1. HABERLER

  2. KİTAPLIK

  3. Vanilya Yayıncılıktan Zihinsel Engellilere Özel Kitap

Vanilya Yayıncılıktan Zihinsel Engellilere Özel Kitap

Ülkemizde yayıncıların, ekonomik bulmadıklarından dolayı çok ilgi göstermediği bu alana Vanilya Yayıncılık’ın kurucusu Dr.İhsan Hanson, ilk defa yatırım yaptı.

A+A-
Ülkemizde zihinsel engelli ve otizmli bireylerin eğitim aldığı özel eğitim okulları ile rehabilitasyon merkezlerinde ne yazık ki henüz kitap ve materyal kullanma alışkanlığı oluşamadı…

Bu bireylerin eğitim alabildikleri özel eğitim okulları ile rehabilitasyon merkezlerinin ise sayısı, devletin bu alana yaptığı desteklerle birlikte yeni yeni artmaya başladı.

Ne var ki zihinsel engellilerle otizmli bireylerin eğitim aldıkları kurumlar ile rehabilitasyon merkezlerinde kitap ve materyal kullanımı da bugüne değin eksik kaldı.

“ÇİFTLİKLERİMİZ BİLE FARKLI”

Ülkemizde yayıncıların,  ekonomik bulmadıklarından dolayı çok ilgi göstermediği bu alana Vanilya Yayıncılık’ın kurucusu Dr.İhsan Hanson,  ilk defa yatırım yaptı.

Özel eğitim okulları, rehabilitasyon merkezleri ile ailelerin, eğitimcilerin ve bireylerin rahatlıkla kullanabilecekleri Vanilya Özel Eğitim materyalleri ile kitapları hakkında Hanson, şu bilgileri verdi
 “Ne yazık ki ülkemizde bu alanda kitap ve materyal kullanma alışkanlığı gelişemedi. Bunda kuşkusuz eğitimci, aile ile bireylerin ve kurumların ihtiyaçlarını karşılayacak yeterli materyal ve kitapların bulunmaması önemli.
 
Ülkemizde özel eğitim materyal ve kitaplarının bir kısmı ABD ile Avrupa ülkelerinden ithal ediliyordu. Ne var ki burada da şöyle bir sorun vardı: Kültüre ihraç edilen eğitim ürünlerinin adapte edilebilmesi mümkün olmadı. Ayrıca ithal edilen bu ürünlerin fiyatları da alım gücünün çok üzerindeydi. Oysa hazırladığımız Penguminilerin içinde gerçek objeler var.  Kültürümüze uygun, çocukların günlük hayatlarında kullanabilecekleri ve tanıyacakları resimlemeler yaptık. ABD ile Avrupa’dan ithal edilen ürünlerde; çiftlik dediğimizde karşımıza bizim kültürümüzde olmayan domuz, bizon gibi hayvanlar çıkıyor. Kahvaltı masasında ise portakal suyu, nescafe, bacon gibi ürünlerin fotoğrafları var. Bizim kahvaltımızda ise herkesin bildiği gibi çay, peynir, zeytin mutlaka olur. Biz de çocuk ibadet yeri olarak camiyi bilir, ithallerde ise kilise ve din adamı olarak da papaz resimleri bulunmakta.  Bu yüzden özel eğitim setinde yer alan kitaplar ile materyallerimizi tamamen yerli ürünlerden kültürümüze ve Milli Eğitim Bakanlığı’nın müfredatına uygun olarak hazırladık
Öte yandan özel eğitimde, rehabilitasyon merkezleri bugüne değin ana okulu malzemeleri kullanıyorlardı. Çünkü ana okulu kitaplarını alıp uzmanlar kendilerine uyarlıyorlardı. Ya da fotokopilerle çalışma yapıyorlardı.”

“ÖĞRETEMEYEN SİSTEM VARDIR”

Zihinsel engelli ve otizmli bireyler için özel eğitimin önemine dikkat çeken Hanson, “Özel eğitimin felsefesine uygun, ‘öğrenemeyen birey yoktur. Öğretemeyen sistem vardır’ sloganından yola çıktık. Bu yüzden tamamen özel eğitimdeki bilimsel temellere uygun, olarak materyaller ile kitaplar hazırlandı. Normal çocuklar için yapılan çalışmalar tek kitaptan oluşabilirken, özel eğitim kitapları setlerden oluşmakta. Örneğin okuma yazma kitaplarımız, beş cilt, matematik kitabı sadece dört işlem ve rakam tanıma üstüne kurulmuştur ve beş ciltten oluşuyor. Oysa normal eğitimde tek matematik kitabı, çocuğun eğitim ihtiyacını karşılayabiliyor. Kitaplarla materyallerin hepsi bu bireylerin öğrenme özellikleri, dikkate alınarak hazırlandı. Basitten zora doğru sıra izledi. Amaç, bu bireylerin gereksiz akademik bilgiden sıyrılıp, bağımsız yaşam kazanmalarını sağlamak” dedi.

ÖZEL EĞİTİM HER YERDE !..


Kitap ve materyalleri, ülkemizdeki özel eğitim koşullarını iyi bilen eğitimcilerimizden birisi olan Özgü Ertul’a hazırlattıklarının altını çizen Dr.İhsan Hanson, konuşmasını şöyle sürdürdü
“Alan dışından olup özel eğitimde görev yapan uzmanların da rahatlıkla kullanması amaçlandı. Öyle ki, özel bireylere sahip aileler dahi, bu kitap ve materyallerle evlerinde de  eğitime devam etmeleri mümkün. Hepimiz biliyoruz ki; aile özel eğitimde çok önemli. Çünkü günde altı saat ya da ayda sekiz saatlik bireysel eğitimler bu alanda yeterli olmamaktadır. Çünkü ailelerin, evde ve sokakta da eğitimi devam ettirmesi önemli. Bu yüzden düzenlediğimiz seminerlerle aileleri de bilgilendirme çalışmalarına da başladık” dedi.

Resimler:Vanilya Yayıncılık tarafından hazırlanan materyallerin, sağlık riski taşımadıklarının altını çizen Dr.Hanson, “Ürünlerimizin hiç birisi kansorojen madde içermiyor. Ahşaplarımızda özellikle su bazlı boya tercih edildi.
Bu haber toplam 12386 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.