NASA, Uzayın Derinliklerinde Devasa Bir Termonükleer Patlama Tespit Etti

NASA, geçenlerde uzayın dış kısımlarından gelen devasa bir termonükleer patlama tespit etmiş.

Uzay ajansının bildirdiğine göre; kaynağın, uzak bir pulsar (titreşen yıldız) olduğu görünüyor. Bilim insanlarına göre pulsar, süpernova şeklinde patlayan fakat bir kara delik oluşturamayacak kadar küçük olan bir yıldızın kalıntılarına deniyor. NASA bu patlamayı, ajansın yörüngedeki gözlem aracı NICER’ın algıladığı ve patlamadan çıktığı düşünülen yoğun x-ışınları sayesinde tespit etmiş.

Genel olarak değerlendirildiğinde bu durum, güçlü bir hatırlatıcı niteliği taşıyor: Yani; uzayın son derece tehlikeli, son derece madeni bir yer olduğunu hatırlatıyor

Geçen ay The Astrophysical Journal Letters bülteninde yayınlanan araştırmaya göre, Ağustos ayında gerçekleşen bu patlama, Güneş’in 10 günde yaydığı kadar enerjiyi 20 saniyede yaymış.

Araştırmaya önderlik eden ve NASA’da astrofizikçi olan Peter Bult, NASA’nın verdiği demeçte şöyle söylüyor: “Bu patlama olağanüstüydü. İki adımlı bir parlaklık değişimi görüyoruz ve bunun; pulsar yüzeyindeki ayrı katmanların dışarı atılmasından ve ayrıca, bu güçlü olayların fiziğini çözmemize yardımcı olacak diğer etmenlerden kaynaklandığını düşünüyoruz.”

Gökbilimciler, bu termonükleer patlamanın, pulsarın yüzeyinin altına çöken ve bir karbon topuyla kaynaşan helyum sebebiyle meydana geldiğini düşünüyor.

NICER şefi Zaven Arzoumanian, “Daha sonra bu helyum patlayarak dışarı püskürüyor ve pulsarın bütün yüzeyi boyunca termonükleer bir alev topu oluşturuyor” diye açıklıyor.

Kaynak

Sıradışı Haberleri

Norveç Başbakanına 2 bin 350 dolar para cezası
NASA paralel evreni keşfetti mi?
Bilim insanları evrendeki ilk moleküle ilişkin kanıt buldu
İlk kez bir ölüden yapılan rahim nakliyle sağlıklı bir bebek doğdu
Çin'deki araştırmada iki anneli fare yavruları dünyaya getirildi