1. HABERLER

  2. KONGRE-SEMİNER

  3. Bağımlılıkla Mücadele Ve Sosyal Hizmet Modelleri Çalıştayı Sonuç Bildirgesi

Bağımlılıkla Mücadele Ve Sosyal Hizmet Modelleri Çalıştayı Sonuç Bildirgesi

Ayık Yaşamda Buluşalım Derneği tarafından "Başka Bir Dünya Mümkün Projesi" teması ile 6-8 Nisan 2019'da Antalya'da düzenlenen "Uluslararası madde bağımlılığı ile mücadele ve sosyal hizmet modelleri çalıştayı" sonuç bildirgesi yayımlandı.

A+A-

6-8 Nisan 2019'da Antalya'da düzenlenen "Uluslararası madde bağımlılığı ile mücadele ve sosyal hizmet modelleri çalıştayı" sonuç bildirgesi yayımlandı. Sosyal Hizmet Uzmanı Fatih Kılıçarslan imzasıyla yayımlanan bildirgenin sonuç açıklaması şöyle:


Ülkemizde iç göç hızının artması, kentleşme, kadın ve erkek rolünde değişim, kitle iletişim araçlarının kullanımının yaygınlaşması, aile kurumunun çözülmesiyle ortaya çıkan sosyal sorunlardan en çok çocuk ve gençler etkilenir. Toplumsal değişime paralel hızla yaygınlaşan madde kullanımı bir virüs gibi gençlerin geleceğini tehdit eden büyük bir sorun olarak karşımıza çıkmaktadır.

Ülkemizde madde bağımlılığı ile mücadelede adına Ayık Yaşamada Buluşalım Derneği, Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilen, yerel STK’lar hibe programı kapsamında desteklenen “Bir Başka Dünya Mümkün” proje kapsamında 6-8 Nisan 2019 tarihleri arasında, Lims Bona Beach Hotel Kemer/ Antalya’da “Uluslararası Madde Bağımlılığı İle Mücadele ve Sosyal Hizmet Modelleri Çalıştayı düzenledik.

Çalıştayımız’da Ulusal ve Uluslararası 25 aktif katılımcı yer aldı. Almanya Frankfurt, Köln, Düsseldorf şehirlerinde bağımlılık alanında görev alan profesyoneller Hollanda Han, Hacettepe, Üsküdar, İstinye, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitelerinden konu ile ilgili akademisyenler,  ülkemizde kamu kurumlarında çalışan bilgi ve deneyim sahibi uzmanlar Aybuder temsilcileriyle birlikte üç gün boyunca çalıştay oturumlarında deneyimlerini paylaştılar. 
TÜİK” (2017) verileriyle Türkiye’de madde kullanımı 2011’den bu yana 17 kat arttığı, madde kullanım yaygınlığının 15-34 yaş grubu genç yetişkinlerde genel nüfusa göre daha yüksek olduğu, uyuşturucu maddeyi  ilk defa kullanma yaşı ortalaması da 13,88 ve kullanım yaşı ise  10'a kadar düştüğü gerçeği gençlerin nasıl bir tehditle karşı karşıya olduğunu gösteriyor ve düzenlediğimiz çalıştayın önemini bir kat daha arttırıyor.

Çalıştay açılış ve protokol konuşmaları, madde bağımlılığı ile mücadelede sosyal hizmet modelleri başlıklı panel ile başladı. Panelden sonra oturumlara geçilerek, “madde bağımlılığına yol açan risk faktörleri, bağımlılığın yol açtığı psiko-sosyal sorunlar ve önleyici mücadele, bağımlılara yönelik rehabilitasyon hizmetlerinden” oluşan başlıklarla ile üç gün devam etti. Çalıştayın sonunda yayınlanan sonuç bildirgesi ile sona erdi.

Çalıştay sonuç bildirgesinde, ergenlik döneminin riskli bir gelişim dönemi olması nedeniyle okullarda öğrencilerin sokak ve aile boyutunun takibinin yapılması ile bu takibi yapacak okullarda sosyal hizmet uygulamalarının başlatılması,  madde bağımlılarının tedavi sonrası rehabilitasyon çalışmalarının yetersiz olması madde kullanımının nüksetmesi açısından önemli bir risk oluşturduğu gerçeği ile sosyal tedaviyi esas alan rehabilitasyon merkezleri arttırılmasının yer alması bağımlılıkla mücadele açısından altı çizilmesi gereken maddeleri oluşturuyor. 
Hollanda Han Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Olivira BOLSIUS’un sunumunda, bağımlıların tedavisinde temel ihtiyaçlarını karşıladıktan sonra, güven duygusu vermenin önemi, güven duygusunu verebilmemiz için sivil toplum kuruluşlarına, aileye ve devlet kurumlarına ihtiyacımız olduğu vurgusu bağımlıların toplumsal hayata katılımının şifrelerini gösteriyor.

“Uluslararası Madde Bağımlılığı İle Mücadele ve Sosyal Hizmet Modelleri Çalıştayının düzenlenmesinde emeği olan, üç gün boyunca bizleri bir araya getiren Ayık Yaşamda Buluşalım Derneği temsilcileri Yavuz Tufan Koçak, Seyide Yörük, Zeyd Üstün, Aynur Küçük’e teşekkür eder. 

Çalıştay sonuç bildirgesinin, madde bağımlılığı mücadelede ülkemize, kurumlarımıza, sahada çalışan uzman ve sivil toplum temsilcilerimize kaynak oluşturmasını temenni ederiz.

 Fatih Kılıçarslan
Sosyal Hizmet Uzmanı
Bakırköy Prof. Mazhar Osman Ruh Sağlığı ve Sinir Hastalıkları Hastanesi
 

Bu haber toplam 16613 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.