Arttırılmış Gerçeklik Uygulaması İle Böcek Ve Örümcek Korkusu ile Baş Etmek Mümkün

Kaygı ve korkunun tedavi edilebilmesi için Sanal gerçeklik uygulamasının yanı sıra artık Arttırılmış Gerçeklik (Augmented Reality) uygulaması ile de korku ve kaygılar gideriliyor.

Arttırılmış Gerçeklik (Augmented RealIty) nedir nasıl uygulanıyor?

Karekodlarla okunan kağıtlar ve sanal gerçeklik gözlüğü ile kişide yaşadığı korkular giderilebiliyor.  Örneğin böceklerden ya da örümceklerden korkuyorsanız bu tedavi yöntemi ile bir böcek görüntüsüne bakabilme ve dokunabilme imkanları doğuyor. Bu da gerçeklik hissiyatını arttırdığı için terapilerde daha etkili sonuçlar alınabiliyor.

Arttırılmış Gerçeklik tedavisinde terapist böceklerin sayısını ya da boyutunu belirleyebiliyor.

Özellikle Araknofobi yani örümcek korkusunu tedavi etmek için etkileşimli artırılmış gerçeklik maruz bırakma terapisi danışanda çok etkili sonuçlar doğuruyor.

Sanal gerçeklik nasıl bir tedavi yöntemidir?

Kaygı ve korkunun tedavi edilebilmesi için sadece konuşarak ya da hayalde duyarsızlaştırma çalışmalarının yetmediği durumlarda sanal gerçeklik uygulanmaktadır.

Toplumda çok sık görülen fobiler arasında yer alan böcek ve örümcek korkusu, yeni nesil teknolojiler sayesinde giderilebiliyor. Artırılmış gerçeklik uygulaması ile böcek ya da örümcek fobisi olan kişiler, korkularıyla baş etmeyi öğrenebiliyor. Uzmanlara göre,  bu tür korkuların tedavisinde geleneksel içgörüye dayalı psikoterapilerden ziyade davranışsal müdahalelerin yer aldığı terapiler etkili…



Korkulan nesne terapi odasına taşınıyor

Artırılmış gerçeklik uygulamasında rahatsız eden uyarana kişiyi maruz bırakma amacıyla korktuğu nesne terapi odasına taşınıyor. Sistemde örümcek ve böcek fobisi üzerinde çalışılmasını sağlayacak yazılımla, kişi terapi odasında üç boyutlu olarak böceği görebiliyor, elinin üzerinde böcek ya da örümcek yürüyormuş gibi algılayabiliyor.

Gözlük yerine telefon kullanılıyor

Artırılmış gerçeklik uygulamasının, sanal gerçeklik uygulamalarının bir türü olduğunu belirten uzmanlar, "Sanal gerçeklik uygulamalarında bir gözlük yardımıyla kişinin bazı durumları deneyimlemesini sağlıyorduk. Artırılmış gerçeklik uygulamalarında kişiye bir gözlük takmıyoruz. Bu uygulamada cep telefonu kullanılıyor. Cep telefonuna yüklenen bir yazılım sayesinde kişinin o anda bulunduğu ortamda üç boyutlu olarak görsel uyarılma sağlanıyor. Kişiyi rahatsız eden böcek ya da örümcek gerçekten elinin ya da kolunun üzerinde varmış gibi algılaması sağlanıyor. Telefonun kamerasının yakaladığı alana baktığında kişi, telefondaki yazılım sayesinde o görsel alanda üç boyutlu olarak böcekler ortaya çıkıyor" dedi.

Genel-Sağlık Haberleri

Türkiye'de Sigara Kullanan Kadın Sayısı Artıyor
Ölen bir insanın beyin aktivitelerini ilk kez görüntüledi
TPD de Çağrıya Katıldı: Tedirgin Olma Aşı Ol!
Karantina Çocukların Uzağı Görmesini Olumsuz Etkiledi
Google'dan cilt hastalıklarını tespit eden yapay zeka