1. HABERLER

  2. ÖZEL EĞİTİM

  3. Yetişkin Otistik Kız'ın Hayatı

Yetişkin Otistik Kız'ın Hayatı

Birsen Başar 27 yaşında yüksek fonksiyonlu yetişkin otizmli.Otizm teşhisini 21 yaşındayken aldı.

A+A-

 Birsen Başar 27 yaşında yüksek fonksiyonlu yetişkin otizmli.Otizm teşhisini 21 yaşındayken aldı. O güne  kadar akademik başarısı yüksek olduğu için yoğun iletişim problemlerinin nedeni bir türlü çözülemedi. Eğitim hayatı boyunca diğer öğrencilerle iletişim kuramadığı için teneffüslerde yalnız kaldı, sırasında hep yalnız oturdu.

Okul dışındaki hayatı da arkadaşsız geçti. Uzmanlar durumunu Hollanda'da göçmen bir ailenin çocuğu olduğu için iletişim kuramama ve şımarıklık olarak değerlendi. Ekonomi, hukuk ve işletme dallarında üniversiteyi bitirdiğinde otizmli olduğunu öğrendi ve teşhisten sonra kendini daha iyi anlamaya başladı. Otizmin iç dünyasını anlattığı iki kitap yazdı. Şimdi ise otizm farkındalığını arttırmak için Hollanda'da ve Türkiye'de seminerler veriyor.

Dört dil bilen, Hollanda'da belediyede çalışan Birsen Başar, Algı Özel Eğitim Merkezi işbirliğinde 'Otizmi Fark Et, Yaşamı Paylaş' sosyal mecra kampanyası kapsamında gönüllü destekçilerinden biri olarak Türkiye'ye geldi. Kampanya kapsamında otizmli çocuğu olan aileler için ücretsiz bir otizm sunumu gerçekleştirdi. Başar, otizmlilerin her zaman daha net konuştuğunu belirterek "Sizler daha dolambaçlı davranıyorsunuz. Olduğunuz gibi olsanız dünya daha güzel bir yer olur. İnsanları kırmamak için yalan söylemek zorunda değilsiniz" diyor.

Aradaki farklarBaşar ile otizmi, Türkiye ve Hollanda arasındaki farkları konuştuk. Ona göre arada çok fark var: "Türkiye'de insanlar ben kendimi ifade edebildiğim, calışabildiğim ve üniversite bitirdiğim için gerçekten otizmli olduğuma inanmıyorlar. Bu Hollanda'da tamamen normal bir şey. Türkiye'de otizm sadece ağır otizmli çocuklar olarak biliniyor. Sadece küçük yaşlarda otizm teşhisi koyuluyor. Hollanda'da ise her yaşta. Hollanda otizmi tüm spektrum olarak düşünebiliyor" diye konuşuyor.

Başar'a göre otizm her insanda kendisini başka türlü gösteriyor. Doktorlar da otizmi daha yeni yeni öğreniyor. Hollanda'da artık çok büyük bir sayıda yetişkinin ve büyük çocukların otizm teşhisi aldığını anlatan Başar soruyor:

"Hollanda'da onlar için her türlü faaliyet var. Türkiye'de otizmliler için ne var ki? Zaten hep cocuklardan bahsediliyor, gençler yok gibi. Büyüyüp okula giden, iyi durumda olanlar da aileleri istemediği ve çevreden korktukları için kendilerini belli etmiyorlar."

Başar'ın 'Ben de Fark Edilmek İstiyorum' isimli ikinci kitabının ardından otizm teşhisi aldıktan sonra yaşadıklarını anlattığı 'Otizm Ormanı' yakında çıkacak. Birsen, kitapta kendisini geliştirmek için attığı adımlardan bahsediyor. Örneğin değişikliklere katlanmak için yeni yemekler denediğini ve eşyalar aldığını anlatıyor.

Hayatı Hollanda'da belgesel

Hollanda'da belgesel kanalında yayımlanan ve iki sinemacı ile yetişkin bir otizmli olarak kendisinin hayatının anlatıldığı bir belgesel hazırlayan Birsen filmin Türkiye'deki televizyonlarda da yayımlanmasını istiyor ve bunun için kanal arıyor. Türkiye'de otizm sunumlarını vermeye devam etmek istiyor ve bunun için sponsor desteğine ihtiyacı var. Daha uzun vadede amacı eğitim merkezi açmak. Kendisi için de geniş bir arkadaş çevresi edinmek istiyor.

Radikal 

Bu haber toplam 9148 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.