1. HABERLER

  2. PSİKİYATRİ

  3. DSM Nedir ve Nasıl Kullanılır?

DSM Nedir ve Nasıl Kullanılır?

DSM, Ruhsal Bozuklukların Tanısal ve İstatistiksel El Kitabı’nın kısaltılmış halidir.

A+A-

Çeviri: Filiz Özyaprak / Aktüel Psikoloji


DSM, Ruhsal Bozuklukların Tanısal ve İstatistiksel El Kitabı'nın kısaltılmış halidir. Amerikan Psikiyatri Birliği (APA) tarafından yayınlanan DSM, ruhsal bozuklukların tanısı için açıklamalar, semptomlar ve diğer ölçütleri içerir. Tanıda kullanılan bu ölçütler, ruhsal bozukluğu olan hastaların tedavisinde profesyoneller – klinik uzmanları arasında ortak bir dil oluşturmaktadır. Ruhsal bozukluk kriterlerinin sarahaten tanımlanmasıyla, DSM, tanının hem doğru hem de tutarlı bir biçimde sağlanmasına yardımcı olur; örneğin, bir klinik uzmanın şizofreni tanısıyla diğerinin tutarlı olması, ve ABD'de veya diğer uluslararası çevrelerde ikamet etmelerine bakılmaksızın aynı şeyi ifade etmesi gibi. DSM'de bulunan tanı ölçütlerinin uygun olarak kullanımını, klinik eğitimini ve her hastanın doğru bir şekilde değerlendirilmesini ve muayene edilmesini gerektirdiğini anlamak önemlidir.

DSM'in diğer bir önemli rolü ise psikiyatrik bozukluklar ile ilgili araştırmalarda da kullanılabilir tanı ölçütleri oluşturmasıdır. Sadece tutarlı (güvenilir) tanıları ele alan araştırmacılar, benzer hastalar için farklı tedavileri karşılaştırabilir, spesifik bozuklukların nedenlerini ve risk faktörlerini belirleyebilir, ve bunların tekerrür ve yaygınlık oranlarını tespit edebilir. DSM bozuklukları ayrıca FDA'nın tedavi endikasyonları veya klinik uzmanların Uygulama Kılavuzları için temel olarak kullanılır. DSM tanıları, hastalık ve ölüm nedenlerinden ötürü kamu sağlık otoritelerine ve geri ödeme için sigortacılara tanı raporu verme amacıyla klinik uzmanlar tarafından kullanılan Hastalıkların Uluslararası Sınıflandırması'nda listelenen tanısal kodlar ile bağlantılıdır.

DSM, tedavi ile ilgili hiçbir bilgi içermemektedir. Klinik uzmanının bir hasta için tedavi planı tanımlama aşamasında tutarlı bir tanı belirlemek ilk adım olsa dahi, DSM tedavi yöntemlerine ilişkin hiçbir tavsiyede bulunmamaktadır. Yine de, DSM akıl hastalığı bulunan hastalarda tedavi sağlamak isteyenler için kesinlikle önemlidir, çünkü tutarlı tanı uygun tedaviye yol açar.

Çeviri Kaynağı: dsm.org 

DSM V Dosyası için tıklayınız 

Bu haber toplam 118168 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.