1. HABERLER

  2. SORU & CEVAP

  3. Eşim psikolojik baskı uyguluyor! Ne yapabilirim?

Eşim psikolojik baskı uyguluyor! Ne yapabilirim?

Eşim Arkadaşlarımın yanında Sen zaten bu kadarını becerebilirsin!" tarzında beni mahcup edecek şekilde konuştuğunda kendimi önemsiz hissediyorum. Neler Yapabilirim?

A+A-

Soru: Eşim bana değer vermiyor. Arkadaşlarımın yanında, "Sen zaten bu kadarını becerebilirsin!" tarzında beni mahcup edecek şekilde konuştuğunda kendimi önemsiz hissediyorum. Çocuklarımıza karşı tavırları da farklı değil. Ne yapabilirim? Kabuğuna çekilip, mukabele etmemek çözüm mü?

Cevap: Bazen hepimiz farkında olmadan çözemediğimiz problemlerimizin gerginliğini ötekine yansıtırız. Bazen de gerçekten başkasını kırmak, incitmek ve öfkelendirmek isteriz, lâkin bilmeden çözümsüzlük üretiriz. Böylesi ifadeler kullanan birinin duygularla ilgilendiğini sanmıyorum. Zira duygularını fark eden, onlarla ilgilenen, nerede ne şekilde hislendiğini fark edebilecek bir insan sizin de başkalarının yanında bu tarz cümlelerden kendinizi değersiz hissedeceğini anlayabilir.Maalesef, böyle bir duruma muhatap değilsiniz, peki ne yapalım?

1. Tüm evlilikler için geçerli olan şu ki, eğer evliliğinizi sürdürmek istiyorsanız, sizi anlamasını beklemeden kendinizi ona anlatın, iletişimden hiç vazgeçmeyin.
a)  Nelerden kırılabileceğinizi,
b)  Neleri önemsediğinizi,
c)  Nerelerde mahcup duruma düşebileceğinizi aktarmaya çalışın.
2. Sürekli “duygu dili”nizi kullanın. “Beni duymuyor veya dinlemiyor,” diyebilirsiniz. Siz kendinize düşeni yapın. Biraz da gurur işin içinde olduğunda sizden doğruları dinlemeyebilir, ama bir şekilde duyacağından emin olabilirsiniz.
3. Hangi ihtiyacından size böyle davrandığını sorun. Meselâ, başkalarının yanında utandırarak kendi öfke ihtiyacını mı gideriyor?
Bazı sorular, onun kendini ruhsal aynada görmesine sebep olacaktır.
4. Siz onun bütününün yarısı olduğunuzu bilmesine yardımcı olun. Sizdeki her olumsuz durum onun benliğine de yansıyacaktır. Sizi küçümseyerek kendi yarısını küçümsüyor. Başkalarının yanında yarım ve eksik duracağınıza bütünsel durmanız çok daha değerli ve anlamlıdır.
5. Bir takım tavır ve davranışlarınızı beğenmeyip bunları değiştiremiyorsa, başkalarının yanında bu durumları ifşa ederek öfkesiyle baş etmeye çalışıyor olabilir. Elinizden geldiğince sizden ne bekleyip, ne beklemediğini anlamaya çalışın ve bir an önce bu hali davranışlarınıza yansıtın.
6. Toplumsal açıdan bakıldığında da toplum her zaman aile bireylerini mutlu ve huzurlu görmek ister. Eşiniz başkalarının yanında böyle davranarak aslında içtimai hayata da zarar veriyor.

Netice olarak; aile hayatınızı şuurlu bir biçimde yaşayın. Dertlerinizi ve şikâyetlerinizi eşinizle paylaşın, ama mutlaka paylaşın. Bir aile olmak basit bir olay değildir. Lütfen unutmayın.


Yasemin Uçal Abdullah
Psikolog
[email protected]

Kaynak Yeniasya.de

Bu haber toplam 22794 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum