1. HABERLER

  2. GENEL-SAĞLIK

  3. Sarımsak Çayı İçmek Vücuda Hangi Faydaları Sağlamaktadır?

Sarımsak Çayı İçmek Vücuda Hangi Faydaları Sağlamaktadır?

Sarımsak Çayı, başta zayıflamak olmak üzere oldukça geniş bir kullanım alanına sahiptir. Metabolizmayı hızlandırıcı bu çay, günlük 1 bardak şeklinde tüketilmelidir. Fazlası, bazı yan etkilere neden olmaktadır.

A+A-

Sarımsak çayı sağlık açısından bir çok faydası olan bir bitki çayı olduğu için, özellikle son dönemlerde oldukça sık tercih edilmektedir. Grip başta olmak üzere, zayıflamaya kadar birçok amaçla kullanılmaktadır. Sarımsak çayı faydaları hakkında tüm detaylara yazımızdan ulaşabilirsiniz.

Sarımsak Çayı Nedir?

Sarımsağın kullanımı çok eskilere dayanmaktadır. Özellikle Orta Asya’dan günümüze kadar gelen bu mucizevi bitki, vücut sağlığı açısından oldukça faydalıdır. Sarımsak içeriğindeki vitaminler ve mineraller sayesinde, bağışıklık sisteminin düzenlenmesinin yanı sıra antioksidan özelliği sayesinde mikroplarla savaşarak, vücudun soğuk algınlıklarına karşı korunmasını sağlamaktadır. Sarımsak çiğ olarak yenebildiği gibi, yemeklerde, salatalarda, soslarda ve çay şeklinde de tüketilmektedir. Sarımsak çayı yapımı için, limon ve bal kullanılmaktadır. İsteğe bağlı olarak, farklı aromalara sahip baharatlarda (tarçın, nane, zencefil, karanfil gibi) kullanılabilmektedir.

Günlük olarak 1 bardak sarımsak çayı tüketimi, kişinin ihtiyaç duyduğu günlük vitamin ve mineral oranını dengelemektedir.


7-012.gif


Sarımsak Çayı Faydaları Nelerdir?

Sarımsak, kendi başına çok güçlü aroması olan bir bitkidir. Bu nedenle çiğ tüketmek, kişide hem ağız kokusuna hem de mide sorunlarına yol açabilmektedir. Buna alternatif olarak sarımsak çayı tüketilmektedir. Saymakla bitmeyen sarımsak çayı faydaları şunlardır;

  • Yağ yakımını hızlandıran sarımsak çayı, kilo verme sürecini hızlandırmaktadır. Özellikle sabahları tüketildiğinde, metabolizmanın hızlandırılmasına yardımcı olmaktadır.
  • Kötü kolesterol (LDL) oranını düşürerek, kalp-damar hastalıkları oluşumunu engellemektedir.
  • Kan dolaşımını hızlandırdığı için kalp-damar hastalıklarını önlemektedir.
  • Günlük olarak 1 bardak sarımsak çayı tüketimi kişinin ihtiyaç duyduğu günlük vitamin ve mineral oranını dengelemektedir.
  • Enfeksiyon kapma riskini minimuma indirmektedir. Bu sayede vücutta oluşabilecek iltihaplanmaların önüne geçilmektedir.
  • Yaşlanmayı engeller ve cilde pürüzsüz bir görünüm sağlar.
  • Sinüzit sorunu yaşayan kişilerin, günlük olarak sarımsak çayı tüketmeleri daha rahat nefes almalarını sağlamaktadır.
  • Sindirim sisteminin düzenli çalışmasını sağlamaktadır.
  • Alerjik sorun yaşayan bünyelerde kullanıldığı zaman, belirtilerin ortadan kaldırılmasına yardımcı olmaktadır.
  • Sarımsak Çayı, hazır paketler halinde kolaylıkla aktarlardan ya da marketlerden bulunabilmektedir.

Evde Sarımsak Çayı Nasıl Yapılır?

Sarımsak Çayı, hazır paketler halinde kolaylıkla aktarlardan ya da marketlerden bulunabilmektedir. Evde yapmak isteyenler, sarımsak çayını kısa sürede yapabilirler.

  • Sarımsak (3 diş)
  • Yarım limon suyu
  • 2 tatlı kaşığı bal

Öncelikle cam demlikte su kaynatılır. Sonrasında, sarımsaklar soyularak 2 ye ayrılıp demliğin içerisine atılır. Ardından yarım limon suyu ve 2 tatlı kaşığı bal eklendikten sonra, yaklaşık 10 dakika kadar demlenmesi için bırakılır. Ilık olarak içilen sarımsak çayı yapımında, isteğe bağlı olarak farklı bitkilerde eklenebilmektedir. Şeker sevmeyenler bal yerine zencefil ekleyerek, çaya hafif tatlılık verilebilirler. İçmeden evvel, sarımsakların çayın içinden alınması gerekmektedir. Vitamininin azalmaması için, çayın günlük olarak hazırlanması tavsiye edilmektedir.

Sarımsak yapımında, tarçın, zencefil, karanfil, nane, ada çayı gibi çeşitli baharatlarda katılarak kış çayı şeklinde de tüketilmektedir. Günlük olarak 1 fincandan fazla tüketilmesi kişinin sağlığı açısından bir takım sorunlara neden olabileceğinden, aşırı içilmemesi gereken bir bitki çayıdır.
Sarımsak bitkisi, kişinin kolesterolünün düşürülmesine yardımcı olmaktadır.


6-013.gif


Sarımsak Çayı Zayıflatır Mı?

Sarımsak bitkisi, kişinin kolesterolünün düşürülmesinde, bağışıklığın güçlenmesinde, enfeksiyonlardan korunmada, yüksek tansiyonu dengelemede görevli olmanın yanı sıra, hızlı yağ yakımı özelliği sayesinde zayıflamada da tercih edilmektedir. Bu nedenle sarımsağı direkt olarak tüketmek yerine, çay olarak içilmesi tavsiye edilen bir yöntemdir. Sabah günde 1 fincan olmak üzere tüketildiğinde, kısa sürede metabolizmanın hızlı çalışmasına etki ettiği için, kişinin çabuk kilo vermesini sağlamaktadır.

Elbette kilo problemi yaşayan kişilerin, bu tarz alternatif uygulamalardan önce, konusunda uzman bir diyetisyene görünmeleri ve kişiye göre hazırlanan diyet listesine uymaları gerekmektedir. Günümüzde, diyet yapmak deyince akla “aç kalmak” gelmektedir. Ancak bu düşünce elbette yanlıştır. Diyet yaparken, kişinin vücut sağlığını olumsuz yönde etkileyecek adımlardan uzak durması gerekmektedir. Sarımsak çayı gibi zayıflatıcı özellikteki bitki çaylarının da, danışılarak tüketilmesi önem taşımaktadır.
Sarımsak çayı yapımı için, limon ve bal kullanılmaktadır.

Sarımsak Çayı Zararları Nelerdir?

Günde 1 fincandan fazla tüketildiğinde, kişi de sarımsak çayı yan etkileri görülebilmektedir. Bunlar;

  • Mide bulantısı,
  • Baş dönmesi,
  • Mide yanması,
  • Karın ağrısı,
  • Şişkinlik hissi,
  • Düşük tansiyon durumu,
  • Halsizlik,
  • Kaşıntı,
  • Deride pullanma.

İlaç tedavisi gören kişilerin, sarımsak çayı içmeleri sağlıkları açısından yararlı olmayabilir. Bu nedenle tedavi gören hastaların, bu konuda doktoru bilgilendirmeleri gerekmektedir. Kimi zaman bazı ilaçların özellikleri, sarımsak bitkisinin özellikleri ile paralellik göstermektedir. Bu durum sonucu, kişi de bazı sağlık sorunları oluşmaktadır. Bu nedenle, alternatif olarak kullanılan bitkilerin, gerçek bir tedavi yöntemi olmadığı, unutulmaması gereken en önemli konulardan biridir.

KAYNAK

Bu haber toplam 3345 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.