1. HABERLER

  2. MAKALELER

  3. Madde Bağımlısı Ergenlerle Aile Terapisi Ve Bağımlılıkla Mücadele

Madde Bağımlısı Ergenlerle Aile Terapisi Ve Bağımlılıkla Mücadele

"Madde Bağımlısı Ergenlerle Aile Terapisi Ve Bağımlılıkla Mücadelede Başakşehir STK Platform Örneği" başlıklı makalenin ayrıntıları...

A+A-

Başakşehir STK Platformu ‘Risk Altında ve Korunması Gereken Çocuklar Çalıştayı’ 
28-29 Aralık 2014 Retaj Reyole Hotel Sonuç Bildirgesi
 

Başakşehir İlçesi’nde yoksulluk haritası çıkartılarak, ihtiyaç sahibi aileler belirlenerek bu ailelere yönelik hizmet modelleri oluşturulmalıdır.

Başakşehir İlçesi’nde çocuk yoksulluğuna günlük çözüm yolları bulunması için aileye sosyal desteği sağlayıcı yaklaşımları kamu kuruluşları, yerel yönetimler, üniversiteler, sivil toplum kuruluşları ile iş ve sanayi çevreler iş birliği içerisinde sosyal projeler gerçekleştirmelidir.

Başakşehir İlçesi’nde yaşayan çalışan çocukların sosyal, kültürel ve ekonomik profilleri ve beklentileri belirleyen araştırma projesi yürütülmelidir.

0- 6 yaş arasındaki çocukları kapsayacak şekilde gelişimsel tarama ve ilköğretim okullarındaki öğrencilerin istismar ve ihmal durumlarının saptanması projesi
yürütülmelidir.

Risk altında çocuklar tespit edilerek rehberlik, danışma ve destek hizmetlerinin verilebileceği koruyucu/önleyici sistemlerin geliştirilmesi sağlanmalıdır.

Risk altında çocuk ve ailelerine yönelik güçlendirme, rehabilitasyon ve izleme yönünde sosyal hizmet çalışmaları planlanmalıdır.

Çocukların risklerden korunmasına yönelik, ortaokul ve lise öğrencilerine burs verilmesi sağlanmalıdır.

Gönüllü kuruluşların, okul faaliyetlerine ve eğitime katkıları özendirilmelidir.

Uyuşturucu ve uçucu maddelerin kötüye kullanılmasına karşı yapılan mücadelede sivil toplum kuruluşları ve yerel yönetimlerin işbirliği gerekmektedir.

Çocuk istismarı ve ihmalini önleyici, madde bağımlılığından koruyucu eğitim çalışmalarına öncülük edilecektir.

Çocukların sosyal olarak risk altında olduğu bölgelerde, ana-baba eğitimi programları organize edilmelidir.

Risk altında çocuklara yönelik hizmetlere katılımı hususunda, öğretmenler ve imam hatiplere yönelik eğitici eğitimi ve destek programları oluşturulmalıdır.

Başakşehir İlçesi’nde gençlik ve rehberlik merkezleri açılmalıdır. Risk altında çocukların tespiti, takibi, korunması ve meslekî eğitime yönlendirilmesi konusunda çalışmalar bu merkez tarafından organize edilmelidir. 

Acil Çocuk Yardım Hattı oluşturulmalıdır. 

Çocuk ve gençlik hizmetleri, koordinasyon merkezi projesi yürütülmelidir.

Aileye yönelik danışmanlık ve eğitim programları geliştirilmeli, kaliteli ebeveynlik yapabilme yönünde aile danışma merkezi hizmetleriyle aileler desteklenmelidir.

Başakşehir ilçesi’nde her mahallesine kadın, erkek, anne, baba ve çocuklara yönelik eğitim, rehberli ve danışmanlık çalışmalarının yürütüldüğü “Aile Danışma ve Yaşam Merkezleri” kurulmalıdır.

Aile danışma ve yaşam merkezi açılması projesi yürütülmelidir.

Evlilik öncesi anne-baba okulu uygulamaları özendirilmeli, babaların eğitimine öncelik verilmeli, evlilik okulları plânlanmalıdır. 

Evlenme adayı gençlere yönelik bir “sağlıklı aile ve evlilik rehberi” hazırlanmalıdır.
Boşanmış veya anne-baba ayrılığı söz konusu olduğunda çocuk açısından destekleyici psikolojik danışmanlık hizmetlerine başlanmalıdır.

Anne ve baba çocuklarıyla iletişim becerilerini, geliştirmeye yönelik eğitim projesi yürütülmelidir.

Başakşehir İlçesi’nde göç eden ailelerin kente uyumuna yönelik, hizmet politikaları geliştirilmeli bu amaçla toplum merkezleri açılmalı ve profesyonel meslek elemanlarıyla desteklenmesi gerekmektedir.

Başakşehir ilçesi sosyo-ekonomik düzeyin düşük bölgelerinde yapılacak saha çalışmalarıyla, memleketine geri dönmek isteyen ailelere kaymakamlık ve belediye bağlı sosyal yardım kuruluşlarında kanalıyla finansman sağlanarak, "sosyal restorasyon" projesi yürütülmelidir.

Sanayi kuruluşlarıyla işbirliği içinde mesleki eğitim özendirilmeli, çalışan çocuklara yönelik sosyal destek projesi yürütülmelidir.

Gelişimsel farklılığı olan çocuk sahibi aileler, belirlenerek bunlara özel sürekli eğitim ve rehabilite edici programlar geliştirilip, uygulanmalıdır.

Mülteci, sığınmacı ve göçle gelen çocukların kayıtları yapılmalıdır. Bu amaçla çocukların aileleri, ebeveynleri veya yanında kaldıkları kişilere, sosyal ve ekonomik yardım sağlanmalıdır.

Başakşehir İlçesi’nde sosyal sorunların yaşandığı mahallelerde sokaklarının ışıklandırılmasına önem verilmedir. 

Başakşehir İlçesi’nde spor ve serbest zaman etkinliklerinin değerlendirildiği alanlarda güvenlik ve bakım sorunu bulunmaktadır. Oyun ve spor alanlarının yapılması kadar korunması ve güvenliğinin sağlanması da gerekmektedir. 

Başakşehir İlçesi’nde en trajik ve en riskli çocuk grubu, madde bağımlısı çocuklarıdır. 
Başakşehir İlçesi’nde madde bağımlısı çocuk grubu içinde tanımlanabilecek çocuk sayısı kesin olarak bilinmemektedir. 

Bu haber toplam 27333 defa okunmuştur
Haberin Devamı 1 2 3 4 5 6 7 8 9 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.