1. HABERLER

  2. GENEL-SAĞLIK

  3. Okulda Bulaşıcı Hastalıklara Dikkat

Okulda Bulaşıcı Hastalıklara Dikkat

Gaziantep Sağlık Müdürü Dr. Yusuf Ziya Yıldırım, 2007-2008 Eğitim Öğretim Sezonunun Başladığı Bugünlerde Okul Sağlığı Konusunda Bir Dizi Uyarıda Bulundu.

A+A-


Gaziantep Sağlık Müdürü Dr. Yusuf Ziya Yıldırım, 2007-2008 eğitim öğretim sezonunun başladığı bugünlerde okul sağlığı konusunda bir dizi uyarıda bulundu.

Okula başlayan çocukların büyük bir kısmının ilk kez sosyalleştiğini, bu nedenle hastalıklarla da yoğun bir şekilde bir araya geldiklerini belirten Gaziantep Sağlık Müdürü Dr. Yusuf Ziya Yıldırım, aşıları okula başlama yaşına kadar tamamlanan çocukların kızamık, kızamıkçık, kabakulak, çocuk felci, difteri ve boğmaca gibi hastalıklardan korunduklarını açıkladı. Okul döneminde özellikle bulaşıcı üst solunum yolu enfeksiyonların çocukları tehdit ettiğini; bademcik, faranjit, nezle, grip gibi hastalıkların  okulların açılmasıyla birlikte arttığını belirten Yıldırım, ailelere şu uyarılarda bulundu:

"Çocuk doktoru, çocuğunuzun hastalığını teşhis edebilir ancak birtakım temel bilgiler yardımıyla anne ve babalar da olasılıkları belirleyebilir ve ne zaman tıbbi yardıma gereksinim duyacaklarını öğrenebilirler. Hastalıkların nasıl bulaştığı her zaman tam olarak bilinmeyebilir ancak çoğu zaman mikroplar, hastalığı taşıyan kişinin hapşırık veya öksürüğündeki damlalar yoluyla sağlıklı kişilere bulaşır veya mikroplar havadaki tozlara asılı kalır. Doğrudan temasla (el teması), dolaylı temas (hasta kişinin temas ettiği nesne veya eşyalara dokunmak), solunum salgıları veya dışkı yoluyla bulaşma olabilir.

Çocuğun genel sağlık durumunun iyileştirilmesiyle birçok hastalığa maruz kalınması riski azaltabilir. Bu da aşılarının tam olarak yapılması, düzenli doktor kontrolleri, iyi beslenme ve genel hijyen kurallarına uyarak (tuvalet ve bez değiştirme sonrası her seferinde ellerin yıkanması, kirli bezin uygun biçimde çöpe atılması) sağlanır. Bulaşıcı hastalığı olan kişilerle temasın önlenmesi de çok önemlidir."

Okul çocuklarının bulaşıcı hastalık tehlikesi ile karşı karşıya kaldıklarını vurgulayan Dr. Yıldırım, okul binasının fiziksel özelliklerinin bulaşıcı hastalık tehlikesini an aza indirecek şekilde olması gerektiğini ifade ederek bu özellikleri şöyle sıraladı:

Okul binası pavyon şeklinde inşa edilmiş olmalı, sınıflar yeterli genişlikte olmalı, sınıflarda yeterli havalandırma ve güneş ışığından yararlanma olanakları bulunmalı, yeterli sayıda ve içinde akan suyu bulunan tuvaletler ve el yıkama yerleri olmalı, yeterli sayıda fıskiyeli su içme musluğu olmalı, sınıflar kalabalık olmamalı, okul binasında her gün ıslak yöntemle temizlik yapılmalı."

Aşıyla önlenebilir bulaşıcı hastalıklara karşı çocukların mutlaka aşılarının yaptırılması gerektiğini ifade eden Sağlık Müdürü Dr. Yusuf Ziya Yıldırım, "Aşı ile korunulabilen bu hastalıkların okul döneminde ortaya çıkmasını önlemenin diğer bir yolu ise okul öncesi dönemde yeterli ve yaygın bir sağlık hizmeti verilerek tüm çocukların bağışık hale getirilmelerinin sağlanmış olmasıdır. Eğer bu hizmet verilememiş ve çocuk okul çağına geldiğinde aşı ile korunulabilen altı hastalığa (tüberküloz, boğmaca, difteri, tetanos, polio ve kızamık) karşı bağışık değilse çocuğun yaşına göre uygulanabilecek olan aşılar derhal yapılmalı daha sonra da rapel niteliğindeki aşılar uygulanmalıdır" dedi.

Uyuz, bitlenme ve diğer paraziter hastalıkların okul çocuklarının karşılaştığı önemli sorunlar olduğuna dikkat çeken Dr. Yusuf Ziya Yıldırım, şunları kaydetti:

"Bu hastalıkları önlemek için çocukların kişisel hijyen koşullarını yerine getirmelerinin sağlanması, hastaların saptanarak tedavi edilmeleri gerekir. Genel olarak okuldaki bulaşıcı hastalıkların önlenmesinde gerek çocuklara gerekse onların ailelerine verilecek olan uygulamalı ve kuramsal sağlık eğitiminin de rolü yadsınamaz. Okulda bulaşıcı hastalık salgını çıktığında okulun kapatılması kararı alınabilir. Ancak bu yapılırken, hastalığın özellikleri, bulaşıcılığı, çocukların okul dışında da birlikte

bulunup bulunmayacakları gibi konular gözden geçirilmelidir. Okulda sık görülebilen kanama, solunum yetmezliği, bayılma, konvülziyon, alerjik reaksiyonlar, yanıklar, zehirlenmeler, kafa travmaları, üst solunum yolu enfeksiyonları, deri enfeksiyonları, ishal, kusma, karın ağrısı, burkulma, kırık, çıkık gibi ani durumlarda yapılan ilkyardım girişimleri akut girişimdir. Bulaşıcı hastalıkların ortaya çıkması da akut yaklaşım gerektirir. Öğretmen sık görülen bazı bulaşıcı hastalıkların belirtileri ve bulaşma

yolları konusunda bilgilendirilmeli, hastalık ortaya çıktığında hemen okul sağlığı ekibine haber vermelidir. Bulaşıcı hastalık ortaya çıktığında hasta olan öğrenci bulaşıcılık dönemi bitene kadar okula gelmemelidir."

(İhlas Haber Ajansı)

Bu haber toplam 2185 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.