin birkaç dakika sürebileceği gibi, üç saat ya da daha uzun bir süre de devam edebileceğini belirtiyor. Dr. Binnetoğlu'na göre ataklar genelde akşam saatlerinde başlayıp gece 11-12 gibi sonlanıyor. Ağlama, genellikle aniden başlıyor ve belirli bir sebebi olmuyor. Ağrı esnasında bebek kızarıp kakasını yapar gibi oluyor ve ayaklarını karnına çekiyor.
EBEVEYNLER SAKİN OLMALI
Koliğin, anne ve babanın kötü bakımı ile ilgili olmadığını belirten Dr. Binnetoğlu, ebeveynleri kendilerini suçlamamaları konusunda uyarıyor. Kolik nöbetlerinin bebeğe zararı olmadığını ifade eden Dr. Binnetoğlu, "Kolikli çocuklar, büyümeye ve gelişmeye normal bir şekilde devam ederler. Anne ve babanın tek yapması gereken kolik nöbetleri sırasında sakin olmaktır" şeklinde konuşuyor. Dr. Binnetoğlu kolik ağlamasının nedenlerini şöyle sıralıyor: l İnek sütüne alerji ya da aşırı duyarlılık l Olgunlaşmamış sindirim sisteminin neden olduğu aşırı ölçüde güçlü bağırsak kasılmaları l Yanlış emzirme tekniği (Bebeğin göğsün uç kısmını emmesi ve hava yutması) l Çoğalan bağırsak gazı l Bebekteki hormonal değişiklikler l Annenin endişeli hali l Doğum sonrası depresyon l Bebeği besleme ve rahatlatma şekillerinde yapılan değişiklikler l Annenin hamilelikte ve emzirme döneminde sigara kullanması.
AĞLAMA KRİZİ ESNASINDA YAPILMASI GEREKENLER
n Bebeğinizi kucağınıza alın ve sakinleştirmeye çalışın. Bu, bebeği gevşetir ve uyutur. n Kucağınızda gezdirirken sırtına yavaşça masaj yapın. n Hafif ısıtılmış bir havlu ile karnına masaj yapın. n Elektrikli süpürge, saç kurutma makinesi ya da başka bir cihazla ritmik hareket ve ses oluşturun. n Bebeğinizi dizlerinize midesinin üstüne yatırın ve sırtını ovuşturun. n Kendini rahat ve güvende hissetmesi için bebeğinizi bir battaniyeye sarın. n Piyasada kolik ağrıları için bazı ilaçlar bulunsa da etkinliklerinin sınırlı olduğu biliniyor. Kullanmadan önce doktorunuza danışın. n Bebeğinizde kolik olduğunu düşünüyorsanız problemin nedeninin bir hastalık olup olmadığını netleştirmek için bir uzmana başvurun. Çünkü bazen orta kulak enfeksiyonu, idrar yolu enfeksiyonu, göze yabancı cisim kaçması gibi başka hastalıklar da kolik ağrısına benzer ağlama krizlerine neden olabilir.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.