1. HABERLER

  2. REHBERLİK

  3. Uzmanlardan LYS'ye Girecek Adaylara Öneriler

Uzmanlardan LYS'ye Girecek Adaylara Öneriler

Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) için geri sayım başladı. Büyük sınava sayılı günler kala öğrencilerde kaygı arttı. Bu kaygıları gidermeyi öngören uzmanlar da LYS'de başarı yöntemlerine odaklandı.

A+A-

Öğrencilerin durumlarını öğrenip onlara rota belirlemeye yönelen Güvender Yayınları Rehberlik Uzmanı Hakan Baykal, adaylara eksiklerinden ve neler yapabileceğinden haberdar bir eğitimciden destek almayı önerdi.

Zaman ayarının ve ilgi alanına eğilmenin LYS yolunda önemli olduğunu vurgulayan Baykal, öğrencilere şu tavsiyelerde bulundu:

" Konu açığı fazla olan ve bu nedenle derslerin tamamını bitirme imkânı bulamayan öğrenciler, kendi puan türünde puanına en fazla katkı sunan dersler üzerine yoğunlaşmalı. Örneğin Sayısal puan türlerinden MF-3 puanıyla bir bölüme yerleşmeyi dileyen bir öğrencinin kendisine en fazla puan katkısını sunacak Biyoloji (toplam puanda yüzde 15 oranında ağırlığı söz konusu) ve Kimya (toplam puanda yüzde 14 oranında ağırlığı söz konusu) dersleri üzerine daha fazla yoğunlaşması ve oradaki eksiklerini kapatmaya çalışması makul olandır. Şunu da göz ardı etmemek gerekir: Bu derslerle ilgili çok büyük bir eksikliği ya da sıkıntısı olmayan öğrenciler diğer derslerden daha rahat halledebileceklerini önceleyerek çalışma programı oluşturabilirler.

Tabii bu örneği verirken öğrencinin hedeflerini çok net olarak belirlemiş olması önemlidir. Yoksa 'Ben kendi alanımda açık büfe tercih yapacağım' ya da 'Puanlarıma göre hareket edeceğim' diyen öğrenciye bu noktada ayrı tavsiyelerde bulunmak gerekir. Bu tür öğrencilere başarabileceklerine inandıkları, çalıştıklarında verim alacakları ve geçmişte alt yapılarını sağlam tuttukları derslere öncelik vermeleri ögütlenebilir.

Eğer öğrenci, konuları kısa zamanda bitiremeyecekse ders sınırlamasının yanı sıra konu sınırlaması da yapmalıdır. Bunun için puan katkısı fazla olan derslerde en fazla soru gelen ve bu kısa dönemde çalıştığında daha rahat anlayabileceği ve hazmedebileceği konular üzerine eğilmelidir. Böylece kalan kısa sürede çalışma alanımızı daraltarak kendimize yeni bir plan oluşturabiliriz. Bunu yaparken mutlaka ilgili derslerin branş öğretmenleriyle birebir görüşmeli (bu öğretmenlerin derse dair öğrencinin bilgi birikiminden ve alt yapısından haberdar olması önemlidir) ve bu öğretmenlerin yönlendirmesine göre bir plan oluşturulmalıdır.

Eğer öğrenci konuları bitirmiş ya da bitirmek üzereyse soru bankaları ve deneme sınavlarıyla olan samimiyetini artırmalıdır bu dönemde. Sadece konu çalışarak yapılacak tekrarlar zaman kaybına neden olabilir. Neticede çoktan seçmeli testlerdeki soruların bir bölümü 'hatırlama ve kıyaslama' esasına dayalı şekilde yapabilmektedir. O nedenle konu anlatım kitaplarından yapılan tekrarlar hem zaman kaybına neden olacaktır hem de hedef odaklı çalışmaya imkân vermeyecektir. Mümkünse en geç haziran ayının başına kadar soru bankalarıyla genel bir tarama yapmalı, konularda eksik kalan yönleri ortaya çıkarıp, bu eksiklikleri giderici şekilde konular tekrar edilmelidir.

Diğer yandan deneme sınavı çözme sıklığı öğrencinin durumuna göre değişkenlik arz etmelidir. Konuları bitiren ya da bitirmek üzere olan bir öğrenci haftada 2-3 deneme sınavı çözebilir. Konuları yetiştirme problemi olan bir öğrenci için bu rakam haftada 1-2 olabilir. En geç haziran ayıyla birlikte bütün öğrenciler sınav gününe kadar her gün bir deneme sınavı çözerek hazırlıklarını sürdürmelidir. Her deneme sınavının ardından hangi dersin hangi konularında, ne tip sorularda ne tür hatalar yapıldığı belirlenmeli ve sınavın uygulandığı o gün bu eksikleri giderici nitelikte çalışmalar yapılmalıdır."

timeturk.com

Bu haber toplam 6044 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.