1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. Tüm dünyada Kutlu Doğum Coşkusu

Tüm dünyada Kutlu Doğum Coşkusu

Peygamber Efendimiz Aleyhisselam'ın doğduğu hafta Kutlu Doğum etkinlikleri, Türkiye'de olduğu gibi dünyanın dört bir yanında da coşkuyla gerçekleştiriliyor.

A+A-

HABERVAKTİM.COM

TİRAN
Arnavutluk'un devlet erkanı, Peygamber efendimiz Hz. Muhammed'in (s.a.s) Kutlu Doğum programında buluştu. Arnavutluk Diyanet İşleri ve SEMA Eğitim Vakfı tarafından ortaklaşa düzenlenen programa ülkenin her ilinden gelenlerin yanı sıra Başbakan Sali Berişa, Meclis Başkanı Yozefina Topalli, Arnavutluk Eski Cumhurbaşkanı Alfred Moisiu, Amerikan Tiran Büyükelçisi John Wither, bakanlar ve çok sayıda milletvekili katıldı.

Arnavutluk Diyanet İşleri Başkanı Selim Muça, programda yaptığı konuşmada Peygamber efendimizin dünya için bir rahmet olarak gönderildiğini ifade ederken, Arnavutlar için bu seneki kutlamanın "çifte kutlama" olduğunu belirtti. Muça, Arnavutların bu sene Kutlu Doğumu, Kosova'nın bağımsızlığı ile birlikte kutladıklarını söyledi.

Programda konuşma yapan Başbakan Berişa ise, gittiği her yerde Arnavutların dinler arasında göstermiş oldukları diyalogdan bahsettiğini, bununla da gurur duyduğunu belirtti. "Bugün sadece Müslümanları değil, farklı inançlara sahip olan her bir Arnavut vatandaşına kutlamak istiyorum. Hiçbir yerde olmadığı gibi, Arnavutluk'ta vatandaşlarımız birbirinin bayramını kutlar, hep beraber sevinirler. Bu yıl, bu bayramı iki büyük tarihi olay ile birlikte kutlamaktayız. Biri, Kosova'nın bağımsızlığı, diğer ise NATO üyeliği için almış olduğumuz davetiye" şeklinde konuştu.

Kur'anı Kerim ile başlayan Kutlu doğum programına, SEMA Eğitim Kurumlarına ait Mahmut Dashi, Hafız Ali Korça ve İliria (Hürriyet) Şarkiyat Okulların korosunun eşliğinde, ülkenin en ünlü sanatçıları, Sidrit Beyleri, Dorina Garuci, Sebahat Vişna, Müfarete Laze, Luan Zhegu vs katılıp, Arnavutça, Türkçe ve Arapça ilahi söylediler.

Programa katılanlara arasında, Arnavutluk'un her ilinden gruplar halinde gelen vatandaşların yanı sıra Kosova, Makedonya, Karadağ ve Türkiye'den gelen çok sayıda izleyici de vardı.

STOCKHOLM
Peygamber Efendimizin doğum yıldönümü münasebetiyle dünyanın birçok ülkesinde Kutlu Doğum programları düzenleniyor. Bu programlardan bir tanesi de dün İsveç'in başkenti Stockholm'de gerçekleşti. Kutlu Doğum organizasyonları kapsamında 12 Nisan Cumartesi günü Rinkeby Camii'nde, 13 Nisan Pazar günü de Fittja Camii'nde mevlitler okutan Stockholm Din Hizmetleri Müşavirliği, dün gece de bir Kutlu Doğum programı düzenledi.

Rinkeby Skolan isimli okulun konferans salonunda düzenlenen programa çok sayıda vatandaş ilgi gösterdi. Programda, Türkiye'den davet üzerine İsveç'e gelen Diyanet İşleri Başkanlığı İç Denetçi Vasfi Yüce bir konuşma yaptı. Program girişinde davetlilere içinde Diyanet İşleri Başkanlığı yayınları arasında çıkmış olan ve İslam Peygamberi'nin hayatını anlatan küçük kitapçıklar yer aldığı hediye paketleri dağıtıldı.

Program, şehitlere saygı duruşunun ardından okunan İstiklal Marşı ile başladı. Kadın, erkek bütün dinleyicilerin ortak ve yüksek sesle icra ettiği marşın ardından Kuran'ı Kerim'den sureler okundu. Bredang Camii din görevlisi İbrahim Ethem Bodur'un okuduğu Kur'an'ı Kerim tilaveti salondan büyük alkış aldı.

Daha sonra programın sunuculuğunu yapan Filemingsberg Camii din görevlisi Osman Verim, konuşmasını yapması için Koordinatör Din Görevlisi ve aynı zamanda Skhärholmen Camii din görevlisi Nurettin çelik'i kürsüye davet etti. Konuşmasında Nurettin çelik; bedenin ve maddenin ruhtan önde gittiği günümüzde özümüze dönmemiz gerektiğini ve Hz. Muhammed'i daha iyi anlamak icap ettiğini dile getirdi.

Ardından, Diyanet İşleri Başkanlığı'nca hazırlanmış olan ve Hz. Muhammed'in düşünce yapısını ve hayat tarzını anlatan ve Gönüller Efendisi, O'nu Sevmek, Hoşgörü-Sevgi gibi başlıklardan oluşan bir sinevizyon gösterisi sunuldu.

Programa renk katan bir başka detay ise, din görevlilerinden oluşan ilahi grubu idi. İbrahim Ethem Bodur, Hasan Bayrak, Muharrem Evirgen, Osman Verim, Adem Cantürk ve İshak Sürel isimli Stockholmlü din görevlilerinin seslendirdiği bir birinden içli ilahiler salondan büyük alkış aldı. İlahiler seslendirilirken, yan duvara yansıtılan slaytlardaki gül görüntüleri ve hadisler ise bu ilahi ziyafetine görsel bir tat kattı.

Daha sonra, Türkiye'den çağrılmış olan Diyanet İşleri Başkanlığı İç Denetçi Vasfi Yüce kürsüye geldi. "İslam medeniyetinde birlikte yaşama kültürü konusunu arz etmek üzere huzurunuzda bulunuyorum" diye sözlerine başlayan Vasfi Yüce, memleketten ve de daha önceden İsveç'e gelip gitmiş olan Diyanet görevlilerinden selamlar getirdiğini dile getirdi.

Sözlerinin devamında "İnsanlar bir arada yaşayacaksa, birbirini tanımaya, tanışmaya ihtiyacı var" diyen Yüce, neticede herkesin insan olduğunu ve tüm surelerin muhatabının insan olduğunu ve Allah'ın insanları halife olarak ve ahsen-i takvim suretinde dünyaya gönderdiğini ifade etti.

Yüce'nin: "Sevgiden mahrum insan, kanadı kırık kuş gibidir. Koşamayan yarış atı ne kadar bedbaht ise, sevgi ve hoşgörüden mahrum insan da o kadar bedbahttır" sözleri dikkat çekici idi. Sözlerinin devamında Vasfi Yüce; İslam Peygamberi Hz. Muhammed'in hayatındaki, diğer din mensuplarıyla münasebetlerinden örnekler verdi. Bu bağlamda Medine döneminde Yahudilerle yapılan Medine Vesikası anlaşmasına da değinen konuşmacı Yüce, günümüzde de başka insanlarla bir arada yaşayabilineceğine dair misaller ortaya koydu.

Son olarak Handen Camii Yatılı Kur'an Kursu öğreticisi İshak Sürel'den bir ezan ziyafeti sunuldu. Salondan büyük alkış alan ezan okumasından sonra program sona ererken, program vesilesiyle halk birbiriyle sohbet etme imkânı da buldu.

Bu haber toplam 3345 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.