1. HABERLER

  2. ÖZEL EĞİTİM

  3. Özürlülerin Sağlık Kurulu Raporu Neden Geçiyor?

Özürlülerin Sağlık Kurulu Raporu Neden Geçiyor?

(GÜNDER) Başkanı Yener Doğruer, sağlık kurulu raporu alma sürecinin uzun zaman alması sebebiyle engelli bireylerin kendilerine tanınan yasal haklardan faydalanamadığını söyledi

A+A-

MEMURLAR.NET - 'Özürlülerin Sağlık Kurulu Raporu, Uzman Doktor Olmadığı İçin Gecikiyor'

Güneydoğu Özel Eğitim Kurumları Derneği (GÜNDER) Başkanı Yener Doğruer, sağlık kurulu raporu alma sürecinin uzun zaman alması sebebiyle engelli bireylerin kendilerine tanınan yasal haklardan faydalanamadığını söyledi. GÜNDER Başkanı Yener Doğruer, dernek binasında düzenlenen basın toplantısında, engelli bireylerin sağlık kurulu raporu alma konusunda yaşadığı sıkıntıları dile getirdi. Doğruer, "Özürlü bireylere özel eğitim hizmetleri Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı resmi ve özel, özel eğitim kurumlarında verilmektedir. Eğitsel ve tıbbi tanımlaması yapılan ve özel, özel eğitim kurumundan bireysel destek ve grup eğitimi almaları yönünde özel eğitim değerlendirme raporu düzenlenen her bireye ayda 6 seans bireysel destek eğitimi, 4 seans da grup eğitimi verilmektedir. Tüm bireyler bireysel destek eğitimi alırken, ancak eğitsel tanımlama raporunda işaret edilen bireylere grup eğitimi verilmektedir.

Özel Eğitim Hizmetleri Yönetmeliği'nin 6. maddesinde 'Özel eğitime ihtiyacı olan tüm bireyler; eğitim ihtiyaçları, ilgi, yetenek ve yeterlilikleri doğrultusunda ve ölçüsünde özel eğitim hizmetlerinden yararlandırılır', 'Özel eğitime ihtiyacı olan bireylerin eğitimine erken yaşta başlanır' ve 'Özel eğitime ihtiyacı olan bireylerin her tür ve kademedeki eğitimlerinin kesintisiz sürdürülebilmesi için, rehabilitasyon hizmetlerini sağlayacak kurum ve kuruluşlarla iş birliği yapılır' hükümleri yer almaktadır. Ancak günümüzde, engelli bireylerin tıbbi ve eğitsel tanılamalarında yaşanılan sorunlardan dolayı özel eğitim ve rehabilitasyon hizmetlerinden yararlanacak bireylerin özürlü 'sağlık kurulu raporu' alma sürecinin çok uzun zaman alması nedeniyle engelli bireyler kendilerine tanınan yasal hakların tersine bu süreçte eğitim olanaklarından yararlanamamaktadırlar'' dedi. Yeni yapılan düzenlemelerle engelli bireylerin özel eğitim hizmetlerinden faydalanabilmesi için yetkili hastanelerden sağlık kurulu raporu alma zorunluluğunun getirildiğini ancak bu hastanelerdeki uzman personel yetersizliğinden dolayı raporların geç çıktığını belirten Doğruer, şöyle devam etti:

"01.01.2009 tarihi itibariyle uygulamaya konulan 5793 sayılı bazı kanun ve kanun hükmünde kararnamelerde değişiklik yapılmasına dair kanunun 25. maddesi ile engelli bireylerin özürlü sağlık kurulu raporu düzenlemeye yetkili sağlık kurum ve kuruluşlarından sağlık kurulu raporu alınması zorunlu hale gelmiştir. Gaziantep'te de bu statüde 25 Aralık Devlet Hastanesi, Avukat Cengiz Gökçek Devlet Hastanesi ve Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi bulunmaktadır. 5793 sayılı bazı kanun ve kanun hükmünde kararnamelerde değişiklik yapılması ile birlikte, engelli bireylerin tıbbi tanılamaları yapılmadan, yani sağlık kurulu raporu alınmadan, yasa gereği ödemeye esas belge olan özel eğitim değerlendirme kurulu raporları alınamamaktadır. Bu nedenle özel eğitim hizmetlerinden yararlanan engelli bireylerin eğitim hizmetlerinde kesintiler oluşmakta; özel eğitim hizmetlerinden ilk kez yararlanmak üzere başvuran engelli bireylerin de özel eğitime başlamalarında gecikmelere neden olmaktadır. Bu durum engelli bireylerin ve ailelerinin yasal olarak kendilerine tanınmış olan özel eğitim hakkından mahrum olmalarına ya da düzenli olarak bu hizmeti almalarına engel oluşturmaktadır. Gaziantep'te de sağlık kurulu raporlarının alınmasında yaşanılan bu olumsuzluğun nedeni, söz konusu hastanelerde engelli bireylerin değerlendirmesini yapacak uzman kadrolarının yetersiz olmasıdır. Bu yüzden başvuruda bulunan engelli bireylerin sağlık kurulu raporlarının düzenlenmesi uzun bir zaman almaktadır'' diye konuştu.

Gaziantep'te engelli birey ve ailelerinin sağlık kurulu raporu almaları konusunda yaşadıkları sorunların çözümlenebilmesi amacıyla çalışmalarını sürdürdüklerini ifade eden Doğruer, "İl Sağlık Müdürümüz ve Hastane Başhekimlerimiz ile GÜNDER olarak gerekli görüşmeleri yapmış olmamıza rağmen bu konuda herhangi bir çözüme ulaşılamamıştır. Halen ilimizde eğitim hakları yasalar ile güvence altına alınan engelli bireyler kendilerine tanınan eğitim haklarından yeterince yararlandırılmamakta ya da tamamıyla bu haktan mahrum edilmektedir'' şeklinde konuştu. Doğruer ayrıca, okul çağındaki çocukların yüzde 2 ile yüzde 3'lük kısmını oluşturan öğrenme güçlüğü gösteren çocukların özel eğitime ihtiyaçları olmadığı gerekçesiyle sağlık kurulunca değerlendirmeye alınmadığını sözlerine ekledi.

Bu haber toplam 8657 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum