Periyodik Testlerle Hastalığı Farkedin

Periyodik Testlerle Hastalığı Farkedin
Birkaç saatlik testler, yıllarca süren hastalıklardan kurtarıyor

ZAMAN - Ailesinde irsî hastalık hikâyesi olanlar, bazı rahatsızlıklardan şüphe edenler, periyodik testlerle rahatsızlıklarının erken farkına varıp yıllarca sıkıntı çekmekten kurtulabilir. Belli yaşlarda yapılacak testler hayatınızı değiştirebilir.  
 
Yılda sadece birkaç saat ayırarak pek çok hastalıktan erken teşhis ile kurtulmak mümkün. 20'li yaşlardan sonra yılda bir kez yapılacak sağlık testleri ise önemli hastalıkların başlamadan bitmesine yardımcı olabiliyor.

Sağlık testleri, özellikle tansiyon, şeker hastalığı ve kolesterolün anlaşılması açısından büyük önem arz ediyor. Sigara ve içkiden uzak durulmasını isteyen İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nden Doç. Dr. Leyla Arslan, vatandaşların koruyucu yetişkin aşılarının yaptırılması, akciğer grafisinin çekilmesi, kadınlarda mamografi ve papsinir testleri, 40'lı yaşlardan sonra EKG, erkeklerde ise prostat için PSA testi yapılması, 30'lu yaşlardan sonra EKG yapılmasının önemine değindi.

Check-up'ın bilgisayara sokup çıkarmak olmadığını ifade eden Doç. Dr. Arslan, hastanın aile öyküsünün dinlenmesiyle birçok hastalığın ipucunun yakalanabileceğini ifade etti. Doç. Dr. Arslan, "Ailesinde bir şey var mı diye hastayla konuşuruz. Birçok hastalık soyaçekimle ilgili olabiliyor. Tansiyon, şeker, kalp hastalığı, kolesterol yüksekliği bu bakımdan önem arz ediyor. Senede bir diş muayenesi önemli. Dişeti dediğimiz iltihaplar içindeki çeşitli mikroplar, salgıladıkları sitotin dediğimiz maddelerle damarın iç duvarını bozuyor ve damar tıkanıklıklarına kadar giden süreci başlatıyor." dedi. Erkenden tespit edilen kolesterolün düşürülmesi sayesinde kalp hastalığının önüne geçilebildiğine dikkat çeken Doç. Dr. Arslan, ülkemizde şekere yatkınlığı bilinen yüzde 13-14'lük grubun tespitiyle ileride çok büyük masraflara yol açabilecek hastalıkların önlenebileceğine dikkat çekti.

Vatandaşların testler için doktorlarını zorlamasını isteyen Arslan'a göre paket programlara bu testlerin en az yılda bir kez konulması gerekiyor. Erişkin aşıların yaptırılması yine Arslan'ın önemle üzerinde durduğu konular arasında bulunuyor. Doç. Dr. Leyla Arslan'a göre hepatit A ve B, tetanos (10 yılda bir), grip aşısı her yıl yaptırılmalı. Yine pnömokok aşısı da ihmal edilmemeli. Hepatit B, kanseri önlemek için yapılıyor.

 

--------------------------------------------------------------------------------

Hangi testlerin yapılması gerekir?

Doktor muayenesi: Yılda bir

Yaşam tarzı ve diyet değerlendirmesi: Her yıl

Boy ve kilo ölçümü: Her yıl

Kan basıncı ölçümü: Tüm muayenelerde, her yıl

Kolesterol ölçümü: Her yıl

Kan glukoz ölçümü: Koroner hastalığı riski taşıyanlara, tansiyon ve kolesterol yüksekliği olanlara her yıl

Depresyon taraması: Her yıl

Tetanos-difteri aşısı 10 yılda bir: Herkese

Hepatit A aşısı: Bağışık olmayan herkese

Hepatit B aşısı: Bağışık olmayan herkese

Grip aşısı: Her yıl

Kalp grafisi (EKG): Her yıl (erkekler 30 yaşından sonra, bayanlar 40 yaşından sonra)

Kadınlarda mamografi (40'lı yaşlardan sonra): Her yıl

Prostat için PSA: Her yıl (erkekler 50 yaşından sonra)

Diş muayenesi: Her yıl

Akciğer grafisi: Her yıl

EKG, eforlu EKG, EBCT ile koroner kalsiyum skorlama: Koroner hastalığı riski taşıyanlara 5 yılda bir

PPD: Her yıl (40'lı yaşlardan sonra)

Rektum muayenesi: Tüm muayenelerde, her yıl. (50'li yaşlarda)

Dışkıda gizli kan: Her yıl (50'li yaşlarda)

 

--------------------------------------------------------------------------------

Hastalar ne dedi?

Mustafa Gönlübol (41): Yaptırdığım testte kolesterolüm yüksek çıktı, bunun üzerine doktorum perhiz, düzenli beslenme ve spor önerdi. Ben de perhizi uyguladığımda kelosterolüm düştü, kendimi daha zinde hissetmeye başladım.

Refika Özkeçeci: Yaptırdığım testte karaciğer yağlanması tespit edildi. Doktorum yürüyüş ve perhiz önerdi. Daha sonra gittiğimde doktorum hap vermekten vazgeçti. Kalp krizine gidebilecek bir olumsuzluktan kurtulduğum için çok memnunum. 

Bu haber toplam 2444 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.