1. HABERLER

  2. PSİKOLOJİK DESTEK

  3. Çocuk Psikoloğu Seçim Kriterleri Neler Olmalıdır?

Çocuk Psikoloğu Seçim Kriterleri Neler Olmalıdır?

Çocuk psikoloğu seçim kriterleri neler olmalıdır, çocukların psikolojik sorunları için ailelere hangi çocuk psikoloğu destek olmalıdır vb. sorularınız için Uzm. Psk. Seda KURT Aktüel Psikoloji'ye yazdı.

A+A-

Çocukların psikolojik sorunları için ailelere hangi çocuk psikoloğu destek olmalıdır?

Çocuklar günlük yaşamlarında bir çok sorun yaşarlar. Ancak bu sorunlarıyla tek başlarına baş edemedikleri durumlarda, aileleri çocuklarının psikolojik sorunları için yardım alabilmek için uzman çocuk psikoloğu arayışına girerler. Günümüzde bu çocuk psikoloğu arayışı internet, reklam ya da eş dost referansları üzerinden devam etmektedir. Ancak bu sürece girdiğinizde çocuk psikoloğu arayışının da, terapi almaya karar vermek kadar, başlı başına kafa karıştırıcı bir eylem  olabilmektedir.

Girdiğiniz her internet sayfasında, her kurumda, arkadaşınızın bahsettiği her çocuk psikoloğunda birbirinden farklı özgeçmişler ve deneyimler olduğunu görünce ailelerin hangi çocuk psikoloğuyla çalışmaya karar vermekte zorlandıkları gözlenmektedir. Bir çok çocuk psikoloğu arasından seçim yapabilmek için çocuk psikologlarıyla ilgili bir çok farklı kriterleri tanıyor ve biliyor olmak gerekmektedir. Bu sayede doğru kişiyle çocuğun ve ailelerinin güvenli ilişki kurması sağlanacaktır.

Çocukların yaşadıkları psikolojik sorunları çözmesine yardımcı olmak için ve ailelerin çocuklarıyla ilgili ihtiyaç duyduğu psikolojik destek çalışmalarıyla ilgili çocuk alanında doğru eğitim ve deneyime sahip çocuk psikologlarından destek almaları gerekmektedir.

Ailelerin çocukları için çocuk psikoloğu arayışında dikkat etmeleri gereken kriterler şunlardır:

  • Üniversitelerin Psikoloji veya Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Lisans Programlarından mezun olması gerekmektedir.
  • İlgili alanlarda yüksek lisans eğitimini tamamlamış olması beklenmektedir.
  • Çocuklarla ve aileleriyle terapi seanslarında kullanabileceği çocuklar ve ailelerle ilgili  terapi eğitimleri almış olması gerekmektedir. 
  • Çünkü lisans programlarında alınan eğitimler terapi odasında kullanabilmek için yeterli olamamaktadır ve bu nedenle lisans sonrası ilgili terapi eğitimleri almış olması istenmektedir.
  • Aldığı terapi eğitimlerinin süpervizyonlarını almış olması beklenmektedir. Bu süpervizyon çalışmalarında tek başına yaptığı terapi çalışmalarının üzerinden uzman eğitmenleri ile birlikte geçilmiş olması, çocuk psikoloğunun terapi alanında yetkinlik kazanmasına yardımcı olacaktır.
  • Mümkünse ilgili yaş grubundaki çocuklar ve aileleriyle çalışma deneyimi yaşamış olması beklenmektedir. Bu sayede yardım almak isteyen çocuğun, benzer yaş grubundaki çocukların beklenen normal davranışlarını ve yaşına uygun olmayan davranışları tanıması ve çocukların ailelerinin yaşadığı yaygın zorlukları tanıyor olması kolaylaşıyor olacaktır.
  • Tüm bunların yanı sıra aile, çocuk ve çocuk psikoloğu arasındaki kurulması beklenen güven bağının oluşması herşeyden daha etkili bir şekilde psikolojik yardım almalarını sağlayacaktır.

Aileler; bu kriterlere uygun olduğunu düşündüğü ve güvenli bir ilişki kurabildiği bir çocuk psikoloğundan gönül rahatlığıyla destek alabilirler.

Randevu için: 0212 4661050

 

Bu haber toplam 9260 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum