1. HABERLER

  2. ÖZEL EĞİTİM

  3. Medya, engellilerin sesini duyurabiliyor mu?

Medya, engellilerin sesini duyurabiliyor mu?

Türkiye Omurilik Felçlileri Derneği, 11-12 Ekim 2008 tarihleri arasında İstanbul‘da Bilgi Üniversitesinin katkıları ile Uluslararası Engelsiz Medya Buluşmasını gerçekleştirecek.

A+A-
NTV - Türkiye Omurilik Felçlileri Derneği, 11-12 Ekim 2008 tarihleri arasında İstanbul‘da Bilgi Üniversitesinin katkıları ile Uluslararası Engelsiz Medya Buluşmasını gerçekleştirecek. Amaç engelilerin sorunları toplumun gündemine getirmek ve çözüm aramak...
NTV’nin medya sponsoru olduğu “Uluslararası Engelsiz Medya Buluşması” 11-12 Ekim 2008 tarihinde İstanbul Bilgi Üniversitesi Dolapdere Kampüsü BS2 Salonu’nda gerçekleştirilecek.
Türkiye Omurilik Felçlileri Derneği’nin (TOFD) gerek Türkiye’de gerekse yurtdışında yaşayan, fiziksel ve toplumsal engellere rağmen mesleki yaşamını sürdürmekte olan medya çalışanlarını bir araya getirmek amacıyla gerçekleştirdiği etkinliğe seçkin ve alanında uzman medya çalışanlarının yanı sıra sivil toplum kuruluş yöneticileri, akademisyenler ve bürokratlar katılacak. Ayrıca Danimarka, İngiltere, ABD, Uganda, Fransa ve Yunanistan‘dan engelli medya çalışanları da deneyimlerini ve çalışmalarını paylaşacaklar.

Engellilerin sorunlarının çözümünde istenilen noktaya ulaşamadık
Gelişen insan hakları, uluslararası sözleşmeler ve teknoloji olanaklarına rağmen, engellilerin sorunlarının çözümünde ne yazık ki istenilen noktaya ulaşamadık. Engelliler en temel gereksinimleri için bile halen mücadele vermek zorunda bırakılmaktadırlar.

Birkaç örnek;
* Eğitim: Okulların çoğu engellilerin kullanımına uygun değil. Ciddi ulaşım sorunları var.
* Sağlık ve Bakım Hizmetleri: Ülkemizde rehabilitasyon hizmetleri yetersiz ve kurumlar arası koordinasyon geliştirilmemiş. Bu durum engellilerin yaşam kalitelerini olumsuz etkilemektedir.
* Sosyal Yaşam: Mimari yapıların ve ulaşım koşullarının yetersizliği engellilerin sosyal yaşama tam ve etkin katılımının önündeki en önemli sorunlardan bazıları.
* İş Hayatı: Eğitim olanaklarından yararlanamamaları meslek edinmelerini engellemekte dolayısıyla meslek sahibi olamamaktadırlar.

Ülkemizde yaklaşık 8,5 milyon engelli vardır. Ailesini de kattığınızda ortalama 25-30 milyon insanımız zor koşullarda ve zor bir durumla mücadele etmek zorunda.

Engelli sorunlarının ve çözümlerinin toplumun gündemine taşınmasında medyanı gücü tartışılmaz bir gerçek. Buradan hareketle, medyanın bu alandaki önemi, yaşanan sorunlar tartışılacak. Etkinlikte, ulusal ve uluslararası engelli medya çalışanlarının sorunları, medyada engellilerle ilgili haberler ve nitelikleri, engellilerin medyada görünürlüğü ve sosyal yansımaları, tanıklılıklar, medyada istihdam vb. konularda bilgi paylaşımı ve çözüm önerileri geliştirilecek.

Aşağıdaki sorulara yanıt aranacak
* Medya, engellilerin sesini topluma ve kanun yapıcılara ne kadar duyurabiliyor?
* Medya, engellilerin yaşadıkları sorunlara ve çözümlerine ne kadar destek olabiliyor?
* Medya, medyanın farklılığa bakışı nasıl?
* Medya, medya sektöründe engelliler için iş bulma olanağı var mı ve çalışma koşulları nasıl?
* Medya, ülkemizde ve dünyada engellilerle ilgili haberlerin niteliği ve kalitesi nasıl? Sosyal yansımaları neler?
* Medya, engelliler alanında kaliteli, etik, doğru ve etkin haber nasıl hazırlanmalı ve sunulmalı?

Ülkemizde ilk kez gerçekleştirilen etkinliğimizin sonuç bildirisi medya alanında önemli sorunları ve çözümlerini ortaya koymada etkin bir rolü olacak.

Etkinlik Tarihi: 11-12 Ekim 2008
Yer: Bilgi Üniversitesi Dolapdere Kampusu BS 2 Salonu
Kurtuluş deresi cad. No:47 Dolapdere - İST.

TÜRKİYE OMURİLİK FELÇLİLERİ DERNEĞİ (TOFD)

Türkiye Omurilik Felçlileri Derneği 1998 yılından bu yana; öncelikle omurilik felçlileri olmak üzere tüm ortopedik özürlülerin tıbbi, mesleki, ekonomik ve sosyal sorunlarının çözümlerine yönelik ulusal ve uluslararası alanlarında çalışmalar yapmaktadır. Derneğin birincil hedeflerinden biri yeni oluşabilecek kalıcı sakatlıkların önlenmesi ve toplumun bu alanda bilgilenmesini sağlamaktır.

Tel.:0212.661 16 61
Fax.:0212 661 88 32
www.tofd.org.tr

Bu haber toplam 2410 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.