1. HABERLER

  2. ÖZEL EĞİTİM

  3. ÜYEP Başarının İlk Meyvelerini Topladı

ÜYEP Başarının İlk Meyvelerini Topladı

Anadolu Üniversitesi Üstün Yetenekliler Eğitim Programına kabul edilip burada eğitim gören 26 öğrencinin tamamı, ülkedeki seçkin Fen ve Anadolu liseleri ile burslu olarak özel okullara girmeyi başardı.

A+A-

Anadolu Üniversitesi (AÜ) Üstün Yetenekliler Eğitim Programına (ÜYEP) kabul edilip burada eğitim gören 26 öğrencinin tamamı, ülkedeki seçkin Fen ve Anadolu liseleri ile burslu olarak özel okullara girmeyi başardı.

AÜ Üstün Zekalıların Eğitimi Anabilim Dalı Başkanı ve ÜYEP Koordinatörü Doç. Dr. Uğur Sak, ÜYEP'in, Türkiye'nin çok önemli sorunlarından biri olan ve yıllardır ihmal edilen üstün yetenekli ve üstün zekalı öğrencilerin özel eğitim gereksinimlerini karşılamak amacıyla kurulduğunu söyledi.

Üstün zekalı öğrencilerin yaşamlarında, özel eğitimin öneminin çok büyük olduğunu ifade eden Doç. Dr. Sak, şöyle konuştu:

''Bildiğimiz dehaların çoğunun çocukluk ve gençlik yıllarında özel eğitim aldıkları, duayenlerle çalıştıkları ve bu duayenlerden danışmanlık aldıkları bilinmektedir. İnsan, üstün zekalı doğar, deha doğmaz. Ancak, yaşamla deha olur. Bu nedenle kimin deha olacağını çocukluk yıllarında kestirmemiz çok güçtür, hatta olanaksızdır. Yaşamın kalitesi, çocukluk potansiyelinin yetişkinlik dehalığına dönüşümünde önemli rol oynar. Maalesef, üstün zekalı çocukların yalnızca çok azının yetişkinlikte deha olduklarını görmekteyiz. Kaliteli eğitim de bu çocukları deha yapmak için yeterli olmamaktadır. Eğitimde onlar için rol modellerinin bulunması ve bu rol modellerinin onlara mentörlük ve danışmanlık yapmaları kaliteli eğitim kadar önemlidir. ÜYEP'de biz bunları yapmaya çalışıyoruz.''

-EBEVEYNLERE YÖNELİK AİLE EĞİTİM SEMİNERLERİ-

Doç. Dr. Sak, ÜYEP'in, AÜ ve TÜBİTAK desteğiyle Üstün Zekalıların Eğitimi Anabilim Dalı Başkanlığı tarafından ilköğretim ve orta öğretim kademelerindeki üstün yetenekli ve üstün zekalı öğrencilerin eğitimlerine yönelik olarak kurulduğunu ve 2008 Martta ilk öğrenci alımlarına başladıklarını belirterek, ÜYEP'in, bilimsel araştırmalar, uygulamalar ve yurt dışında uygulanan eğitim modelleri temel alınarak geliştirildiğini bildirdi.

ÜYEP'te üstün yetenekli öğrencilerin örgün eğitimlerine ek olarak bireysel farklılıklarına uygun ve bilimsel temellere dayanan eğitim programlarını sunduklarına işaret eden Doç. Dr. Sak, şunları söyledi:

''ÜYEP programları, cumartesi-pazar programları ve yaz programları olmak üzere iki şekilde yürütülmektedir. Cumartesi-pazar programları, güz ve bahar akademik yarıyıllarında yapılmaktadır. Yaz programları, temmuz ayında yoğun bir biçimde düzenlenmekte olup iki haftalık bir süreyi kapsamaktadır.

Programlarda matematik, fen bilgisi, teknoloji ve rehberlik derslerinin yanı sıra öğrencilerin ilgi alanlarına göre seçebilecekleri görsel ve işitsel sanatlar, yaratıcı yazın, yaratıcı drama ve bilgisayarda tasarım gibi derslerden oluşan bir ders menüsü sunmaktayız. ÜYEP'te öğrencilerin eğitimlerinin yanı sıra ebeveynlere yönelik aile eğitim seminerleri de düzenlenmektedir.''

Doç. Dr. Sak, ÜYEP derslerini, AÜ Yerleşkesinde hem öğretim üyeleri hem de branş öğretmenleriyle yürüttüklerini anlatarak, ''Bu sayede öğrencilerimiz bilim insanlarıyla birebir ders yapma, tartışma ve deney yapma fırsatını bulmaktadır. Bilim insanlarının nasıl düşündüklerini, problemleri nasıl çözdüklerini, bir bilim insanı olarak yaşamanın ve çalışmanın neye benzediğini doğal ortamında gözlemleyen öğrencilerimiz bilim insanı olmadan önce bir bilim insanı gibi düşünmeye ve çalışmaya başlamaktadır'' dedi.

-''26 ÖĞRENCİNİN TAMAMI KAZANDI''-

Bu tür bir öğrenme ortamının üstün yetenekli öğrencilerin yalnızca akademik gelişimlerini desteklemekle kalmadığını, geleceğe yönelik bireysel yol haritalarını da yavaş yavaş şekillendirmelerine yardımcı olduğunu ifade eden Doç. Dr. Sak, şöyle devam etti:

''Biz, ÜYEP sınıflarında geleceğin bilim insanlarının eğitim aldıklarını hayal ediyoruz. ÜYEP öğrencilerini gelecekte olağanüstü başarılı, sıra dışı kişilikler olarak görmek bizim en büyük çalışma motivasyonumuzdur. ÜYEP, öğrencilerin yeteneklerini keşfettikleri, kendilerini geliştirme olanağı buldukları eğitsel ve sosyal bir ortamdır. Geçen iki yıllık deneyimimiz, yapmış olduğumuz gelişim değerlendirmeleri ve öğrencilerin ulusal sınavlardaki performansları, ÜYEP'in üstün yetenekli öğrencilerin akademik gelişimlerinde ne denli etkili olduğunu ortaya koymuştur. ÜYEP'in 8'inci sınıfını tamamlayan üstün yetenekli 26 öğrencisinin tamamı, bulundukları illerdeki fen liseleri, Anadolu liseleri ve özel liseler gibi seçkin liselere girmişlerdir. Halen ÜYEP'e 25 yedinci sınıf, 30 sekizinci sınıf, 15 de dokuzuncu sınıf öğrencisi devam ediyor. Bu öğrencilerden 15'i her hafta sonu Bursa, Balıkesir, Ankara, Sakarya ve Kütahya'dan Eskişehir'e gelip eğitim almaktadırlar.

ÜYEP'e devam eden öğrencilerimizin velileri, bu programın çocukları üzerinde yarattığı pozitif farklılıkları sık sık dile getirmektedirler.''

-YENİ KAYITLAR BAŞLIYOR-

Doç. Dr. Sak, ÜYEP'in, her yıl 6'ıncı sınıf düzeyinde tanılamalar yaptığına da değinerek, ''Bu yıl başvurular 22 Şubat-5 Mart tarihleri arasında AÜ Eğitim Fakültesi ÜYEP ofisinde olacak. ÜYEP'e Türkiye genelinden başvurular kabul edilmektedir. Tanılama sınavları ise 7 Martta yapılacak. Programa en az 26 öğrencinin kabul edilmesi hedeflenmektedir. Programa kabul edilen öğrenciler liseyi bitirene kadar ÜYEP'e devam edebilmektedirler'' diye konuştu.

ÜYEP gibi programların sadece Eskişehir'de değil Türkiye'nin her bölgesinde yer alması gerektiğine dikkati çeken Doç. Dr. Sak, ''Ekip olarak bu konuda çalışmalarda bulunmak isteyen kişilere ve kurumlara elimizden gelen desteği vermeye hazırız. Unutmamalıyız ki toplumunun her kesiminde üstün yetenekli öğrenci vardır. Bu nedenle Eskişehir ve bölgedeki tüm 6'ncı sınıf öğrencilerin ÜYEP'e başvurmalarını istiyoruz'' dedi.

Bu haber toplam 14284 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.