1. HABERLER

  2. GENEL-SAĞLIK

  3. Civanperçemi faydaları nelerdir? Civanperçemi ne zaman etkisini gösterir?

Civanperçemi faydaları nelerdir? Civanperçemi ne zaman etkisini gösterir?

Civanperçeminin faydaları ile ilgili araştırmalar, yaz mevsiminin gelmesi ile birlikte yoğunluk kazanıyor.

A+A-

Aslında civanperçeminin faydaları hakkında halk arasın çok sayıda söylenti mevcuttur ve özellikle civanperçemi zayıflatır mı ve adet söktürücü görevi görür gibi sorulara bu iddialar ile cevap verilmektedir. Civanperçemi yan etkileri, tüketenler tarafından dikkat edilmesi gereken bir noktadır. Peki, civanperçemi faydaları nelerdir ve gerçekten cilde faydaları var mı?

Civanperçemi, Türkiye'de yaygın olarak yetişen ancak pek de yoğun olarak tüketilmeyen civanperçeminin faydaları vatandaşlar tarafından araştırılıyor. Özellikle kadınlar, civanperçemi adet söktürücü özelliği ile ilgili araştırma yapıyorlar. Konu ile ilgili Peki, civanperçemi faydaları nelerdir ve zayıflatır mı? İşte, mucize bitki, civanperçemi ile ilgili merak edilen soruların yanıtları ve faydaları…

Civanperçemi (Achillea millefolium) küçük, normalde beyaz çiçekleri ve tüylü, tüy şeklinde yaprakları olan bir bitkidir. Burun kanaması bitkisi, yaşlı adamın biberi ve askeri bitki olarak da bilinir. Bitki, ayçiçeği, karahindiba, papatyalar ve kadife çiçeği ile aynı aileye aittir. Achillea, adında, iyileşmek için savaş yaralarına civanperçemi uygulayan efsanevi Truva Savaşı kahramanı Aşil'den geliyor. Achillea cinsi 100'den fazla türü içerir, ancak millefolium adı sadece civanperçemi ifade eder. Enfes bölünmüş yaprakları da dahil olmak üzere Latince "bin yaprak" anlamına gelir. Civanperçemi Avrupa ve Batı Asya'ya özgüdür, ancak dünyanın en ılık ve sıcak bölgelerinde yaygındır. Bitki son derece uyarlanabilir: deniz seviyesinden yüksek rakımlara, otlaklardan açık ormanlara kadar büyür

CİVANPERÇEMİ FAYDALARI

  • Antioksidanlar ve antienflamatuar bileşikler bakımından zengindir
  • Bulaşıcı mikropları ve parazitleri öldürebilir
  • Cilt sağlığını iyileştirebilir
  • Yara iyileşmesini teşvik edebilir
  • Sindirim sorunlarını iyileştirebilir
  • Krampları, multipl sklerozu ve anksiyeteyi düzenleyebilir
  • Karaciğer hasarını ve kalp hastalığını önleyebilir

CİVANPERÇEMİ ZARARLARI

Civanperçeminin Yan Etkilerine Dikkat!

  • Çoğu fayda için yeterince bilimsel kanıt yoktur
  • Cilt alerjilerine neden olabilir
  • Hamilelik sırasında güvensiz olabilir

Enfeksiyonlar üzerindeki etkilerine ek olarak, civanperçemi cildin yenilenmesine de yardımcı olabilir. Cilt sağlığı yararları haksız yere küçümsenir. Bu etki diğer potansiyel faydalar kadar geniş olarak araştırılmasına rağmen, cilt bakımı için en iyi bitkiler arasında nadiren bahsedildiğini göreceksiniz.

83 kadın üzerinde yapılan iki klinik çalışmada, %2 civanperçemi özü içeren bir topikal krem (2 kez / günde) cildin görünümünü iyileştirmiştir. Cildin yenilenmesini arttırdı, kırışıklık ve gözenekleri azalttı. Saç folikülü (keratinositler) yapan hücrelerin büyümesini arttırdığı için civanperçemi saç büyümesini de artırabilir.

Flavonoidlerde civanperçemi, krampları önlemede ve kasları gevşetmede kanıtlanmış etkileri olan bitki antioksidanları bol miktarda bulunur.

Şiddetli adet sancısı olan yaklaşık 100 kadın üzerinde yapılan klinik bir çalışmada, 4 g civanperçemi çiçeklerinden yapılmış bir çay, ağrıyı plasebodan daha iyi azalttı. Kadınlar, ilk 3 gün boyunca birbirini takip eden 2 adet döngüsü boyunca günde 3 poşet çay içtiler.

Bağırsak kasılmaları, yiyecekleri sindirim enzimleriyle karıştırmaya ve dışkıyı hareket ettirmeye yardımcı olur. Ancak kontrolsüz, ishale, şişkinliğe ve ağrıya neden olabilirler. Civanperçemi özü, hayvan bağırsak dokusu üzerine yapılan bir çalışmada kasılmaları azaltmıştır

Kalp Hastalığını Önleyebilir

Civanperçemi yakın akrabasının (A. wilhelmsii) ekstresi, 100'den fazla kişi (günde 15-20 damla) üzerinde yapılan klinik bir çalışmada, bu bitkinin kan basıncını ve kan yağ seviyelerini düşürdüğü görüldü. Sıçanlarda yapılan deneylerde, civanperçemi özü kan damarlarını gevşeterek ve idrar söktürücü olarak hareket ederek kan basıncını düşürdüğü tespit edildi.

Bu haber toplam 10275 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.