Kadınlarda Cinsel Fonksiyonlar ve Nörolojik Problemler
Memorial Hastanesi Nöroloji Bölümü'nden Uz. Dr. Abdullah Özkardeş, kadınlarda cinsel fonksiyonlar ve nörolojik problemler hakkında ilgi verdi.
Erkeklerde cinsel sorunlar, geniş bir şekilde çalışılmış ve anlaşılmıştır. Kadınlarda görülen cinsel sorunlar ise, kültürel nedenler ve metot farklılıkları nedeniyle daha az çalışmanın konusu olmuştur. Kadınlarda cinsel yanıtlar, 3 aşamadan oluşur:
- cinsel istek
- tahrik
- orgazm
Çeşitli iç ve dış cinsel organlar (vagina, clitoris, uterus gibi), kadınların cinsel fonksiyonlarına katılırlar. Erkeklerdeki sertleşme düzenine benzer şekilde, kadınlarda vaginaya kan akımı artar. Bu da vaginada nemlenmeye ve klitoriste sertleşmeye neden olur. Cinsel tahrik sırasında, cinsel organların kan akımı ve duyarlılıkları artar ve vaginal kanalda nemlenme olur. Orgazm sırasında ise, uterusun ve çevredeki kasların ritmik kasılmaları görülür. Beyinde, hipotalamus ve limbik sistem denilen yapılar, tahrik sırasında rol alırlar. Bazı biokimyasal maddeler (VİP ve NO gibi), kasların gevşemesinde ve kan akımının artmasında etkilidirler. Ayrıca çeşitli hormonlar da, kadınlardaki cinsel fonksiyonları etkilerler. Östrojen, vaginanın hücresel devamlılığında ve kan akımında, androjenlerin ise istek, cinsel tahrik ve orgazm üzerinde önemli etkileri bulunmaktadır.
Kadınlardaki cinsel fonksiyonların nörolojik kontrolü: Klitoris, erkeklerde bulunan penis başına karşılık gelen bir organdır. Sinir yoğunluğu, penis başının 2 katı kadardır. Yani çok daha kolay uyarılır. Klitoriste ağrıya, basınca ve harekete duyarlı 3 çeşit sinir ucu bulunur. Klitoristeki sinirler, pudental adı verilen bir sinire katılırlar ve bu yolla omuriliğe bağlanırlar. Klitorise ek olarak, vaginanın ön duvarındaki alanlar da cinsel uyarıya duyarlıdırlar ve buraya G-spot denilir. Bu alanların uygun bir şekilde uyarılması ile orgazma erişilebilir. Kadın orgazmı, bir ılıklık duygusunun yayılması, ardından 10-50 saniye süren vaginal kaslarda kasılmalar ile karakterizedir. Kadın orgazmının uyarım yerlerindeki farklılığa bağlı olarak birkaç çeşidi vardır.
Kadınlarda görülen cinsel fonksiyon bozuklukları, oldukça çeşitli nedenlere bağlıdır ve şöyle sınıflandırılabilir:
- Azalmış cinsel istek bozuklukları
- Cinsel iğrenme bozuklukları
- Cinsel tahrik bozuklukları
- Orgazm ile ilgili bozukluklar
- Cinsel ağrı bozuklukları
- Kan akımı yetersizliğine (ateroskleroz) bağlı bozukluklar
- Nörolojik hastalıklara bağlı bozukluklar
- Hormonal değişikliklere bağlı bozukluklar
- Kullanılan ilaçların yan etkilerine bağlı bozukluklar
- Psikolojik kökenli olanlar
Kadınlarda bazı nörolojik hastalıkların seyri sırasında, cinsel fonksiyon bozuklukları görülebilir. Kadın cinsel fonksiyonları
- Cinsel istek
- Tahrik olma
- Nemlenme
- Orgazm olma,
- Cinsel doygunluğa ulaşma,
- İlişki sıklığı
- Ağrı açılarından sorgulanır.
Kadınlarda cinsel fonksiyonları nörolojik olarak değerlendirebilmek için, detaylı bir öykü alınmalı, muayene yapılmalı ve cinsel organlardaki sinirlerin işleyişleri için testler yapılmalıdır. Bu testler, pudental uyarılmış yanıtlar (cinsel organlardan uyarıp, beyinden kaydetmek), cinsel organların ciltleri üzerinden kayıt edilen deri yanıtları ve cinsel organlardan uyarılıp, yakın kaslardan kayıt edilen refleks yanıtlardır. Ayrıca cinsel organların yüzeyel duyuları da değerlendirilmelidir.
Parkinson Hastalığı, Multipl Skleroz, Beyin Damar hastalıkları (İnmeler), Epilepsi, şeker hastalığına bağlı oluşan sinir harabiyetleri (nöropatiler), Omurilik Travmaları kadınlarda cinsel fonksiyon bozukluklarına yol açabilirler. Multipl Skleroz, sıklıkla cinsel istek kaybı ve tahrik olamama gibi yakınmalara ve daha az sıklıkla orgazm olamamaya neden olabilir.
Şeker hastalarının yarısından daha fazlasında cinsel fonksiyon bozuklukları ortaya çıkmaktadır. Bunlar, şeker hastalığının süresi ve şiddeti ile ilgili değildirler. Şeker hastası bayanlarda olan ana yakınma, vaginal nemlenmenin azalmasıdır. Bu da cinsel birleşmeyi tatsız bir hale sokar. Kadınlarda görülen bu nemlenme azalması, erkeklerdeki sertleşme zorluğunun eşitidir. Nemlenme azalması, sinirlerin ve damarların şeker hastalığı nedeni ile etkilenmesi sonucu ortaya çıkar.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.