1. YAZARLAR

  2. Psk. Nihal UYAR

  3. Üniversiteli Olmaya Sayılı Günler Kala
Psk. Nihal UYAR

Psk. Nihal UYAR

Yazarın Tüm Yazıları >

Üniversiteli Olmaya Sayılı Günler Kala

A+A-

Üniversite sınavı adım adım yaklaşıyor. Girecek olan gençler ve aileler, umutlu ve birazda belirsizliğin getirdiği endişe ile bir bekleyiş içerisinde. Bu süre içerisinde onlara en zarar verecek düşünce biçimi ise “geç kaldım.”. Bunun için, şu an bulunduğunuz noktanın aslında pek çok genç ve ailenin olduğu nokta olduğunu aklınızda tutun. Pek çok genç ve aile benzer problemler yaşamakta fakat bunu bir tek kendi yaşıyor sanmaktadır. Siz de sınavı yaklaşmasına bağlı olarak; gerginlik, umutsuzluk ya da motivasyon güçlüğü yaşıyor olabilirsiniz.

Aşağıda sıraladığım felaket senaryoları içeren, olumsuz düşünceler ve temelindeki olumsuz inançları gözden geçirerek, siz de kendinize ait olanı bulup, değiştirebilirsiniz.

Bu sınavda başarılı olamayacağım.

Gerçekten öyle mi? Unutmayın ki, beynimiz ona verdiğin bütün emirleri yerine getirmek için var. Bu cümleyi kendi kendinizee tekrar ederek aslında zihninizin buna uygun çalışmasını sağlıyorsunuz. Çalışamamanız, konsantre olamamanız belki de hep bu nedenle. Başarılı olamayacağınıza ilişkin inancı olan biri ne diye çabalasın ki?

O halde değiştirin: Elinizden geleni yaptınız. Zaten şimdiye kadar, bu sınav aşamasına gelene kadar pek çok sınavdan geçtiniz. Eksiklerinizin ve güçlü yanlarınızın farkındasınız. O halde tekrar edin:

“Bu sınavda istediğimi almak için her şeyi yapacağım.”

Ne yaparsam yapayım yeterli değilim.

Sınava hazırlanmak için gelen danışanlarıma her zaman hatırlattığım bir nokta var: “Bu senin girdiğin ilk sınav değil.”. Şimdiye kadar çalışmış olduğunuz pek çok konu, çözmüş olduğunuz pek çok soru ve girmiş olduğunuz pek çok deneme sınavı olduğunu göz ardı ediyorsunuz. Bu sınava girecek kadar yeterli olmasaydınız, bu aşamaya gelemezdiniz. Kendi kendinize şunu tekrar edin:
“Sınav için elimden geleni yaptım, yeterli ve huzurluyum.”

Sınavda dikkatim dağılacak, heyecanlanacak ve her şeyi birbirine karıştıracağım.

Sınavdan önce kendinize ait fiziksel ve duygusal tepkilerini iyice tanırsanız, onları kontrol etmek için neler yapabileceğinizi de bilebilirsiniz. Kalbiniz hızla atıyor olabilir, elleriniz titriyor olabilir. Gerginliğinizi geçirecek egzersizler ve sınav öncesinde onları kontrol etmeyi öğrenmek size yardım edebilir. O halde düşüncenizi değiştirin.

“Heyecanlıyım ama bu normal. Kontrol benim elimde, fiziksel belirtilerimi kontrol edebilirim.” 

Eğer bu sınavda başarılı olmazsam, mahvolurum.

Yaşam sonsuz seçeneklerden oluşur. Ve sınavı tek bir seçenek gibi algılamak, gerginliğinize gerginlik katmaktan başka bir işe yaramaz. Bunun yerine sınavı sizi hedeflerinize götürecek bir kapı ya da bir basamak gibi düşünebilirsiniz. Üniversite gitmek istediğiniz bir semtse, oraya gidecek pek çok sokak ve cadde bulabilirsiniz.

Sınavda bildiğim her şeyi unutacağım.

Öğrenme süreci şöyle gerçekleşir: bilgi öncelikle, kısa süreli belleğe, tekrarlar ve pekiştirmeler ile de uzun süreli belleğe kaydedilir. Şimdiye kadar öğrendiğiniz, ve zihninize kodladığınız her şey orada, siz çağırınca gelmek için bekliyor. Siz yeter ki çağırmayı unutmayın.

“Şimdiye kadar öğrendiğim her şey zihnimde ve benimle bir bütün. Sınava hazırım.”

Sınav kötü geçerse, ailemi hayal kırıklığına uğratırım.

Bu sınavın sadece sizinle ilgili kısmı bile zihninizin karışmasına yeterken siz bir de ailenizi bu işin içine karıştırıyorsunuz. Ailenizden destek isteyebilirsiniz. Onların da sizin geleceğinizle ilgili beklentileri ve hayalleri olabilir elbette fakat bunların sizi engellemesine izin vermeyin. Onların endişelerinden kendinizi koruyun.

“Ailem her koşulda yanımda ve bana destek oluyorlar.”

Kalan bu süreçte her gününüzün bir kısmını hayal kurmaya ayırın. Kendinizi hedeflediğiniz üniversitede, hedeflediğiniz bölümde hayal edin. Sosyal ve akademik ortamınızı hayal edin.
Hayal kurmanızı engelleyen duygu ve düşünceleriniz varsa bunları fark edin ve iç sesinizi ve içsel gücünüzü kullanarak bunları temizleyin.

Enerjinizi var olan tıkanıklıklarınızı bastırmaya ve görmezden gelmeye harcamak yerine, onları tanımlamak ve çözümlemek için kullanın.

Yukarıdaki örnekler olumsuz düşüncelerinizden bazılarına örnek teşkil edebilir. Fakat bunun dışında da var olan olumsuz inançlarınızı kendi iç sesinizle olumluya çevirebilirsiniz. Fakat bazen kendi iç sesimiz bu dönüştürme işlemi için yeterli olmayabilir, böyle zamanlarda ise en doğru yol bir uzmandan destek istemektir.

www.algipsikodrama.com

Bu yazı toplam 6456 defa okunmuştur.
Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.