Okullara Obezite Ve Hastalık Uyarısı
Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşar Vekili Mehmet Temel imzasıyla konuya ilişkin genelge yayımlandı. Temel, genelgede, “öğrencilerin sağlıklarının korunabilmesi, sağlıklı beslenme bilinçlerinin güçlendirilmesi, olabilecek gıda zehirlenmeleri, bulaşıcı hastalıklar, yetersiz ve dengesiz beslenmeye bağlı hastalıklar ile şişmanlığı (obezite) önlemek için” Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik’in 17 Nisan 2007 tarihinde “Okul Kantinlerinin Denetimi ve Uyulacak Hijyen Kuralları” konulu genelge yayımladığını anımsattı.
Temel, söz konusu genelgedeki amaçlara ulaşılabilmesi için belediye başkanlıkları ve emniyet müdürlükleri ile işbirliği yapılarak, öğrenci sağlığını olumsuz yönde etkileyen ürünleri satan okul çevrelerindeki seyyar satıcılar ile varsa kaçak faaliyet gösteren büfelerin faaliyetlerinin önlenmesini, ayrıca, yeni açılacak kantinlerin hijyenik ortamlarda faaliyet göstermelerinin sağlanması istendi.
Bakan Çelik’in, 17 Nisan 2007’de yayımladığı genelgede, kantin, kafeterya, büfe, çay ocağı gibi yerlerin taşıması gereken gıda güvenliği ve hijyen ile ilgili kurallar sıralanarak, uyarılarda bulunulmuştu.
Genelgede, “bilimadamları, akademisyenler ve uzmanlardan oluşan komisyonun önerileri doğrultusunda, dengesiz beslenmeye ve obeziteye neden olabileceği için enerjisi yüksek ancak besin değeri düşük olan enerji içecekleri, gazlı kolalı, aromalı içecekler ile kızartmalar (patates kızartması gibi) ve cipslerin satışının caydırılması ve Tarım ve Köyişleri Bakanlığından üretim veya ithalat izni bulunan süt, ayran, yoğurt, meyve suyu, sebze suyu, taze sıkılmış meyve-sebze suyu, tane ile meyve ve sebze satışının özendirilmesi ile ilgili olarak okul kantin sözleşmesine birer madde eklenmesi” talimatı verilmişti.
Ayrıca, yetersiz ve dengesiz beslenmeye neden olabilecek gıda maddelerinin tüketimini özendirici her türlü reklam, promosyon ve tanıtım amaçlı afiş, poster, broşür gibi araçların kullanılmaması istenen genelgede, öğrencilerin seyyar satıcılardan yiyecek satın almamaları konusunda uyarılması da istenmişti.
Ürünlerin son kullanma tarihlerine dikkat edilmesi istenen genelgede, hijyene de vurgu yapılmış ve kantinlerin ayda en az bir kez denetleneceği belirtilmişti.
Genelgede ayrıca, belirlenen kurallara uymayan, yükümlülüklerini yerine getirmeyen kantin işletmecilerinin insan sağlığını tehlikeye attıkları gerekçesiyle sözleşmelerinin feshedileceği ve yasal işlem uygulanacağı kaydedilmişti.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.