1. HABERLER

  2. SORU & CEVAP

  3. Ders motivasyonu nedir?

Ders motivasyonu nedir?

16 yaşındaki oğlum derslere karşı çok duyarsız... Sekiz tane zayıfı var, ileride polis olmak istediğini söylüyor ama derslere karşı hiç ilgisi yok... Ona nasıl davranacağımı bilemiyorum

A+A-

MİLLİ GAZETE - 16 yaşındaki oğlum derslere karşı çok duyarsız... Sekiz tane zayıfı var, ileride polis olmak istediğini söylüyor ama derslere karşı hiç ilgisi yok. Sınav günlerini dahi okulda öğreniyor. Hocalar, saygılı bir öğrenci fakat, ders motivasyonu ve derse katılımı zayıf diyorlar. Ona sürekli nasihat ediyoruz, derslerine çalışmazsa meslek sahibi olamayacağını ve bir yere gelemeyeceğini izah ediyoruz. Bizi dinliyor ve sanki hiçbir şey söylememişiz gibi kayıtsız kalıyor. Hiç arkadaşı yok, mutsuz bir çocuk... Ama bize karşı da saygılı, ne söylesek karşılık vermiyor, söz de dinliyor... Ona nasıl davranacağımı bilemiyorum. Her yolu denedim ama olmadı. Derslerine çalışması ve başarılı olması için neler yapabilirim? Nazire B.

Önce sorunu anlayın

Çocuğun ders başarısının düşük olduğunu belirtirken, aynı zamanda onun mutsuz olduğuna da vurgu yapıyorsunuz. Önce bu sorun üzerinde durmanızı tavsiye ederim. Niçin mutsuz? Ne zamandan beri mutsuz? Bu sorunun çözümüne giderseniz, akabinde çocuğun başarı grafiğinin de yükseleceğini düşünüyorum. Bu bağlamda niçin arkadaş edinemediğinin üzerinde de durulabilir. Bunu bir uzmandan yardım alarak ta yapabilirsiniz.

Çocuğun ders başarısının düşmesi çeşitli nedenlere bağlı olabilir. Bireysel özellikler, öğrenme bozukluğuna bağlı durumlar, dikkat dağınıklığı, hiperaktivite... gibi sorunlar da buna neden olabilir. Aynı zamanda buna, ders çalışma sırasında doğru medot seçmemiş olması, ders esnasında kaygı ve sitres yaşaması da eklenebilir. Ayrıca, ailenin çocuktan yüksek beklentiler içinde olması ve onu sürekli başka çocuklarla kıyaslamaları da çocuğun derslere olan motivasyonunu düşürebilir.

Öncelikli sorununuzu çözdükten sonra, çocuğa, uygun metod belirleyebilirsiniz, eksik konular varsa telafi derslerine teşvik edebilirsiniz, çocuğun çalışabileceği mekanı ona uygun düzenleyebilir, dersler için uygun saatleri seçebilirsiniz.

Motivasyonu, çocuğun ders çalışma isteği ve bu konuda onu yönlendiren itici güç olarak tanımlayacak olursak, bu desteğinize takdir etme davranışınızı da eklediğiniz sürece çocuğuz gerekli olan motivasyonu kazanacaktır diye düşünüyorum.

Bu haber toplam 7693 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.