Gebelik hormonları reflüye yol açabiliyor
Birçok kişinin ortak rahatsızlığı olan reflü hastalığının görülme sıklığı gebelikte de artış gösteriyor.
ZAMAN- Hamile kadınların 3'te 2'sinde görülen reflü, sindirim enzimleri içeren mide sıvısının yukarıya yemek borusuna doğru kaçması ve bu sıvıya dayanıklı olmayan yemek borusunun tahrişi ile ortaya çıkıyor.
Jinemed Sağlık Merkezleri'nden Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Hamdi Koçer, gebelikte artan kadın üreme hormonu progesteronun yemek borusunun ucundaki kapakçığın kapanma basıncını düşürdüğünü; bunun da gebe kadınlarda reflü şikâyetine sebep olduğunu söyledi. Gebelik sırasında reflü nedeniyle sıklıkla mide yanmaları yaşanıyor, ancak bazen bu sıkıntılar o kadar fazla oluyor ki hamileler veya jinekologlar tarafından gebeliğin normal seyri olarak algılanabiliyor.
Gebelik reflüsü görülme riski gebeliğin ilerleyen haftalarında artıyor ve gebelik haftası dışında, kişinin daha önce reflü yakınmaları bulunması ve önceden doğum yapmış olması gebelik reflüsü için risk faktörleri arasında sayılıyor. İleri annelik yaşı ise gebelik sırasında mide reflüsünden koruyucu bir etki yapıyor. İleri yaşta anne adayı olan gebelerde reflü yakınmaları ya hiç gözükmüyor ya da daha hafif seyrediyor. Aile-Sağlık
Reflüde dikkat edilecekler
Çikolata, narenciye ve suları, domates ve domates ürünleri, hardal, sirke, naneli gıdalar, baharatlı, yağlı yiyeceklerden uzak durulmalı.
Kafeinli içecekler (kahve, çay, kola) kapakçık basıncını düşürür, bunlardan uzak durmak gerekir.
Alkol kapakçık basıncını düşürüp reflü oluşmasını kolaylaştırır.
Büyük öğün yemek yerine, küçük miktarlarda ve sık yenmelidir.
Yemekler hızlı değil yavaş yenmeli.
Yemek sonrası yatmadan önce en az 3 saat geçmeli.
Gebelikte çok su ve sıvı alınmalı.
İstirahat için uzanmak yerine, arkası kısmen yatan rahat bir koltukta dik oturmak önerilir.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.