1. HABERLER

  2. GENEL-SAĞLIK

  3. Yalancı Şaşılık mı? O da Nedir Demeyin!

Yalancı Şaşılık mı? O da Nedir Demeyin!

Gözlerdeki kas fonksiyonu bozukluğu olan şaşılık bazen yanıltıcı olabiliyor. Kimi zaman şaşılık zannedilen bir durumun sebebi farklı olabiliyor...

A+A-

Gözlerdeki kas fonksiyonu bozukluğu olan şaşılık bazen yanıltıcı olabiliyor. Kimi zaman şaşılık zannedilen bir durumun sebebi farklı olabiliyor...              
Hisar Intercontinental Hospital'dan Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Ali Sipahier'in verdiği bilgilere göre, gözlerin tam karşıya bakarken paralel olmamasına şaşılık denir. Bu durum her bir gözdeki 6 kasın birinin ya da birkaçının düzgün fonksiyon görmemesinden kaynaklanır. Göz kaymaları içe, dışa aşağıya ya da yukarıya doğru görülebilir. Şaşılık doğumsal olabileceği gibi düzeltilmeyen kırılma kusurlarına (miyop, hipermetrop, astigmat), göz kaslarının anomalilerine, nörolojik hastalıklara ve travmaya bağlı ortaya çıkabilir.

Yalancı Şaşılık Nedir?

Bebeklerde sık olarak izlenen burun kökü basıklığı özellikle yan bakışlarda içe kayma izlenimi ortaya çıkarabilir. Yüz asimetrisi ve göz kapağı anomalilerinde de görülebilen bu duruma yalancı şaşılık ya da kayma adı verilir. Yalancı kaymalarda herhangi bir tedavi uygulanmaz.

Ne Zamana Doktora Başvurmalı?

Şaşılık konusunda yanlış bilinen bir inanış çocuk belli bir yaşa gelinceye kadar kaymanın normal olabileceğidir. Maalesef bazı çocuk hekimleri de hastaları bu şekilde yönlendirebilmektedir. Gerçek olan her türlü kaymanın patolojik olduğudur. Doğumsal katarakt, göz içi tümörleri gibi sebepler de gözde kayma oluşturabileceği için şüpheli durumlarda derhal bir göz hekimine gözükmek gerekir.

Şaşlığın Tedavisinde Hangi Yöntemler Kullanılır?

1) Gözlük kullanılması: Şaşlığı en yaygın görülen nedeni düzeltilmemiş refraksiyon kusurlarıdır. Özelikle 2-3 yaş civarında ortaya çıkan bu tür kaymaların tedavisinde mutlaka gözlük kullanılması gerekir. Gözlükle hem görme kalitesi yükselir hem de çoğunlukla kayma ortadan kalkar.  Şaşılık tedavisinin uzun süren zahmetli bir tedavi olduğu unutulmamalıdır.

2) Kapama tedavisi: Şaşılığa ya da iki göz arasında numara farkına bağlı göz tembelliği gelişen olgularda mutlaka uygulanması gereken bir tedavidir.

3) Ortoptik tedavi: Görme yeteneğini ve üç boyutlu görme hissini arttırmak amacıyla uygulanan tedavilerdir.

4) Cerrahi: Refraksiyon kusuruna bağlı olarak gelişmeyen ya da gözlük ile istenilen seviyede düzeltilemeyen kaymalarda uygulanan bir yöntemdir. Cerrahi tedavi gözlükten kurtulmak için yapılan bir tedavi değildir. Ameliyat sonrası gerekiyorsa gözlük kullanılmaya devam edilir.

Bu haber toplam 9348 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.