1. HABERLER

  2. SORU & CEVAP

  3. Anne Babalar İçin sorularla Özel Eğitim IV

Anne Babalar İçin sorularla Özel Eğitim IV

Engelinden dolayı okula gidemeyen bir çocuğum var, ne yapabilirim? Çocuğum aşırı hareketli. Ne yapmam gerekiyor? Çocuğuma zeka testi yaptırmak istiyorum...?

A+A-

Özgür GÜN Aktuel Psikoloji için hazırladı


 


Engelinden dolayı okula gidemeyen bir çocuğum var, ne yapabilirim?

Eğer engelinden dolayı okula devam edemeyen bir çocuğunuz var ise, “ en az altı ay evden çıkmasının mümkün olmadığı / sakıncalı olduğu”nun ifade edildiği bir sağlık kurulu raporuna ihtiyacımız var demektir. Bu rapor ile birlikte rehberlik araştırma merkezine başvurulduğunda bir değerlendirme süreci başlayacaktır. Buna göre öğrencinin evde eğitim alıp alamayacağı ve ev ortamının bu tür bir eğitime uygun olup olmadığı değerlendirilecektir. Buna göre hazırlanacak eğitsel tanılama, izleme ve değerlendirme ekip raporu İl Özel Eğitim Hizmetleri Kuruluna gönderilecek ve evde eğitim alması uygun görülür ise haftanın belirli günlerinde ev ortamında eğitim almak üzere öğrenci için bir öğretmen görevlendirilecektir.

Daha ayrıntılı bilgi için "Evde Eğitim Yönergesi"


Çocuğum aşırı hareketli. Ne yapmam gerekiyor?

Çocuklarımızın bazılarında zaman zaman aşırı hareketlilik görülebiliyoruz.  Bu durumda hemen çocuğun hiperaktif olarak değerlendirilmemesi gerekiyor. Çocuklarımız içinde bulunduğu gelişim döneminin verdiği aktiviteden dolayı aşırı hareketli olabilir. Özellikle ilköğretim çağındaki çocuklar yerlerinde duramaz, meraklı, heyecanlı ve kıpır kıpırdırlar. Bu dönemde çocuklarımız kendini ispat etme ve yeniliklerin peşinde koşma hevesindedirler. Biz anne ve babalar bu coşkuyu yanlış anlayabilir ve onları haylaz, yaramaz diye nitelendirebiliriz. Oysa aşırı hareketlilikle birlikte dikkat eksikliği ve dağınıklığı, ataklık, saldırganlık durumlarını gösteren çocuklarımız için hiperaktif diyebiliriz. Hiperaktivite belirtileri ise her çocukta değişik oranlarda görülebilir. Çocuğunuza hiperaktif denilebilmesi için, belirtilerin en az altı ay süreyle devam etmesi, yedi yaşından önce başlaması ve en az iki ortamda (ev-okul) gözlenmesi gerekiyor.

Genelde aşırı hareketli çocukların durumu okula başladıkları dönemde belirgin bir şekilde fark edilir. Zihinsel performansları normal olmakla birlikte dikkat süresi kısadır, herhangi bir şeye yoğunlaşmakta zorlanırlar, öğrenmede güçlük ve okul başarısızlıkları gösterirler, sosyal kuralları öğrenmede zorlanırlar, arkadaşlık ilişkilerinde zayıf olduklarından kısa süreli arkadaşlıklar kurabilirler. Tüm bu belirtilerle öğretmenlerinden sıkça uyarı alınması ile anne baba olayın farkına daha da iyi varır.

Okul döneminde gözlenen bu durumda “okul rehberlik servisine” başvurmanız ve onların yapacağı yönlendirmeleri izlemeniz uygun olacaktır.

Çocuğuma zeka testi yaptırmak istiyorum...?

Zekâ testleri, çocuklarımızın öğrenme potansiyellerini belirlemede; hangi alanlarda performansının iyi hangi alanlarda zayıf olduğunu göstermede bize bazı veriler veren ölçme araçlarıdır ve akademik başarısızlık gösteren çocuklarımızın eğitsel yönlendirmelerinde kullanılmaktadır. Bizler her istendiğinde bu testlerin kullanılmaması gerektiğine inanmaktayız. Yapılan çalışmada öğrencinin sınandığının farkında olması onu endişelendirmekte, kaygılandırmaktadır. Sonuç çok iyi çıkarsa kendilerine yüklenecek sorumluluk, sonuç kötü çıktığında ise zayıf olduklarını düşünmek onları rahatsız edecektir. Bunun yanında amaçsızca yapılmış ve sadece test rakamı elde edilmeye yönelik bir çalışmada anne baba olarak biz yetişkinler bile bu rakamı tarafsız değerlendiremeyebiliriz. Elde edilen sonuca göre yapabileceğinden fazla yüklemeler yapabileceğimiz gibi tam tersi durumda başarısız ve çok şeyi yapamayacak gibi değerlendirebiliriz. Burada yapılması gereken testlerin kullanılmasına ihtiyaç duyulmadan çocuğumuzu çok yönlü tanımaya çalışmak, en iyi yaptıkları ve daha az başarılı oldukları alanları gözlemlemek ve bu alanlarda desteklemek olmalıdır.

Bu haber toplam 5259 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.