1. HABERLER

  2. GENEL-SAĞLIK

  3. Yeditepe Üniversitesinde epilepsi kursu

Yeditepe Üniversitesinde epilepsi kursu

Cleveland Clinic ve Munih Üniversitesi işbirliğiyle 2 yılda bir düzenlenen epilepsi kursu, Yeditepe Üniversitesinde başladı. Kurs, 8 Eylül Cumartesi günü sona erecek.

A+A-

Prof. Dr. Bingöl, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, kursun amacının, Türkiye’nin, Avrupa ve dünya epilepsi platformunda bir yer edinebildiğini ve edinebileceğini göstermek olduğunu belirtti.

Kursa, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumunun (TÜBİTAK) da destek verdiğini dile getiren Bingöl, şöyle konuştu:
“Kurs, epilepsi ve epilepsi cerrahisi konusunda son gelişmeler, ilaca dirençli hastaların epilepsi cerrahisi öncesi değerlendirilmesi ve cerrahi olarak ele alınması konularını içeriyor. Kurs, konuların teorik anlatımı ve interaktif olgu tartışmaları biçiminde veriliyor.”

Son yıllarda Türkiye’de epilepsi tedavisi konusunda ciddi çalışmalar yapıldığını ifade eden Bingöl, epilepsinin nörolojik rahatsızlıklar içerisinde en sık görülen 3’üncü hastalık olduğunu belirterek, “Dünyada yapılan araştırmalara göre her 1000 kişiden birinde epilepsiye rastlanmıştır. Bunun için önem verdiğimiz kursa 70 doktor katılıyor. Ayrıca pratik uygulama olarak nöroşirürji uzmanlarına yönelik kadavra üzerinde cerrahi teknikler de kursta tartışılacak” dedi.

TÜRKİYE’DE EPİLEPSİ
ABD’de faaliyet gösteren Cleveland Clinic kuruluşunun, dünyada epilepsi cerrahisi alanındaki 4 önemli merkezden biri olduğuna değinen Bingöl, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Epilepsi hastalığı konusunda son yıllarda yeni ilaçlar geliştiriliyor ancak tüm bu gelişmelere karşın Türkiye’deki epilepsi hastalarının yaklaşık 3’te biri, ilaç tedavisine olumlu yanıt vermiyor. Bu noktada alternatif tedavilerin önemi ortaya çıkıyor. Türkiye’de 700 bin civarında epilepsi hastası bulunuyor. Nöbetlerin beyinde hangi bölgede çıktığını saptamak, epilepsi cerrahisinin başarıya ulaşmadaki en önemli faktörüdür. Eğer nokta tespiti doğru yapılıp cerrahi operasyonla bu bölge alınırsa, hasta ameliyat sonrasındaki yaşamında daha da rahatlıyor. Beyindeki nokta tespitinin yapılmasında EEG, MR gibi testler uyguluyoruz. Operasyonla alınan nokta yanlışsa risk daha da artabilir.”

Cleveland Clinic Epilepsi Merkezi Direktörü Imad Najm de Cleveland Clinic’in 1944 yılında kurulduğunu, ABD’deki merkezlerinde yılda 250 civarında hastaya epilepsi cerrahisi uyguladıklarını kaydetti.

Najm, merkezdeki çalışmalarının epilepsi, intraoperatif monitörleme, uyarılmış potansiyeller, kortikal gelişim bozuklukları ve epileptogenezis mekanizması alanlarında yoğunlaştığını dile getirdi.

Yeditepe Üniversitesinde Beyin Cerrahi Uzmanı olarak görev yapan Prof. Dr. Uğur Türe de, epilepsi cerrahisi uygulanacak hastaların doğru seçilmesi gerektiğini bildirdi.

Doğru hasta seçiminin, cerrahi operasyonun başarısını sağlayan en önemli etken olduğuna işaret eden Türe, ameliyat sonrasında kontrol altında tutulan kişilerin hastalığının tekrarlama olasılığının bulunduğunu, yeni cerrahi operasyonlarla riskin aza indirilmeye çalışıldığını belirtti.

Türe, epilepsi hastalığına yakalanan kişilerin çoğunun 0-16 ve 60 üzeri yaşlarda olduğunu söyleyerek, epilepsi rahatsızlığı bulunanların pilotluk, servis şoförlüğü, cerrahlık gibi risk taşıyan meslekleri yapamadıklarını anlattı.

İnan Kıraç Salonu’nda sunulan ve 8 Eylül Cumartesi günü sona erecek kursa, Rusya ve Finlandiya’nın yanı sıra Ortadoğu, Kuzey Afrika, Balkanlar ve Türki Cumhuriyetlerinden nöroloji, pediatri, nöroşirürji uzmanlık öğrencileri de katılıyor.

AA

Bu haber toplam 2786 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.