1. HABERLER

  2. ARAŞTIRMALAR

  3. Tedaviye Dirençli Bipolar Depresif Dönemlerin Tedavisinde Düşük Doz Pramipeksolun Yeri

Tedaviye Dirençli Bipolar Depresif Dönemlerin Tedavisinde Düşük Doz Pramipeksolun Yeri

Pek çok ilaca rağmen bipolar depresyon hastalarının önemli bir bölümü tedaviye yanıt vermezler. Bu nedenle bipolar depresyonda yeni tedavi seçeneklerine gereksinim vardır.

A+A-

Dr. Fisun AKDENİZ, Dr. Ebru ALDEMİR, Dr. Simavi VAHİP / Türk Psikiyatri Dergisi


Pek çok ilaca rağmen bipolar depresyon hastalarının önemli bir bölümü tedaviye yanıt vermezler. Bu nedenle bipolar depresyonda yeni tedavi seçeneklerine gereksinim vardır. Kimi pilot çalışmalara göre dopaminerjik bir ajan olan ve Parkinson hastalığı ve huzursuzluk bacak sendromunun tedavisinde kullanılan pramipeksolun unipolar ve bipolar depresyonu olan hastalarda antidepresan ve hatta nörotrofik özellikleri vardır. Pramipeksolun etkili antidepresan dozu bilinmemektedir. 0.125 mg ile 9 mg/gün arasında kullanılması önerilmiştir. Çift-kör, plasebo kontrollü bipolar depresyon çalışmalarında bildirilen doz ortalama 1.7 mg/gündür.

Depresyonu olan ya da hiçbir ruhsal yakınması olmayan pramipeksol kullanan hastalarda manik kayma da bildirilmiştir. Bu yazıda iki bipolar depresyon olgusu bildirilmiştir. Çeşitli etkin tedavi stratejilerine ve ilaç uyumuna rağmen iki olgu da tedavilere yanıt vermemiş ve depresif dönemleri devam etmiştir. Daha sonra tedavilerine düşük doz (0.5 - 0.75 mg/gün) pramipeksol eklenmiş ve depresif dönemlerin şiddetinde azalma ve süresinde kısalma hatta tam düzelme gözlenmiştir. Tedavi sürecinde olgularda ciddi bir yan etki görülmemekle birlikte, iyilik hali idame tedavi döneminde de devam etmektedir.

ARAŞTIRMANIN DEVAMI İÇİN TIKLAYINIZ

Bu haber toplam 7210 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.