Soykırımcı İsrail ordusunda askerler psikolojik destek alıyor.

Haziran ayında soykırımcı İsrail ordusunda 6 binden fazla asker psikolojik destek için ERAN’a başvurdu. Başvuruların nedeni akut ruhsal sıkıntı, travma, kaygı ve yalnızlık hissi olarak öne çıkıyor. İntihar olaylarındaki artış da dikkat çekiyor.

Gazze Şeridi’ndeki saldırıların yoğunlaşmasıyla birlikte Haziran 2025'te, 6 binden fazla İsrail askeri, İsrail merkezli Duygusal İlk Yardım Servisi (ERAN) ile ruh sağlığı birimlerine psikolojik destek için başvurdu.

Başvuran askerlerin ruhsal durum dağılımı şöyle:
- %28 akut ruhsal sıkıntı
- %20 kaygı, travma ve yas
- %32 derin yalnızlık hissi
- %10 kişisel ilişkilerde yaşanan zorluklar

ERAN Direktörü Shiri Daniels, çoğu askerin damgalanma endişesiyle psikolojik yardım almaktan kaçındığını ve gerçekte destek ihtiyacı olan kişilerin sayısının başvuranlardan çok daha fazla olabileceğini ifade etti

İntihar vakaları tırmanıyor: Gazze saldırıları sonrası İsrail ordusunda intihar eden asker sayısında belirgin bir artış yaşandı. Ancak ordu resmi intihar istatistiklerini açıklamaktan kaçınıyor. Sadece geçen hafta içinde üç askerin intihar ettiği yerel kaynaklarda yer aldı.

ERAN, ruh sağlığı destek başvurularının standart raporların ötesinde, gizli ancak yaygın bir kriz sinyali olduğunu belirtiyor. Askerlerin savaş koşullarında yaşadığı stres, hem bireysel hem de toplumsal açıdan alarm veriyor.


İsrail Ordusunda İntihar Vakaları Artıyor: Gazze Saldırıları Sonrası Endişe Verici Durum

İsrail ordusunda, Gazze Şeridi'ne yönelik saldırıların başlamasının ardından intihar vakalarında belirgin bir artış yaşandığı bildiriliyor. Ancak İsrail ordusu, intihar eden askerlerin sayısını kamuoyuyla paylaşmayı reddediyor.

İsrail Ordu Sözcüsü Effie Defrin, intihar vakalarına ilişkin soruları yanıtlarken olayları incelediklerini ve araştırdıklarını belirtmekle yetindi. Defrin, 2025 yılına ait intihar sayılarını açıklamaktan kaçındı.

Maariv gazetesinin haberine göre, sadece geçen hafta üç İsrail askeri intihar etti.

Öte yandan, Gazze Şeridi'nden ayrılma talebi reddedilen bir İsrail askeri, iki kez intihar girişiminde bulundu. Silahını ağzına sokarak intihar teşebbüsünde bulunan asker, komutanları tarafından ikna edildikten sonra bölgeye geri döndü. Ancak ayrılma talebinin tekrar reddedilmesi üzerine ikinci kez intihar girişiminde bulundu. Aynı birlikteki diğer askerler de, arkadaşlarının bölgeden çıkarılarak psikolojik tedavi görmesi taleplerinin reddedilmesi üzerine ekipmanlarını bırakarak mevzilerini terk etme tehdidinde bulundu. Bu olayların ardından, intihar teşebbüsünde bulunan asker Gazze Şeridi'nden çıkarılarak tedaviye gönderildi.

Başka bir olayda ise, terhis olan bir askerin kendisini asarak intihar etmek üzereyken kurtarıldığı bildirildi.

Bu vakalar, İsrail ordusu personelinin Gazze operasyonları sırasındaki ve sonrasındaki ruh sağlığı üzerindeki baskıyı ve intihar eğilimlerindeki artışı gözler önüne seriyor. Ordunun intihar sayılarını açıklamaktan kaçınması, durumun ciddiyeti hakkında endişeleri artırıyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri