1. HABERLER

  2. SINAV HABER

  3. YÖK, YÖS sınavını kaldırdı

YÖK, YÖS sınavını kaldırdı

YÖK Genel Kurulu, yurt dışından öğrenci kabulüne ilişkin esasları yeniden düzenledi. Bu çerçevede, bundan böyle Yabancı Uyruklu Öğrenci Sınavı'nın (YÖS) yapılmamasına karar verildi.

A+A-
YÖK Genel Kurulu, 2010 yılının ilk toplantısını bugün gerçekleştirdi. Genel Kurul sonrası yapılan yazılı açıklamada; yurtdışından öğrenci kabulüne ilişkin esasların yeniden düzenlediği belirtildi.

Bu çerçevede yurt dışından öğrenci kabul etmek isteyen üniversitelerin, Yükseköğretim Kurulu onayı ile yurt dışından öğrenci kabul etmesine, yurt dışından öğrenci kabul edecek yükseköğretim kurumlarının kontenjan önerilerinin ÖSYM tarafından toplanmasına ve Yükseköğretim Kurulu tarafından karara bağlanarak Yurt Dışından Kabul Edilecek Öğrenci Kılavuzunda yer almasına, isteyen üniversitelerin ön lisans ve lisans düzeyinde birinci öğretim, ikinci öğretim, uzaktan eğitim ve açık öğretim programlarında kontenjan ayrılmasına ve bundan böyle Yabancı Uyruklu Öğrenci Sınavı'nın (YÖS) yapılmamasına karar verildi.

Üniversitelerin bu bağlamda öğrenci kabul edebilmeleri için ülkelerin kendi ulusal sınavları, uluslararası sınavlar, ortaöğretim not ortalamaları, üniversite tarafından yapılan sınav vb. gibi öğrenci kabulünde kullanılacak yöntemler, minimum puanlarının da yer aldığı yurt dışından öğrenci kabulüne ilişkin esaslar, üniversite senatolarınca kabul edilen bir yönerge veya yönetmelik şeklinde düzenlenerek Yükseköğretim Kurulu'nun onayına sunulacak.

Açıklamada, yükseköğretim kurumlarında pedagojik formasyon eğitimi verilmesinin belli kriterlere bağlandığı ifade edilerek, "Bundan sonra bu kriterleri sağlayan üniversitelerin pedagojik formasyon talepleri değerlendirmeye alınacaktır." denildi.

İKİ ÜNİVERSİTENİN REKTÖR ADAYLARI BELİRLENDİ

Açıklamada, Kırıkkale ve Abant İzzet Baysal üniversitelerinin rektörlükleri için Cumhurbaşkanlığı'na sunulacak üçer adayın belirlendiği kaydedildi. Buna göre, Kırıkkale Üniversitesi için Prof. Dr. Ekrem Yıldız, Prof. Dr. Ahmet Murat Çakmak ve Prof. Dr. Halil Başar'ın; Abant İzzet Baysal Üniversitesi için ise Prof. Dr. Hayri Coşkun, Prof. Dr. Ekrem Gürel ve Prof. Dr. Atilla Kılıç'ın isimleri belirlendi.

Beykent Üniversitesi Vakfı Mütevelli Heyeti tarafından rektör adayı olarak Yükseköğretim Kurulu'na bildirilen Prof. Dr. Ahmet Yüksel'in ataması gerçekleştirildi.

DEKAN ATAMASI YAPILAN ÜNİVERSİTELER

Genel Kurul'da 13 fakülteye dekan ataması yapıldı. Fakülte ve atanan dekanların isimleri şöyle:

"Ankara Diş Hekimliği Prof. Dr. Adnan Öztürk

Çanakkale Onsekiz Mart Mühendislik-Mimarlık Prof. Dr. Orhan Tatar

Eskişehir Osmangazi Sanat ve Tasarım Prof. Dr. İlker Bekir Topçu

Ziraat Fakültesi Prof. Dr. Hasan Tosun

Fırat İletişim Fakültesi Prof. Dr. Esma Şimşek

Gazi Mimarlık Fakültesi Prof. Dr. Hüsnü Can

İstanbul Eczacılık Fakültesi Prof. Dr. Ahmet Oğul Araman

İktisat Fakültesi Prof. Dr. Seda Murat

Siyasal Bilgiler Fakültesi Prof. Dr. Ömer F. Sönmezoğlu

Marmara Fen-Edebiyat Fakültesi Prof. Dr. Nihat Öztoprak

Mersin Tıp Fakültesi Prof. Dr. Güliz İkizoğlu

Mustafa Kemal Fen-Edebiyat Fakültesi Prof. Dr. Hüsnü Salih Güder"

Altı vakıf üniversitesinin mütevelli heyet başkanlıklarının, üniversitelerinin fakültelerine dekan atanmasına yönelik teklifleri de genel kurulda değerlendirilerek atama işlemleri yapıldı.

Dekan ataması yapılan vakıf üniversiteleri ve atanan isimler şöyle:

"Doğuş İİBF Prof. Dr. Ertan Oktay

Haliç Fen-Edebiyat Fakültesi Prof. Dr. Oya Oğuz

Mühendislik Fakültesi Prof. Dr. Mahzar Ünsal

İstanbul Aydın Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Prof. Dr. Hasan Saygın

İstanbul Kültür Hukuk Fakültesi Prof. Dr. Bahri Öztürk

Yaşar İletişim Fakültesi Prof. Dr. Ümit Atabek

Haliç Güzel Sanatlar Prof. Dr. Şebnem Ruhsar Temir"

Genel Kurul'da Faruk Saraç Moda ve Sanat Vakfı'nın kurmak istediği meslek yüksek okuluna ilişkin sunum da izlendi ve olumlu görüşle Milli Eğitim Bakanlığına bildirilmesine karar verildi.

Açıklamada ayrıca, Yükseköğretim Kurulu Başkan Vekili Prof. Dr. İzzet Özgenç'in iş yoğunluğu nedeniyle Başkan vekilliği görevinden ayrıldığı yerine Genel Kurulca Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç'ın Başkan Vekili olarak seçildiği bildirildi.

Bir sonraki Genel Kurul toplantısı 4 Şubat'ta yapılacak.

(CİHAN)
Bu haber toplam 3856 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.