Yaşamı Kolaylaştıran 15 Psikolojik Hile

Listelist.com web sitesinde Müge BAL, Gündelik hayata dairsorunlar karşısında pratik başa çıkma çözümleri sunan 16 hileyi kaleme aldı. Oldukça eğlenceli bir dille ifade edilen içeriğin ayrıntıları şöyle:

Müge BAL / Listelist.com


Bazı insanların neden başkalarını rahatça etki altına alabildiklerini hiç düşündünüz mü? Bazen sadece size hayatı kolaylaştıracak küçük psikolojik oyunlar sayesinde olabilir. İletişim ve psikolojide doğru hamleleri yaptıktan sonra başa çıkamayacağınız hiçbir gündelik sorun yoktur.

Bu listedeki küçük oyunları hayatınızda denemenizi öneriyoruz. Çünkü bu masum ve bir o kadar etkili hileler, insanlarla ilişkilerinizde sizi bir adım öne taşıyacak.

1. Karşınızdakine yapmasını istediğiniz bir şey hakkında seçme şansı bırakıyormuş izlenimi verip, aslında bırakmamak


Çok basit ama bir o kadar etkili bir yöntem. Örneğin, akşam yemeğinde asla bamya yemek istemeyen çocuğunuza, bir kaşık mı yoksa iki kaşık mı bamya yiyeceğini sorun. Çok büyük ihtimalle bir kaşık bamya yemeyi tercih edecek. 

2. Unutmak istemediğiniz bir şey için çağrışım yaratmak


Daha önce hiç izlemediğiniz bir filmi izlerken, daha önce hiç oynamadığınız bir oyun oynayın. Artık o filmi izlerken aklınıza o oyun, oyunu oynarken de aklınıza o film gelecek. Benzer bir taktiği sınava hazırlanırken de yapabilirsiniz. Sınavınıza çalışırken sakız çiğneyin, sınav sırasında da aynı tatta bir sakız çiğneyin. Cevapları daha kolay hatırlayacaksınız.

3. Sizi izlediğini düşündüğünüz ama emin olamadığınız biri varsa, anlamak için garanti yöntem:


Esneyin. Sonra şüpheliye göz atın. O da sizden sonra esnemişse, artık sizi izlediğine dair önemli bir kanıtınız var. Esnemek bulaşıcıdır, tıpkı saate bakmak gibi. Aynı yöntemi saate bakarak da deneyebilirsiniz.

4. Babam da böyle söylerdi yöntemi


Eğer birinin söylediğiniz bir şeyi daha çok ciddiye almasını istiyorsanız, savınızın kaynağının aile büyüklerinizden geldiğini söyleyin. İnsanlar eski kuşakların bilgeliğine ve tavsiyelerine kulak verme yatkınlığı vardır.

5. Kulağa takılan nalet şarkıdan kurtulmak isteyenler buraya


10 psikologdan 9’u, yarım kalan şeylerin insan beyninde takılıp kaldığı görüşüne inanıyor. Eğer zihninizde takılıp kalan bir şarkı varsa, şarkının sonunu düşünün. Sonra işinize devam edebilirsiniz.

6. Küsüratlı sayı verin


Bu en popüler psikolojik hilelerden biridir. Hiçbir markette yuvarlanmış rakamlı fiyat göremezsiniz. Bu, mağazaların müşterilerini kekleme yöntemidir. Aynı şeyi siz de arkadaşlarınıza yapabilirsiniz. Bir kitap veya film hakkında puanlama yapmanızı istediklerinde 5 üzerinden 3 demek yerine 3.25 deyin. Güven verici olmak için ideal yöntem.

7. Partilerde içkinizi sol elinizde tutun


Çünkü insanlar sıcak ve kuru bir eli sıkmayı tercih ediyorlar. Özellikle işle ilgili bir ortamdaysanız ve yeni insanlarla tanışma şansınız varsa, bu taktik hayat kurtarıcı olabilir. Tabii solaksanız, sağ elinizde tutmanız gerekiyor içkinizi.

8. Taş kağıt makas oyununda daima kazandıran hile


Karşınızdakine tam oyun sırasında bir soru sorun. Herhangi bir soru olabilir bu. Soruyu cevaplamak için beyinleri otomatik olarak savunma moduna geçecek. Bu moddayken insanlar hep makası seçer.

9. Birine bir şeyi söyletmek istiyorsanız, sadece susun ve bekleyin


Arkadaşınıza bir soru sordunuz ve cevabı yarım yamalak mı verdi? Göz teması kurarak sadece susun. Hiçbir insan tuhaf sessizliğe katlanamaz. Sizi konuşturmak için istediğiniz her şeyi verecektir.

10. Son espri bükücü olun


Toplum içinde sizinle veya arkadaşınızla ilgili espri yapan biri olduğunda onu duymamış gibi yapın ve söylediklerini tekrar etmesini isteyin. İkinci kez söylediğinde yine duymadığınızı ve yine tekrar etmesini isteyin. Hiçbir espri 3. kez yapıldığında komik olmaz.

11. Sonunu düşünen kahraman olamaz tekniği


Başarmak istediğiniz bir konu varsa, çalışmanızın sonunu hayalinizde canlandırmayın. Bunun yerine sürecin kendisini hayal edin ve başardığınız zaman gelecekteki etkilerini hayal edin. Bu daha sıkı ve istekli çalışmanızı sağlayacak

12. Güvenini kazanmak istediğiniz kişiden bir şey alın


Adığınız şeyin ne kadar küçük olduğunun önemi yok. Sadece bir mendil bile olabilir. Karşınızdaki insan size içten içe yatırım yaptığını düşünecek. İnsanlar yatırım yaptıkları şeylere güvenmeye eğilimlidirler.

13. Açılış ve kapanış önemlidir


Bir röportaj vereceksiniz veya önemli bir konuşma yapacaksınız. Girişi ve kapanışı etkileyici yapın çünkü en çok akılda kalan bölümler bunlardır. Girişte espri yapmayın. Eğer çok ünlü biri değilseniz bu sizi amatör gösterir.

14. Hayranınızın kim olduğunu tespit edebilirsiniz


Bir grup içinde espri yapın ve gözlemleyin. Esprinize gülerken size en uzun süre bakan, size abayı yakmış olan kişi.

15. Sizi sevmesini istediğiniz kişiye isminin anlamını sorun


İnsanın hayatta duymayı en çok sevdiği sözcük kendi adıdır. Ve birine ismiyle ilgilendiğinizi göstermek kadar sizi sempatik hale getirecek bir şey olamaz.

Sıradışı Haberleri

Norveç Başbakanına 2 bin 350 dolar para cezası
NASA paralel evreni keşfetti mi?
NASA, Uzayın Derinliklerinde Devasa Bir Termonükleer Patlama Tespit Etti
Bilim insanları evrendeki ilk moleküle ilişkin kanıt buldu
İlk kez bir ölüden yapılan rahim nakliyle sağlıklı bir bebek doğdu