1. HABERLER

  2. MAKALELER

  3. Carl Gustav Jung'un Tanrı Anlayışı

Carl Gustav Jung'un Tanrı Anlayışı

Bu incelemede, ilk olarak Jung’un kısa bir biyografisinin ardından, psikoloji ve din psikolojisinin bütününe temel teşkil eden ana kavramları ele alınmaktadır. Makaleye aşağıdaki, bağlantıdan ulaşabilirsiniz.

A+A-

Carl Gustav Jung'un Tanrı Anlayışı

Hazırlayan: Prof.Dr. Ali Ulvi Mehmedoğlu

Kaynak: Toplum Bilimleri Dergisi / http://toplumbilimleri.com/


Carl Gustav Jung (1875 - 1961), kurucusu olduğu Analitik Psikoloji akımı içerisinde din ve Tanrı konusunda kendine özgü ve farklı bir teori geliştirmiştir. Jung’un yaklaşımı temelde psikanalitik teori içerisinde ele alınmasına rağmen,
görüş ve düşünceleri bu ana akımdan bazı bakımlardan farklılıklar gösterir.

Bu farklılıklar, din ve Tanrı konusunda özellikle belirgindir. Bu konudaki özgün düşünce ve yorumlarını tüm eserlerinde görmek mümkündür. Jung, eserlerinde, bütün dinleri ve terminolojilerini, kendi psikolojisinin özünü oluşturan kavramları kullanarak yorumlamaktadır. Bu incelemede, ilk olarak Jung’un kısa bir biyografisinin ardından, psikoloji ve din psikolojisinin bütününe temel teşkil eden ana kavramları ele alınmaktadır. Daha sonra Jung’un, kendiliğin (self) ve bütünlüğün kolektif bir sembolü olan bilinçdışı bir arketip olarak Tanrı tasavvuru (Imago Dei) teorisi gözden geçirilmektedir. İncelemenin son kısmında ise Jung’un genelde psikolojisine ve özelde Tanrı ve Tanrı tasavvuru konularındaki düşüncelerine yöneltilen itiraz ve eleştiriler ve onun bunlara ilişkin değerlendirmeleri yer almaktadır.


MAKALENİN DEVAMI İÇİN TIKLAYINIZ


carl-jung.jpg


carl-jung-photo.jpg


carl-jung-photo-2.jpg


 

Bu haber toplam 58313 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.