Kariyer kadınının loğusalığı depresif geçiyor
Loğusalık dönemi kadınları şaşırtıyor. İşini ve kariyerini bırakıp doğuma giren kadınların çoğu, doğum sonrasında depresyona giriyor.....
SONAT BAHAR / SABAH
Kentli kadında loğusalık depresyonunun diğerlerine oranla daha çok görüldüğünü söyleyen Kadıköy Şifa Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Yasemin Yakut loğusalık döneminin detaylarını anlattı.
DUŞ ALMAK ŞART!
* Loğusalığı kolaylaştırıcı bir sır verir misiniz?
Doğumdan sonra hemen duş alınmasını öneriyoruz. Annenin kendi temizliğine ekstra dikkat etmesi gerekiyor. Çünkü loğusalık dönemindeki kanama, mikropların üremesi için çok önemli bir besi yeri. Anne enfeksiyon kapabiliyor. Buna halk arasında 'loğusalık humması' deniyor. Ateşli sistemik bir enfeksiyon başlıyor. Duş, tüm bu riskleri önleyebilir.
* Loğusalık depresyonu herkeste olur mu?
Bu, hormonlarla alakalı bir durum. Kişinin karakterinin hassaslığı ya da depresyona yatkınlığıyla açıklanamayacak bir şey. Gebelikte hakim olan hormonlar giderek azalır ve loğusalıkla ilgili hormonlar devreye girer. Loğusalık döneminde salgılanan hormonlarla bir geçiş süreci yaşanıyor, bu nedenle anne duygusal olarak depresif bir duruma geçiyor. 9 ay boyunca bebeğin ağırlığını içinde hissettiği için, bebek ondan ayrılınca bir yoksunluk sendromuna giriyor. Kentli kadında loğusalık depresyonu daha çok görülüyor. Çünkü iş hayatından kopup, birdenbire bir bebeğe bağımlı yaşamaya başlıyor. Loğusalık depresyonunu her anne yaşıyor ancak herkeste farklı seviyelerde seyrediyor. Kariyer kadınında, loğusalık döneminde depresyon daha sık görülüyor.
* "Loğusa kadın, 40 gün dışarı çıkmaz" derler...
Bu söz, dışarı çıkmanın annede enfeksiyona neden olabileceği düşünülerek söylenmiş. Günümüzde geçerli değil. Artık anneler her gün duş alıyor, her emzirmeden sonra ellerini yıkıyor. Bu yüzden anne 40 gün boyunca ve sonrasında, istediği kadar dışarı çıkabilir.
EMZİRİRKEN REJİM OLMAZ
* Doğum sonrasında annenin kilo verme hızı neye bağlıdır?
Halk arasında yanlış bir inanış var. Kadınlar, 'normal doğum yaparsam karnım çabuk iner ve ben de çabuk kilo veririm' diye düşünüyor. Halbuki öyle bir şey yok. Anne emzirdiği sürece rejim yapmamalıdır. Çünkü annenin yediği içtiği her şey bebeğine yarar. Gebelikte anne adaylarına, karbonhidrat yerine protein ağırlıklı beslenmelerini öneriyoruz. Emzirirken ise tam tersine akıllarına ne gelirse yiyip içmelerini tavsiye ediyoruz. Ancak elbette ki abartmadan yemeliler. Mesela baklava yenebilir ama bir tepsi değil! Emzirme bittikten sonra rejime de, egzersize de başlanabilir. Ama emin olun emzirirken ve bebekle ilgilenirken ister istemez kilo veriliyor. Bebek büyütmek, gece uykuların bölünmesi ve harcanan efor kilo vermeyi sağlıyor. Eğer sen hamileliğin boyunca 18 kilo değil de 12 kilo alsaydın, hiç kilo fazlan kalmayacaktı. 3 haftada 10 kilo verdiğin için doğum öncesi kilona inmiş olacaktın. Çok fazla abur cubur yemezlerse yeni doğum yapmış anneler, çok kısa sürede istedikleri kiloya inerler.
* Egzersize doğumdan ne kadar sonra başlanması gerekir?
Normal doğumda bebeğin 40'ı çıktıktan sonra başlanabiliyor. Sezaryende de öyle ama çok yoğun bir şekilde spor salonuna gitmek ancak 6. aydan sonra mümkün olabiliyor.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.