1. HABERLER

  2. ÖZEL EĞİTİM

  3. Özürlü Yakınlarından Yeni Rapor İsteniyor

Özürlü Yakınlarından Yeni Rapor İsteniyor

Özel eğitim merkezlerinde eğitim gören özürlülerden yeni sağlık raporu istenmesi yakınlarını sıkıntıya soktu. Rapor veren kurumların sınırlı olması vatandaşları hastanelerde sabahlatıyor.

A+A-

ZAMAN - Özel eğitim merkezlerinde eğitim gören özürlülerden yeni sağlık raporu istenmesi yakınlarını sıkıntıya soktu. Rapor veren kurumların sınırlı olması vatandaşları hastanelerde sabahlatıyor. 20 bin özürlü vatandaşın bulunduğu İzmir'de doktor sayısının yetersiz olduğunu belirten vatandaşlar, günlük 25-30 kişi arasında yer bulabilmek saatlerce bekliyor.

Devlet desteği ile özel eğitim merkezlerinde eğitim gören özürlülerden yeni sağlık raporu istendi. Bu raporların sınırlı sayıda hastanede veriliyor olması özürlü yakınlarını zor durumda bıraktı. İzmir'de vatandaşlar özel eğitim raporu almak için hastanelerde gece yarısı uzun kuyruklar oluşturmaya başladı. Sıra kapmak için geceleyin hastanelerde gelen vatandaşlar sabah mesai saatine kadar sıra bekliyor. Doktor sayısının yetersiz olması yüzünden az sayıda sıra numarası verildiğini belirten vatandaşlar, 25 -30 kişi arasında yer alabilmek için gecenin ayazında battaniyelere sarılarak uykusuz bir şekilde saatlerce kuyrukta beklediklerini söyledi. Türkiye genelinde özel eğitim imkânından yararlanan 190, sadece İzmir'de ise 20 bin özürlü vatandaş bulunuyor.

Behçet Uz Çocuk Hastanesi Psikyatri Bölümü'nde muayane olmak ve Özel Eğitim Raporu almak için saatlerdir sırada beklediğini belirten Muammer Kara (33), diz kapağından rahatsız olduğu halde sıra numarası alabilmek için gece 02.00'de kuyruğa girdiğini söyledi. Kara, "Yeğenimin muayene olup ilaç alabilmesi için saatlerdir sırada bekliyorum. Benim için işkence oluyor. Bir an önce bu soruna çare bulunsun istiyoruz" dedi. Birinci sırayı kapmak için işini erken halledip gitmek için saatler öncesinden gelerek sıraya giren vatandaşlar ise, özel eğitim raporu almak için geceyi uykusuz bir şekilde hastane önünde geçiriyor.

Özel Eğitimler Kurumları Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Saniye Fıçı ise, 5378 Sayılı Engelliler Yasası çıktıktan sonra 25. maddeye ek olarak 3 madde daha eklendiğini ve özürlülük ölçüsü'nün buna göre yüzde 20 olarak belirlendiğini söyledi. Yüzde 20 tanımı çerçevesinde hastanelerden çocukların tıbbi tanımlarının yeniden yapılmasının istendiğini, Özel Rehabilitasyon Merkezlerinde Destek Eğitim Hizmeti almakta olan çocukların ise hastanelere akın ettiğini anlatan Fıçı, İzmir'de 20 bin çocuğun rapor almak için Karşıyaka Devlet Hastanesi'nde 1, Behçet Uz Çocuk Hastanesi'nde 2, Ege ve Dokuz Eylül Üniversite hastanelerindeki sınırlı sayıdaki psikiyatrislerden rapor almak için velilerinin gece yarısı sıraya girmek zorunda kaldığını söyledi. Bu durumun düzeltilmesi için Sağlık ve Milli Eğitim bakanlıklarına resmi yazı gönderdiklerini aktaran Fıçı, "İl Sağlık Müdürlüğü ellerinde psikiyatri olmadığı için yapabilecek fazla birşeylerinin olmadığını belirtti. Bunun yanında ilaç yazdırılamıyor, psikiyatrisler yoğunluktan dolayı diğer işlerini yapamıyor. İlaç alımı zorlaştı, olan engelli vatandaşa oldu."şeklinde konuştu.

Bu haber toplam 7073 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum