1. HABERLER

  2. PSİKOLOJİ

  3. Televizyon gençlerde depresyonu tetikliyor

Televizyon gençlerde depresyonu tetikliyor

Yapılan yeni bir araştırmaya göre, gençlerin televizyon izleme veya bilgisayar oyunu oynamak, radyo dinlemek gibi diğer elektronik medya türlerini kullanma oranı arttıkça, depresyon riski de o ölçüde artıyor.

A+A-

ZAMAN - Pittsburgh Üniversitesi'nden araştırmacılar, gençlerin ve ergenlerin televizyon izleyerek geçirdikleri her bir saatin depresyona yakalanma risklerini yüzde 8 oranında artırdığını belirtiyor. Diğer medya türlerinin toplamına ayrılan her bir saat içinse bu oran yüzde 5.

Archives of General Psychiatry (Genel Psikiyatri Arşivleri)'de yayınlanan rapora göre, bu inceleme sırasında 4 bin 100 kişi incelendi. İnternet ve DVDlerin yaygınlaşmasından önce tamamlanan çalışma yedi yıl sürdü ve yaş ortalaması 21.8 olan gençlerden yüzde yedisinin depresyon belirtileri gösterdiği ortaya çıktı.

CTV News'deki bilgilere göre, elde edilen bulgular ergenlikte aşırı şekilde kitle iletişim araçlarına maruz kalanların özellikle gençliklerinde depresyona girdiklerini gösterdi. Ancak ayırdıkları zaman eşit olsa bile, kızların erkek çocuklara göre depresyona girme riskinin daha düşük olduğu belirlendi.

Uzmanlar bunun durumun gençlerin sosyalleşme, spor veya zihinsel aktiviteler gibi onları depresyondan koruyacak konulara ayıracakları zamanı bu tür iletişim araçlarına ayırmasından kaynaklandığını söylüyor. Ayrıca bu tür aktivitelere ayrılan aşırı zamanın, zihinsel ve duygusal gelişim için önemli bir faktör olan uykuyu olumsuz etkilediği ve medya araçları tarafında iletilen mesajların gençleri saldırganlık, endişe, korku gibi olumsuz davranışlara yönelttiği de vurgulanıyor.

Bu haber toplam 2184 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.