Cevap Vermek İçin Dinlemeyin

Ebeveynler, çocukları ile konuşmayı, bir şeyler anlatmak, söz dinletmek, öğüt vermek olarak algılamaktadır. Konuşma, dinleme, anlama, iletişimin ayrılmaz parçalarıdır.

 
Şenol Yiğit  / ZAMAN

Özellikle çocukla iletişim onu dinlemekten geçmektedir. Anne ve baba olarak iyi bir dinleyici olun ve sadece cevap vermek için değil, anlamak için çocuklarınızı dinleyin. Anne ve babalar çocukları ile konuşmalarındaki büyük bir zaman diliminde çocuğunu ikna etme veya çocuğuna bir şeyler söyleme hissine ve düşüncelerine dalabilmekte, bunun sonucunda da çocuğunu aktif olarak dinleyememektedir. Ebeveynler, çocuk konuşmasını daha bitirmeden konuşmaya başlaması, çocuğun kendini ifade edememesine, hırçınlaşmasına ve anlaşılmadığı hissine kapılmasına sebep olmaktadır. Özellikle ergenlik çağındaki genç, bu açığın telafisi için kendini ifade edebileceği ve dinlenildiğine inandığı, çetelere vb. zararlı gruplara, yönelme eğilimine girebilmektedir.

Çocuğun aktif olarak dinlenmesi onun bilinçaltındaki duygu ve düşüncelerinin ortaya çıkmasına ve rahatlamasını sağlayacağından konuşmasına sonuna kadar müsaade etmekte fayda vardır. Çocuğu sonuna kadar dinlemek onun konuşmalarında tamamen haklı olduğuna ve çocuğunuza tamamen hak verdiniz anlamına gelmez.

Çocuğunuzu aktif dinleyebilmek için;

Onu dinlediğinizi ve anlamaya çalıştığınızı hissettirin.

Çocuğunuzun anlatımını kolaylaştırıcı sorular sorun.

Dinleme esnasında yalnızca ona odaklanmaya çalışın.

Çocuğunuzu dinlemiyorsanız, bir süre sonra onun da sizi dinlemediğini fark edersiniz.

Dinleme sırasında beden dilinizi kullanın. (Çocuğunuza sarılmak, dokunmak, mimiklerinizle onu onaylamak, göz teması kurmak vb.)

Psikoloji Haberleri

1. Dalga Terapiler nelerdir?
ABD Kollektif Travmayla Boğuşuyor
Alışveriş Hastalıkları Hangileridir?