Su, oksijenden sonra gelen en önemli öğe

Su, oksijenden sonra gelen en önemli öğe
Gümüşhane İl Sağlık Müdürü Mehmet Topsakal, suyun insan yaşamı için oksijenden sonra gelen en önemli öğe olduğunu söyledi.

İHA-  İl Sağlık Müdürü Mehmet Topsakal, insan vücudunda su içeriğinin yaşa ve cinsiyete göre yüzde 42-75 arasında değiştiğini, yetişkin insan vücudunun ortalama yüzde 59'unun su olduğunu belirterek, besinlerin sindirimi, emilimi ve hücrelere taşınması, hücrelerin, dokuların organ ve sistemlerin düzenli çalışması, metabolizma sonucu oluşan zararlı maddelerin taşınması ve vücuttan atılması, eklemlerin kayganlığının sağlanmasında en önemli yardımcının su olduğunu söyledi. Vücut fonksiyonlarının devamı için yeterli su alımının çok önemli olduğunu vurgulayan Topsakal, "Yapılan çalışmalar, uygun miktarlarda günlük su tüketiminin soğuk algınlığı, kabızlık, idrar yolu enfeksiyonları, cilt sağlığının korunması, organizmanın toksinlerden arındırılması, kilo kontrolü programlarında zayıflamaya yardımcı olması, cildin nem ve elastikiyetinin düzenlenmesinde rol oynaması nedenleriyle selülit oluşumunun önlenmesinde yardımcı olduğu bilinmektedir.

Su, insan yaşamı için oksijenden sonra gelen en önemli öğedir. Vücutta oluşan zararlı maddelerin atımını sağlamak ve vücut sıvı dengesini koruyabilmek için günde 8-10 bardak su tüketilmesi gerekir. Yediğimiz besinler ve içecekler yoluyla da vücudumuza su sağlarız. Örneğin sebze ve meyvelerin yaklaşık yüzde 85-90'ı, 1 su bardağı sütün yüzde 90'ı sudur. Gün içerisinde içtiğimiz çay, kahve, soda gibi içeceklerle de sıvı almaktayız. Ancak kafein içeren kahve, çay ve diğer içecekler sıvı ihtiyacını karşılasa da uygun su kaynakları olarak sayılmazlar" dedi.


Bakanlıkça ruhsatlandırılmış ticari amaçla satılan kaynak suları, içme suları ve doğal mineralli suların Sağlık Bakanlığı denetimine tabi güvenli sular olduğunu söyleyen Topsakal, "Şehir şebeke suları da belediyelerce rutin olarak kontrol edilmekte, şehir suyunda bulunması muhtemel olan virüs, bakteri ve çeşitli patojenler çeşitli dezenfeksiyon yöntemleriyle ortadan kaldırılmaya çalışılmakta ve bu sular da güvenli hale getirilmektedir" diye konuştu.

Bu haber toplam 2520 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.