"Panik Butonu" Kadına Şiddeti Önleyemedi

"Panik Butonu" Kadına Şiddeti Önleyemedi
Adana Kadın Danışma ve Dayanışma Merkezi (AKDAM) Başkanı Münire Dağ, kadına yönelik şiddeti önlemek için geçen yıl pilot bölge olarak Adana ve Bursa'da başlatılan Elektronik Destek Butonu Sistemi (Panik Butonu) uygulamasının şiddeti engellemede yeterli ol

Türkiye Güncelleme 12.02.2014 12:09"Panik butonu" kadına şiddeti önlemede yeterli olmadı Adana Kadın Danışma ve Dayanışma Merkezi (AKDAM) Başkanı Münire Dağ, kadına yönelik şiddeti önlemek için geçen yıl pilot bölge olarak Adana ve Bursa'da başlatılan Elektronik Destek Butonu Sistemi (Panik Butonu) uygulamasının şiddeti engellemede yeterli olmadığını söyledi.
"Panik butonu" kadına şiddeti önlemede yeterli olmadı(DHA) | 12.02.2014 Çarşamba 12:09
Kadına yönelik şiddetle mücadele için Türkiye'nin 14 ayrı bölgesinde kurulan Şiddeti Önleme ve İzleme Merkezleri'nin (ŞÖNİM) önemli işlev üstlendiğini belirten AKDAM Başkanı Münire Dağ, Adana ŞÖNİM'e 2013 yılı haziran ayından bugüne yaklaşık 5 bin kadının başvurduğunu kaydetti.

Merkeze başvuran kadınların ekonomik, psikolojik, hukuki ve sosyal olarak güçlendirilmesinin amaçlandığını kaydeden Münire Dağ, bu kapsamda önemli çalışmaların yapıldığını vurguladı.

"Aynı suça farklı ceza olmasın"

Adana'da bugüne kadar yaklaşık 40 şiddet mağduru kadına panik butonu verildiğini anlatan Münire Dağ, buton dağıtılan kadınların çok büyük sorunlarla karşılaşmadığını belirtti.

Kadına yönelik şiddetin önlenmesinde genel olarak panik butonunun 'caydırıcı ve önleyici' olmadığını ifade eden Dağ, şöyle konuştu:

"Kadınlara yönelik panik butonu uygulaması bence kadına yönelik şiddeti önlemede yeterli olmuyor. Birisi gelip boğazına dayanmış, kadın butona basacak da birileri gelecek. Bence inandırıcı değil. Aniden gelip birisi kadını bıçaklamaya çalışırsa, güvenlik butonuna basmaya çalışarak polisi çağırmaya çalışan kadın ne yapsın?

Bunlar yeterli çözüm getirmez. Kadına yönelik şiddetin sona ermesi için herkese sorumluluk düşüyor. Öncelikle yasaların düzenlenerek cezaların çok ağırlaştırılması gerekiyor. Belki yasalar etkin biçimde uygulansa bile çözüm bulunabilir.

Tahrik indirimlerinin kaldırılması da önemli. Yasaları herkes farklı yorumluyor. Aynı suçla ilgili bir hakim başka, öbür hakim başka karar veriyor. Suç neyse karşılığındaki cezanın da aynı olması gerek. Hakime göre farklı sonuçlar çıkmamalı. Ama en başta toplumsal eğitim ve eşitliğin sağlanması. Bunlar hayata geçse panik butonundan daha etkili olur. Panik butonu da olsun, belki şiddet eğilimli kişiler için caydırıcı olabilir ama, yasal düzenlemeler ve eğitim daha önemli."

Bu haber toplam 5198 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.